Jurnalism cetatenesc

Speram toti sa fie platita si la noi munca mai bine

Ramona Nicolae
21 iun 2008 627 vizualizări
vrincenii care ar dori sa se intoarca in tara ca sa munceasca ar putea face acest lucru prin participarea si informarea la tirgul de job-uri din Italia si Spania

Astazi, la Torino, in Italia si peste o saptamina in Spania, la Alcala de Henares, se vor desfasura campanii de informare si doua burse ale locurilor de munca vacante in Romania destinate romanilor care muncesc in aceste doua tari. Acestea sint organizate de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) si de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Campania de informare va cuprinde materiale informative cu privire la riscurile muncii fara forme legale, dar si initierea in afaceri si oportunitati de finantare in tara. Cit sint de interesati vrincenii de aceste burse ale locurilor de munca cit si despre oportunitatile de a incepe o afacere si a investi in tara, puteti afla de la citiva cititori cu care am stat de vorba. Parerile lor le puteti citi in rindurile urmatoare:


Ileana Cirlan, 58 ani, pensionar, Focsani


"Am vazut si la televizor stiri legate de tirgurile pentru locuri de munca in tara oferite romanilor care muncesc in strainatate. Parerea mea este ca e un lucru bun pentru ei, dar depinde de fiecare in parte cum gindeste, daca ii poate fi mai bine sau mai usor intorcindu-se in tara. Baietii mei lucreaza in oras si le este bine. Unul din ei a incercat cu ani in urma sa ramina in Italia, dar nu a dorit pina la urma, deoarece nu erau conditii bune de locuit cu familia. Cei care muncesc ar putea sa vina inapoi in tara, dar depinde cum vor fi platiti, deoarece acolo s-au obisnuit cu o anumita suma pe luna, iar aici nu stiu daca va fi aceeasi. Trebuie ca si patronii nostri sa ofere salarii mai mari, deoarece romanul munceste si merita. Poate unii din ei doresc sa-si deschida o afacere, altfel ca trebuie oferite anumite facilitati pentru a-i atrage."


Violeta Rosu, 34 ani, Tifesti


"Nu am fost plecata niciodata intr-o alta tara sa muncesc si nici nu voi face acest lucru, chiar daca am rude care sint in Spania si Italia. Nu stiu cit de interesati sint romanii sa se intoarca in tara, deoarece depinde de cum o duc acolo sau poate in primul rind depinde de partea financiara. Ar trebui sa aiba si aici un salariu bun ca cel de acolo, sau ceva pe aproape, insa este destul de greu acest lucru. Pe de o parte este bine sa se intoarca, deoarece ar fi aici cu familia, dar intervine mereu partea financiara. O duc bine acolo cu cheltuielile, dar le este greu fara familie, departe de ea. Speram toti ca intr-o zi sa fie platita si la noi munca mai bine, dar deocamdata"¦."


Zamfira Din, 71 ani, pensionar, Focsani


"Nu stiam de aceste tirguri de locuri de munca organizate in strainatate pentru romanii care muncesc acolo, pentru ca ei sa vina inapoi in tara. Eu cred ca ei sint interesati sa se intoarca, dar trebuie sa li se ofere locuri de munca bine platite. Acolo s-au obisnuit cu un cistig mare, din care se descurca chiar bine, pe cind aici nu este nici pe departe asa, cel putin pentru aceeasi munca pe care o fac acolo. Poate unii dintre ei s-ar multumi si cu mai putin, dar nu prea putin... Ce sa faci aici cu sapte "" opt milioane? Ai muri de foame! Patronii trebuie sa fie seriosi cu angajatii si sa le respecte munca. Am doi baietI, din care unul este in Austria de foarte multi ani si s-a realizat foarte bine acolo si nu cred ca s-ar intoarce aici."


Decebal Dimitriu, 65 ani, pensionar, Focsani


"Eu cred ca romanii care muncesc in strainatate se vor duce la acest tirg de locuri de munca, macar sa vada ce este acolo. Insa, momentan nu cred ca se vor intoarce. Este vorba de salarizare, de avantajele pe care le au acolo. In tara nu sint platiti destul pentru efortul pe care-l depun. Acolo ei muncesc, dar sint si platiti pentru asta. Se vede de altfel, deoarece au aparut multe case prin sate, comune, aproape toate fiind ale celor plecati. Daca stateau aici nu-si faceau asa ceva cu siguranta. Baietii mei lucreaza in tara si nu au plecat niciodata in strainatate. Cred ca cei mai multi din ei duc dorul de tara, de altceva nu, ca au aproape de toate. Cei care au plecat la inceputul anilor "â„¢90 o duc destul de bine acum si s-au realizat foarte bine. In timp poate, daca lucrurile se vor indrepta, daca ar cistiga ca acolo, ei se vor intoarce. TotusI, nici acolo nu mai este cum a fost cu ani in urma, dar oricum mai bine ca la noi."


Maria Vrinceanu, 63 ani, pensionar, Focsani


"Am o fata plecata in Italia de acum trei ani. A lucrat si aici inainte, pe un salariu de sapte milioane, cum era atunci. Acolo cistiga mult mai mult si nu-i mai convine viata de aici. Ii este dor de casa, de copiii pe care i-a lasat la mine, dar vine o data la trei luni. Au plecat sa munceasca pentru a-si face o casa. Este foarte greu sa iei sau sa faci una din banii de aici. Acolo cistiga bani mai multI iar mincarea este mult mai ieftina decit la noi. Daca li s-ar oferi un salariu bun si aici, cred ca s-ar intoarce. Este frumoasa si viata la noi, dar trebuie sa ai bani pentru a o vedea asa. Totul se reduce la bani, pentru a-ti asigura un trai mai bun si frumos. Daca ar avea o casa ar fi bine si pentru copiii mei. Am inteles totusi ca si acolo viata nu mai este asa usoara, s-au scumpit si la ei multe fata de acum citiva ani. Se gindeste chiar sa vina la un moment dat inapoi."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739407 zile, 2 ore, 39 minute, 59 secunde
cea mai mare prostie pe care o face guvernul nostru.nu cred ca pot asigura cetatenilor nostrii salarii ca in occident.acolo de bine de rau daca ai muncit o zi ai bani de mincare ptr. toata citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.