Jurnalism cetatenesc

Beau multa apa si consum multe fructe

Ramona Nicolae
25 iun 2008 621 vizualizări
dupa o perioada cu multe ploi, grindina, dar cu temperaturi placute, am inceput sa ne topim

Temperaturile ridicate din ultimele zile nu au creat, cel putin in prima faza, probleme deosebite la nivelul judetului nostru. Vremea caniculara, soarele puternic nu sint pe placul celor mai multi dintre noi. Daca la primele ore ale diminetii putem respira, spre prinz si pina la orele dupa-amiezii aerul devine irespirabil, deoarece asfaltul se incinge. Si acesta nu-i decit inceputul, deoarece mai sint citeva zile si intram in luna lui cuptor. Medicii de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) recomanda sa se consume cit mai multe lichide, pina la trei litri pe zi, de preferinta lichide cu adaos de saruri minerale, calde sau la temperatura camerei. Cum suporta vrincenii aceste temperaturi si cum se protejeaza in aceasta perioada puteti citi in rindurile urmatoare:


Maria Agrigoroaie, 60 ani, pensionar, Focsani


"Dupa atitea zile de ploi, furtuni, temperaturi nu prea ridicate, intr-adevar a venit canicula peste noi. Ma protejez de aceste temperaturi foarte ridicate in primul rind purtind palarie atunci cind ies in oras. Cind am un drum mai lung de facut imi iau in mod obligatoriu la mine sticla cu apa. Am grija sa consum multe fructe, mai ales cele de sezon, iar acasa alimentatia este fara carne, mai mult hrana rece si usoara. Cu toate ca temperaturile acestea sint mai greu de suportat, mie imi place mai mult vara decit anotimpurile reci."


Constantina Potlog, 61 ani, pensionar, Focsani


"Ca sa ma feresc de caldura stau cit mai mult in parc, la umbra si apoi numai in casa. Consum apa multa, nu plec de acasa fara ea, dar mai completez cu fructe, care in acest sezon sint foarte zemoase si iti taie setea destul de bine si te hidrateaza. Ma uit la televizor, citesc diverse reviste si ma informez in legatura cu protectia contra caniculei. Chiar daca stam acasa, deoarece sintem pensionari, trebuie sa fim informati. Sintem oricum indepartati de tot ce ne incojoara, asa ca doar noi trebuie sa avem grija sa ne fie bine."


Ioana Dulgheru, 63 ani, pensionar, Focsani


"In perioada caniculei am grija sa beau multa apa si sa consum multe fructe. De altfel, port in permanenta palarie, deoarece soarele nu ne face bine deloc, mai ales la virsta mea. Am trecut de 60 de ani si am destule probleme de sanatate. Chiar si asa, caut sa merg mai mult pe la umbra, mai stau in parc, tot in locuri ferite de soare si apoi in casa, peste zi, cind este caldura cea mai mare. Daca mai pot, ies seara tirziu la plimbare, cind nu mai este soare."


Dobra Sincraianu, 58 ani, pensionar, Focsani


"Au venit intr-un final caldurile peste noi, dupa atitea furtuni, inundatii si ploi. Nu ne fac prea bine aceste temperaturi ridicate, dar asta e. Port de obicei palarie pentru a ma feri de soare, dar astazi am plecat repede de acasa fiind necajita cu alte probleme si am uitat de ea. Am iesit de la inceputul lunii la pensie si nu stiu unde sa apuc, deoarece pensia calculata este extraordinar de mica. Am inceput sa uit de mine din aceasta cauza. Oricum, consum multe lichide, iar fructe doar din cele acrisoare, deoarece am diabet. Aproape ca nu ma mai gindesc la canicula si efectele ei, ci la cum voi putea plati facturile la iarna, mai ales ca sint singura."


Ileana Dobroiu, 45 ani, bucatar, Focsani


"Ma feresc de canicula in primul rind prin protectia fata de soare. El ne dauneaza foarte mult. Cind sintem la mare il cautam, dar in rest nu prea. Oricum, nici la mare nu este prea sanatos, cu atitea explozii solare si cu problemele pe care le poate cauza pielii. Din pacate, nu prea consum multa apa, decit daca imi este sete. Dintre anotimpuri, nu mai stiu care imi este pe plac, deoarece fiecare in parte nu mai este asa cum ar trebui si cum le stiam de cind eram copii. Am iesit din casa cu nepotelul, deoarece dorea sa se joace in parc, dar nu am stat mult, tocmai din cauza caldurii."


Mioara Drimba, 45 ani, confectioner, Focsani


"Au venit caldurile peste noi, asta e, dar trebuie sa iesim pe afara, la serviciu, mai iesim cu nepotii in parc, nu avem ce face. Am iesit un pic cu nepotica mea afara, in parc, deoarece dorea sa se dea in leagan, dar nu am stat mult din cauza caldurii. Cel mai teama in aceasta perioada imi este de soare, mai ales ca am unele probleme de sanatate. Consum multe fructe, beau apa plata, merg mai mult pe la umbra si consum alimente usoare, de vara. Am de altfel si un regim alimentar de asa natura ca nu-mi este greu deloc acum."


Maria Andone, 6 ani, Focsani


"Uneori imi place caldura, dar cind este prea cald nu. Atunci stau in casa sau sub un copac, la umbra. Din toate anotimpurile imi place totusi mai mult cind este vara, dar si iarna, deoarece fac om de zapada. Vara ma bronzez, ma imbrac mult mai usor si frumos. Beau apa acum, dar nu prea maninc fructe. Cel mai mult imi plac strugurii si pepenii. Port si palariuta, ca sa ma protejez de soare, dar imi si place."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.