Jurnalism cetatenesc

Altii au trudit din greu ca noi sa avem dreptul de a vota

Ramona Nicolae
16 iun 2008 542 vizualizări
cetatenii localitatilor care nu si-au desemnat primarul din primul tur au fost asteptati ieri la urne pentru a-si exprima votul

Cetatenii cu drept de vot din localitatile care nu si-au desemnat primarul din primul tur al alegerilor din 1 iunie au fost asteptati ieri la vot. Dupa atitia ani in care nu am putut face acest lucru, romanii nu se inghesuie totusi la sectiile de votare, ba chiar prezenta scade de la un scrutin la altul, indiferent pe cine trebuie sa alegem: primarul, presedintele tarii, parlamentarii sau consilierii locali. Am dorit sa vedem ce reprezinta votul pentru cei care si l-au exprimat ieri. Raspunsurile alegatorilor le puteti citi in rindurile urmatoare:


Ion Nichifor, 47 ani, electrician, Focsani


"Daca nu venim la vot, daca nu vine nimeni, ce facem apoi? Oricare vot al nostru conteaza. Sint focsanean de vreo 20 de ani si sint convins ca votul meu va contribui la infatisarea orasului. Indemn pe toata lumea sa voteze, mai ales ca eu am votat mereu si sper sa reusessc sa fac acest lucru cit mai mult. Orice vot conteaza."


Iulian Cristea, 24 ani, operator tehnica de calcul, Focsani


"Votul meu reprezinta o alegere mai buna, atit pentru mine cit si pentru oras. Asta vrem cu totii. Daca ne uitam la celelalte tari occidentale, trebuie sa facem si noi ceva bun pentru noi. Fiecare om voteaza sau nu, mai ales ca este o tara libera. Cei care vor sa fie mai bine trebuie sa vina sa voteze, dar cei care nu fac acest lucru pe viitor sa taca, atita timp cit nu si-au exprimat opinia."


Maria Feraru, 55 ani, confectioner, Focsani


"Am votat mereu, ca fiecare cetatean, si am facut-o cu convingere. Chiar daca nu va mai fi bine, trebuie sa venim la vot. Bine cred ca ne-a fost pe vremurile trecute, cind aveam copiii asigurati, pe cind acum, nu mai este la fel. Am indemnat si copiii sa vina sa voteze de fiecare data. De cind avem dreptul sa votam, mi l-am exprimat pe aceeasi linie, adica cu acelasi partid."


Elena Hruscovschi, 50 ani, profesor, Focsani


"Sa votezi este un drept foarte important pentru orice cetatean, daca ne gindim si la faptul ca altii poate ca au trudit din greu ca noi sa-l avem. Nu fac un secret din votul de astazi, care a fost in favoarea candidatului PD-L. Doresc schimbarea din tot sufletul. Nu am fost niciodata o adepta a PSD-ului, chiar daca din punct de vedere ideologic impartasesc doctrina social - democrata, dar componenta partidului nu face acest lucru. Nu ca in posibila noua formula de la Primarie mi-as pune multe sperante, dar macar trebuie schimbati, pentru a constientiza ca exista totusi o minima sanctiune din partea electoratului."


Maria Negru, 56 ani, asistent medical, Focsani


"Votam mereu cu speranta ca va fi mai bine. Pentru mine poate mare lucru nu va mai fi, dar pentru copiii si nepotii nostri poate ca da. Este o datorie, o obligatie a cetatenilor acestei tari sa voteze. Daca toata lumea nu ar veni la vot, cum ar fi, cum ar merge toate lucrurile? Oamenii trebuie sa-si exprime o optiune pina la urma."


Alexe Catan, 53 ani, asistent medical, Focsani


"Votul meu reprezinta faptul ca ma pot manifesta pentru colectivitatea din care fac parte. Am votat cu convingerea ca primarul pe care l-am ales este cel mai potrivit pentru urbea noastra. Poate se va schimba ceva in urmatorul mandat la Primarie. Lumea trebuie sa vina sa voteze, mai ales ca atitia ani nu am putut face acest lucru. Este si o obligatie cetateneasca. Dupa un timp de la instalarea primarului vor aparea pareri contra lui, iar o parte din ele vin chiar din partea celor care nu s-au prezentat la vot. Vino, voteaza, alege omul care crezi tu ca va face treaba si atunci poti avea si pretentii de la el."


Daniela David, 28 ani, economist, Bucuresti


"Din pacate astazi nu am putut vota, deoarece am buletin de Bucuresti. Dar pot spune ca votul poate reprezenta si o schimbare, in mai bine, cred. Prezenta este foarte scazuta in general la vot, cu toate ca multi si-au dorit ca noi sa putem face acest lucru. Eu cred ca asta se intimpla din indiferenta fata de situatia orasului, de viitorul lui. Cine isi doreste o schimbare trebuie sa vina la vot. Imi pare foarte rau ca nu am buletin de Focsani pentru a putea vota si eu, deoarece sint din acest oras."


Valentin Miron, 19 ani, elev, Bucuresti


"Pentru mine, votul reprezinta exprimarea liberei opinii, iar prin el se poate exprima hotarirea unei schimbari, asta poate din partea tinerilor, iar pentru cine nu considera ca este nevoie o schimbare, desi este cazul, pastrarea situatiei actuale. Nu stiu cum era sa nu poti vota inainte, dar chiar nu stiu care este motivul pentru care lumea nu vine sa voteze, desi consider ca este o datorie civica. Cred ca persoanele de virsta mea intra la vot deoarece este ceva nou, iar cei de virsta a doua, a treia, considera ca nu mai pot face mare lucru venind la vot."


Florin Lupu, 50 ani, inginer, Bucuresti


"Exprimarea votului este in primul rind o datorie civica. Fac acest lucru mereu, cu convingere, dar sperantele sint in functie de optiunea avuta. Daca aceasta nu iese la final, ramin si mai putine sperante. Lumea vine la vot in functie de educatie. Este un drept cistigat greu si dupa multi ani, iar daca acum beneficiem de el este pacat sa nu-l exercitam."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE si Sorin Marius ION


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.