Jurnalism cetatenesc

Preotul se bucura de mai multa incredere in fata lumii

Ramona Nicolae
12 iun 2008 787 vizualizări
preotii au avut posibilitatea sa reprezinte interesele enoriasilor in consiliile locale, dar se pare ca alegatorii nu au dorit acest lucru

Incepind cu aceste alegeri locale, preotii au putut candida pentru un loc in consiliile locale, cu alte cuvinte sa imbine biserica, credinta cu politica. Parerile au fost si sint in continuare impartite, ca in orice alta problema de altfel, unii sustinind ca ei trebuie sa-si vada numai de biserica, altii afirmind ca le pot face foarte bine pe amindoua. Cu toatea acestea, la alegerile din judetul Vrancea si-au depus candidatura doar 17 preoti, dar la final doar unul singur a obtinut numarul necesar de voturi pentru a intra in consiliul local. Acesta este preotul din comuna Vintilesca, pentru care au votat 165 din enoriasi. Este posibil insa ca ceilalti 16 preoti candidati sa fi fost votati de mult mai multa lume, dar voturile sa fi fost anulate. Ce parere au alegatorii din mediul rural despre acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Elena Robu, 60 ani, pensionar, sat Terchesti, com. Popesti


"Nu am stiut ca anul acesta au putut candida si preotii pentru un loc in consiliul local. Sint din satul Terchesti si nu stiu ca preotul nostru sa fi candidat acum. El e foarte bun si lumea are incredere in el si in ceea ce face. A facut foarte multe lucruri bune la noi in sat, iar satenii sint multumiti de el. Faptul ca doar un singur preot din judet a obtinut voturi, pentru a fi consilier, reprezinta foarte putin. Este bine, cred eu, ca lumea l-a votat. Poate este intr-o comuna mai mare si lumea il cunoaste foarte bine si are incredere in el. Am votat, dar la noi nu am vazut pe liste vreun preot."


Ruxandra Ene, 75 ani, pensionar, com. Cirligele


"Eu nu am votat si nu stiu daca a candidat vreun preot pentru consiliul local. Nu prea le am nici cu biserica, nici cu politica, asa ca nu prea ma intereseaza aceste lucruri. Parerea mea este ca preotul ar trebui sa stea mai mult in biserica, pentru ca asta e menirea lui, nu sa faca politica. Nu stiu daca din postul de consilier local ar putea sa ajute mai mult oamenii, deoarece poate sa fie singur impotriva celorlalti de acolo."


Costache Prodan, 70 ani, pensionar, com. Balesti


"Dupa parerea mea, preotii au ca scoala politica. Toti oamenii, indiferent ca sint preoti sau nu, vor sa se imbogateasca. Toata lumea este cu politica astazi. Faptul ca doar un preot a cistigat un post de consilier local, inseamna ca sint altii mai hoti, care au legaturi si relatii mai multe. Partidul care are mai multi pe lista, pe el punem stampila. Nu stiu cit de bine este pentru oamenii simpli ca preotii sa fie in consiliile locale."


Sandita Lazaroiu, 33 ani, casnica, com. Gura Calitei


"Nu stiam ca preotii au putut candida la aceste alegeri pentru consiliile locale. Nu cred ca, pe linga biserica, preotul poate reprezenta mai bine oamenii. Eu cred ca preotii trebuie sa-si vada mai mult de credinta, de biserica, adica de ceea ce si-au ales sa faca, fiind trimisi ai Domnului. Nu ar trebui sa intre in politica, in consiile locale."


Ileana Ghinea, 58 ani, casnica, sat Martinesti, com. Tataranu


"Stiam ca anul acesta au candidat si preotii pentru un loc in consiliile locale, dar la noi a candidat insa doar dascalul, nu si preotul. Eu cred ca este bine intr-un fel acest lucru, ca in afara bisericii sa fie si in consiliul local. Am auzit ca la Vintileasca a cistigat preotul voturi pentru a fi consilier, dar atit, doar el, din tot judetul. Eu cred ca preotii pot face ambele lucruri, si sa fie in biserica, dar si in consiliul local, unde sa se preocupe de problemele oamenilor. Are autoritate, o anumita prezenta, dar si mai multa incredere in fata lumii. Daca preotul nostru ar fi fost pe liste, l-as fi votat sigur. Ele este un om cinstit, stie ce vorbeste, ce sfaturi sa dea oamenilor, pentru ca asa sint preotii in general."


Mariuta Zamfirache, 65 ani, com. Tataranu


"La noi nu a candidat preotul pentru a fi consilier. Daca ar fi candidat, sigur l-as fi votat pentru este un om bun si cinstit si are mult mai multa carte fata de alti candidati. Nu cred insa ca a dorit sa candideze, deoarece este si suferind si poate nici nu doreste sa faca politica. Lumea cred ca l-ar fi votat, deoarece este un om si un preot bun, se bucura de incredere."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739407 zile, 3 ore, 11 minute, 26 secunde
In politica are acces oricine vrea, pt ce sa interzicem preotilor participarea? Asta ar insemna sa interzicem si profesorilor, si doctorilor si asa mai departe. Ca trebuie sa isi pastereze citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.