Jurnalism cetatenesc

Eu trebuie sa aleg liceul, nu calculatorul

Ramona Nicolae
20 iun 2008 700 vizualizări
absolventii celor opt clase sint in febra depunerii dosarelor pentru a intra in primul an de liceu

Chiar daca este vacanta, nu toti copiii se pot bucura de ea. Asta pentru ca absolventii clasei a VIII-a trebuie sa-si depuna fisele de optiuni in vederea admiterii la liceu. Emotii au atit ei, dar poate chiar mai mult parintii lor. Din 1990 si pina astazi au fost introduse diferite variante in ceea ce priveste intrarea la liceu. De la un simplu examen sustinut la doua materii, limba si literatura romana si matematica, la capacitate si teste nationale, ca forma de evaluare la finele clasei a VIII-a si pina la sistemul actual al admiterii pe baza tezelor cu subiect unic. Elevii incep din clasa a VII-a cu tezele unice la doua materii, apoi, in urmatorul an, cu trei teze pe semestru, din care se face o medie ce conteaza 50% in media de admitere. Ceilalti 50% reprezinta media generala a celor patru ani de gimnaziu. In functie de aceasta medie de admitere si locul ocupat in ierarhia judeteana, elevii fac optiuni pentru liceul si profilul dorit, dupa care sint repartizati de calculator. Care este parerea cititorilor nostri despre sistemul admiterii elevilor in clasa a IX-a puteti citi in rindurile urmatoare:


Lenuta Panaite, 60 ani, pensionar, Focsani


"Nu mai am copiii la scoala si nu mai stiu bine cum este acum cu admiterea in clasa a IX-a. Dupa parerea mea, era mai bine cum era odata, adica atunci cind exista examenul la doua materii, in urma caruia erai admis sau nu. Acum este total diferit si din pacate nimic nu s-a simplificat, din contra. Ar trebui ceva mai relaxat, mai usor pentru elevi, mai ales ca in viata asta ai parte numai de stres. Sa incepi asa de la o virsta frageda, nu stiu cit vor mai prinde anii nostri, adica 60 de ani. Tinerii sint tot timpul ocupati, nu mai au timp liber, sa se recreeze si sa faca si altceva in afara de scoala."


Diana, 33 ani, asistent medical, Focsani


"Nu mai stiu exact cum este acum, dar cred ca este o nebunie. Mi se parea mai corect si mai simplu cum era cu ani in urma, cind sustineai un examen in urma caruia erai admis sau nu. Mai nou am auzit ca se va introduce alt sistem, cu cinci ani ciclul primar, din care doi ani cu educatorul, urmatorii trei cu institutorul si abia pe urma gimnaziul. In momentul de fata sint ingrijorata, deoarece am copilul de sase ani si va trebui sa mearga la scoala, iar eu nu stiu cum este mai bine. Avem un sistem de invatamint care nu mai scoate la final elevi cum erau pe vremuri, bine pregatiti si asta se vede chiar si acum, dar mai ales pe parcurs. Vrem sa imitam un invatamint european, dar trebuie sa recunoastem ca noi am avut pe sistemul nostru vechi adevarate valori. Un singur tip de abecedar, de manuale, nu cu zeci de mii de edituri si pareri. Ceea ce este acum este mult prea complex pentru copii, mai ales ca se spune ca atunci cind termina grupa pregatitoare la gradinita trebuie sa stie sa scrie si sa citeasca. Atunci de ce il mai trimit la scoala, in clasa intii?"


Vali Timplea, 50 ani, pensionar, Focsani


"Copiii mei au terminat de mult liceul si nu mai stiu cum este acum cu intrarea in clasa a IX-a, decit din ce aud. Eu cred totusi ca era mai bine pe vremuri, cind trebuia sustinut un examen pentru a intra la liceu. Alergatura de acum cu dosarele, cu listele, este o grija atit pentru copii cit si pentru parinti. Pe vremuri terminai opt clase, dadeai apoi un examen, daca nu munceam, dar acum toti copiii alearga in toate partile. Ei vor si carte si bani, dar in final fac o carte asa cum trece gisca prin apa."


Stefana Marin, 18 ani, clasa a XII-a, Focsani


"Eu trec acum in clasa a XII-a. Pentru a intra in clasa a IX-a am sustinut examenul de capacitate la care se adauga si media ultimilor patru ani. Proportia era de 50 la 50. Am sustinut intii acest examen si pe urma, in functie de media generala, am depus dosarul la liceul unde am fost repartizati in functie de rezultat. Nu stiam dinainte la ce liceu vom ajunge, chiar daca doream unul anume. Am fost distribuiti de calculator in functie de media respectiva. In acelasi timp, veneau si cei de la tara care aveau medii foarte mari si era in dezavantajul celor din oras. Eu cred ca era mai bine in aceasta varianta, nu cum este acum, fara examen, ci doar cu tezele unice. Important era examenul respectiv. Eu trebuie sa aleg liceul, nu calculatorul. Nici cum era inainte nu era prea bine, doar cu examenul de admitere, fara a se lua in considerare media ultimilor patru ani, deoarece unii elevi nu se dadeau in vint cu scoala, dar ocupau locuri in licee bune."


Andreea Braileanu, 18 ani, clasa a XII-a, Cimpineanca


"Eu am sustinut examenul de capacitate la care se adauga si media celor patru ani de gimnaziu. Fata de cum era pe vremuri si cum este acum, doar cu teze unice si media celor patru ani, eu cred ca cel mai bine a fost cind era examenul de capacitate. Asta pentru ca se lua in considerare media celor patru ani si te obliga intr-un fel sa inveti cit mai bine pentru a avea o medie mare la final. Pe de alta parte, daca nu obtineai o nota prea buna la capacitate, te ridica media generala, bineinteles daca era mare. Doar ca in cei patru ani trebuia sa inveti cit mai bine, chiar daca nu reuseai tot timpul. Tezele pe care le dadeam noi erau pregatitoare, iar examenul de capacitate era altceva."


Cristina Cristescu, 18 ani, clasa a XII-a, Focsani


"Am sustinut examenul de capacitate pentru a intra la liceu. Stiu ca inainte era doar examenul, fara a se adauga aceasta medie, asa ca eu cred ca mai bine a fost asa cum am prins eu. Asta pentru ca procentajul mediei din cei patru ani, cind m-am chinuit sa invat cit mai bine, m-a ajutat la final. Chiar daca aveai emotii ca puteai fi prins pe picior gresit, tocmai din acest motiv iti dadeai silinta si mai mult. Nu am avut probleme cu mediile generale, ele au fost chiar bune."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.