Jurnalism cetatenesc

Poti pierde un loc de munca din cauza transportului

Ramona Nicolae
2 iul 2008 675 vizualizări
navetistii vrinceni au fost pusi in situatia de se descurca cum pot pentru a veni in oras, deoarece unele firme nu au primit licenta de transport

Vrincenii care fac naveta sau vin cu diverse alte treburi in oras au fost in imposibilitatea de a se deplasa cu microbuzele ca si pina acum, deoarece in urma cu doua zile au expirat vechile licente de transport, iar cele noi, pentru perioada 2008 "" 2011, nu au fost emise. Pe de alta parte, acest lucru s-a intimplat si pentru ca unele licitatii in domeniu au fost contestate. Astfel, reprezentantii mai multor firme de transport s-au adunat luni seara in fata Autoritatii Rutiere Romane (RAR) pentru a protesta si a prezenta situatia disperata in care se afla. In aceste conditii, vrincenii care circula pe traseele Jaristea, Suraia, Tataranu, Urechesti au fost pusi in situatia de a se descurca cum pot pentru a se deplasa spre Focsani. Am stat de vorba cu citiva dintre navetisti pentru a afla cum s-au descurcat cu transportul in cursul zilei de ieri. Raspunsurile lor le puteti citi in rindurile urmatoare:


Aglaia Nagit, 52 ani, casnica, com. Soveja


"Am venit ieri dimineata in Focsani cu microbuzul de la Soveja si nu au fost probleme cu transportul. Chiar auzisem de dimineata la radio ca unele firme de transport din judet nu au primit licente si astfel ca nu au circulat. Noi, in acea zona, nu am avut astfel de probleme, decit daca microbuzele se mai defecteaza, ceea ce se intimpla uneori. Pentru unii, costul unui bilet pina in Focsani este scump, pentru altii nu. Un drum de la Soveja la Focsani costa 14 lei, deci dus intors 28 lei. Venim destul de des in oras, deoarece de la o virsta incolo se aduna problemele de sanatate. De altfel, din acest motiv am venit in oras. Sa folosesti ocazia nu este o solutie, deoarece este distanta mare si sa faci drumul pe bucatele este greu. Este posibil sa ia si multe persoane, astfel ca stai ingramadit."


Dumitru Ladaru, 80 ani, pensionar, com. Jaristea


"Eu am venit cu o seara inainte in oras, de la Jaristea, si nu am mai avut cu ce sa plec a doua zi inapoi. Am stat in autogara de dimineata de la ora 6 pina la 10, iar apoi de la ora 11 pina dupa-amiaza. Am asteptat tot timpul sa se rezolve problema cu licentele de transport. Masinile, patru la numar, au stat parcate in fata noastra, dar nu am putut urca sa plecam. Soferii erau si ei, dar spuneau ca nu stiu nimic in legatura cu licenta. Spre Odobesti, microbuzele circula insa, deoarece totul in regula. Un drum Jaristea - Focsani costa 3 lei, ceea ce nu este mult, dar poate pentru unii da."


Romeo Nicolae, 16 ani, clasa a X-a, com. Jaristea


"Am venit de dimineata la Focsani cu o masina la ocazie, deoarece microbuzele nu au circulat din cauza lipsei licentei. Este posibil ca la intoarcere sa fac acelasi lucru, sau sa fac alte combinatii, sa iau microbuzul pina in Odobesti si de acolo pe jos sau la ocazie. S-ar gasi solutii pina la urma, dar e rau ca stai si astepti, si nici nu stii cit. Nu s-a mai intimplat asa ceva pina acum. Eu nu vin des in oras, deoarece invat la Odobesti, dar acum am venit pina la spital. Pina la liceu merg cu bicicleta sau cu microbuzul."


Tomita Ranete, 57 ani, pensionar, Focsani


"Am auzit ca unele firme de transport calatori in judet nu au primit licentele de transport, astfel ca multi nu au avut cum sa se deplaseze. Dar sint cei cu masini mici care fac taximetrie si se poate rezolva problema. Trebuie sa-i stirpeasca pe acestia si apoi se rezolva problema. Eu circul pina la Straoane si fac acest drum in principal cu microbuzul de la Autogara, dar mai folosesc si alte masini, la ocazie, depinde de situatie. Aceeasi bani ii dau in ambele cazuri. Asta poti sa o faci numai pe distante mici, nu prea mari. Cel mai sigur este sa vii la Autogara si sa folosesti mijloacele de transport de aici, deoarece este seriozitate in ceea ce priveste orarul si conditiile de transport. Trebuie sa se rezolve intr-un fel cu acesti mici «negustori» care iau multi din calatorii zilnici. Politia, ARR-ul sa faca ordine cu ei si sa faca in asa fel sa dispara."


Stanica Serban, 34 ani, casnica , com. Dumbraveni


"Nu am auzit ca unele firme de transport persoane nu au obtinut licenta. Este rau asa ceva, deoarece unii dintre navetisti si nu numai, depind de aceste mijloace de transport. Noi, spre Dumbraveni avem masini la intervale de 15 minute sau 30, oricum circula foarte bine. Nu au fost probleme vreodata cu transportul in acea zona, sa fie intrerupt din diverse motive. Un bilet Dumbraveni - Focsani costa 2,2 lei. Pentru unii este mult, pentru altii este putin. Probleme sint cu elevii, deoarece au reducere, dar ea este foarte mica, aproape ca nu se simte. Incearca fiecare sa se descurce cum poate pentru a plati biletul."


Dumitra Petrus, 45 ani, casnica, Odobesti


"Am venit de dimineata in oras, dar cu emotii, deoarece auzisem ca unele firme de transport calatori nu au primit licenta pentru a circula. Depind de aceste microbuze, deoarece nu avem masina si trebuie sa ajungem in oras sa rezolvam diverse treburi. Este greu pentru cei care muncesc aici, deoarece trebuie sa vina in fiecare dimineata la serviciu, iar patronii nu inteleg intotdeauna problemele cu care se confrunta ei. Si eu am pierdut un loc de munca din aceasta cauza, deoarece era dificil iarna cu transportul."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.