Jurnalism cetatenesc

Din agricultura traim si cu ea ne ocupam in fiecare zi

Ramona Nicolae
26 iun 2008 602 vizualizări
agricultorii sint in febra diverselor lucrari agricole, dar se apropie si de recoltatul griului

La inceputul lunii iulie se poate incepe recoltatul griului. Conform unor date ale Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala privind stadiul lucrarilor agricole, pina acum s-a recoltat orz de toamna, 100 de hectare din cele 764 cultivate, 70 de hectare de orzoiaca din cele 145 cultivate. In acelasi timp, continua lucrarile de intretinere a diverselor culturi, ca prasila mecanica si manuala la porumb, floarea soarelui si sfecla de zahar. Agricultorii spera ca anul acesta seceta sa nu le mai afecteze culturile asa cum s-a intimplat anul trecut, de exemplu. Ce parere au agricultorii vrinceni despre desfasurarea lucrarilor agricole puteti citi in rindurile urmatoare:


Marghioala D., 70 ani, com. Tataranu


"Am pamint, doua pogoane si jumatate, pe care am cultivat griu, orzoaica si porumb. Muncesc impreuna cu sotul meu, dar facem ceea ce putem, iar acum, vara, mergem pe cimp cit de dimineata putem. Pentru restul treburilor la cimp mai punem oameni pe care ii platim cu ziua, ca noi nu mai putem munci ca atunci cind eram tineri. Ce sa faci daca traiesti la tara? Ai pamint, trebuie sa-l muncesti asa cum poti! Acum, ca se apropie treieratul, vom inchiria utilaje pentru asa ceva, dar nu stiu exact cit o ne coste. Este posibil sa ia cam un milion de lei (vechi) pentru un hectar, iar noi vom plati proportional la cit avem. Costa mult toate muncile la cimp si nici nu scoatem cit platim, dar nu avem ce face... Tot ceea ce iese folosim in gospodarie, pentru animale, urluiala si nu prea vindem, ca oricum pretul este de nimic. Din agricultura traim si cu ea ne ocupam in fiecare zi, la tara."


Mihai Buchet, 45 ani, pensionar, Milcovul


"Odata am vrut mult pamint, acum il avem si ne vaitam ca nu-l putem munci. Toate lucrarile agricole sint scumpe, iar la final nu cistigam mai nimic. Daca avem si un an capricios, nu iese mai nimic. Am cultivat griu, orzoaica, porumb si floarea soarelui. Muncesc in primul rind eu cu sotia, avem un tractor, dar mai platesc si oameni care sa ma ajute, numai ca ii gasesc in fiecare an tot mai greu. Oricum, mai mult imi convine sa cultiv cereale, deoarece am avut gradina de legume cu ani in urma, dar riscam mereu din cauza vremii, asa ca am preferat sa cultiv altceva. Ne trezim cu noaptea in cap si mergem la cimp, mai ales acum vara, cu caldurile si soarele care arde tare."


Dumitra Paroiu, 80 ani, com. Tataranu


"La virsta mea nu mai muncesc la cimp, ci doar putin prin gospodarie. Am avut citeva pogoane cu ani in urma, pe care le cultivam cu griu, orzoaica, porumb sau cu floarea soarelui si le munceam eu cu sotul meu, dar si cu oameni pe care ii plateam. Acum nu ne mai ocupam cu asa ceva, datorita virstei. Ne trezeam de dimineata si plecam la cimp, mai ales pe timp de vara, stateam pina pe la ora 10 dimineata, dupa care veneam acasa si faceam ce puteam prin curte, la animale. Acum este greu sa mai muncesti pamintul, mai ales ca nu mai gasesti oameni care sa te ajute. Toti pleaca de la sate, deoarece este greu cu agricultura astazi."


Ilie Dudoi, 65 ani, Milcovul


"Am patru pogoane de pamint pe care le am cultivate cu griu in principal, deoarece merge cel mai bine. Am avut si gradina inainte, dar aveam pierdeam mult din cauza vremii capricioase si nu cistigam mai nimic. Acum, inchiriem utilaje pentru a lucra pamintul si mai platim oameni cu ziua, numai ca ii gasim cam greu. Ajut si eu atit cit mai pot, ca problemele de sanatate se aduna de la o virsta incolo. Sa vedem acum cit mai costa treieratul, ca se scumpeste de la an la an, iar cistigurile la final sint tot mai mici. Este scump pamintul, dar ceea ce scoti de pe el, este mai nimic. Aproape ca nu se mai merita sa fii agricultor, ca statul nu te ajuta cu nimic, dimpotriva, iti ia taxe tot mai mari, chiar daca am intrat in UE si treburile ar trebui sa se schimbe si pentru noi."


Andrei Ponea, 85 ani, com. Timboiesti


"Eu am mai mult vita de vie, fiind intr-o zona de podgorie. Am si griu dar l-am dat la asociatie, deoarece nu-l mai putem munci. Luam din ceea ce iese 30 la suta. Este bine, avind in vedere ca nu mai putem munci avind o virsta inaintata. L-am dat in aceste conditii acum patru ani. Cind eram eu tinar aveam cal si caruta si faceam totul la cimp. Acum, eu si baba mea am imbatrinit. Am doi baieti care locuiesc la Rimnicu Sarat si ma mai ajuta cind pot si ei. Fac cu rindul, depinde cum lucreaza. Am luat un tractor si muncesc cum pot cele opt pogoane de vie. De fapt, pe acestea le dau la oameni sa le munceasca si ii platesc cu doua milioane de pogon. O leaga, o sapa ei, iar baietii mei vin si o stropesc. Daca este a noastra ne descurcam cum putem."


Lucia Ciubotaru, 62 ani, pensionar, com. Garoafa


"Am cultivat pe terenul pe care il avem orzoaica, lucerna, porumb si floarea soarelui. Tot terenul inseamna doua hectare. Cit am fost sanatosi am muncit totul noi, dar acum nu mai putem si platim oameni care sa munceasca. Gasim greu forta de munca. Insa, mai mult dam decit cistigam. Agricultura este la pamint, dar nu avem ce face, pamintul trebuie sa-l muncim, nu-l putem lasa pirloaga. Cind vom pleca de pe lumea asta, Dumnezeu mai stie ce s-o alege de el. Copii avem, ne ajuta cum pot si ei, dar nu la aceste munci. Fetele noastre aici nu vor mai veni aici dupa noi, ci doar in vizita."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.