Jurnalism cetatenesc

Viitorul primar va reusi sa scolarizeze toti copiii

Ramona Nicolae
28 mai 2008 816 vizualizări
inventarierea spatiilor existente, dar si construirea de gradinite noi, cu program flexibil, inclusiv in parteneriat public- privat, par a fi solutiile propuse pentru rezolvarea crizei locurilor din gradinite

In ziua de astazi, femeia nu se mai dedica exclusiv familiei si copiilor, ci ea doreste un loc de munca, mai mult sau mai putin pentru o cariera profesionala, poate de cele mai multe ori pentru a rotunji veniturile familiei. Se loveste insa de lipsa locurilor in gradinite, indeosebi in cele cu program prelungit, care de cele mai multe ori nu se afla nici linga casa. Pe linga faptul ca Primaria nu a mai construit nici o gradinita noua, nici initiativele private nu au fost incurajate sau nu prea au existat. Pentru a vedea cum se poate rezolva aceasta problema, am supus-o atentiei principalilor candidati la Primaria Focsani. Solutiile acestora le puteti citi in rindurile urmatoare:


Alin Trasculescu, candidat PD-L, inginer autovehicule rutiere


"Sint citeva sute de copii si parinti care sint afectati direct de criza locurilor din gradinite. Ca primar, voi incepe imediat lucrarile la cele doua gradinite pentru care s-a acceptat finantarea, dar pe care Bacinschi nu a dorit-o, desi se plinge ca nu sint bani. Pe termen scurt, problema va putea fi ameliorata si prin sustinerea de catre Primarie a infiintarii si functionarii de gradinite private care sa suplineasca deficientele sistemului de stat. Asta in timp de sase luni "" un an. Din pacate, initiativele private nu au fost luate in seama. In perspectiva, intentionez sa fac o repartizare pe criterii zonale a gradinitelor din Focsani. Voi infiinta gradinite in toate cartierele, astfel incit parintii sa nu mai fie nevoiti sa-si tiriie copiii prin tot orasul dimineata. Este inadmisibil ca primaria nu a infiintat o gradinita in cartierul ANL, unde sint citeva mii de tineri cu copii mici, ca de altfel in mai multe zone din oras. Am remarcat ca este nevoie de mai multe gradinite cu program prelungit si am de gind sa maresc numarul lor. In prezent exista gradinite care indeplinesc un minim de standarde si unde copiii foarte mici stau laolalta cu elevii, cum ar fi la Scoala nr. 9 si nr. 3. Aceste spatii sint improprii pentru educatia si cresterea copiilor de virsta prescolara. Nu este normal ca o gradinita sa nu aiba un spatiu verde si un loc de joaca in aer liber special amenajat."


Liviu Stanica, candidat PRM, economist


"Pentru ca cei mici sa poata merge cit mai repede la gradinita si pentru a rezolva intr-un timp cit mai scurt aceasta criza, vom purta negocieri cu Consiliul Judetean pentru a putea folosi spatiile pe care acesta le are disponibile si nu le foloseste. Daca vom finaliza aceste negocieri, in doua saptamini din acel moment aceasta problema va putea fi rezolvata. Ma refer la aceste spatii, deoarece sint unele gradinite care au apartinut CJ si care acum pot fi folosite in acelasi scop. Vom colabora si cu Consiliul Local pentru a obtine alte spatii libere si pentru a le amenaja in gradinite. Am in vedere modernizarea gradinitelor existente, dar si marirea spatiului lor, acolo unde este posibil. Aceasta problema mai poate fi rezolvata si prin colaborarea cu scolile generale pentru ca in unele sali de clasa libere sa poata merge copii de virsta prescolara, mai ales cei din grupele mari."


Decebal Bacinschi, candidat PSD, inginer constructor


"Eu cred ca reusim anul acesta sa rezolvam lipsa locurilor din gradinite. Vom infiinta citeva sali de clasa pentru cei mici in Scoala nr. 7 si Gradinita nr. 13. Incercam sa demaram lucrarile pentru cele doua gradinite noi, proiectele fiind aprobate, urmind sa primim banii. Una este vizavi de Colegiul Unirea si alta in Cartierul Tineretului. Avem in vedere cel putin inca cinci gradinite in oras pe viitor. Ma bucura faptul ca populatia Focsaniului este in crestere, astfel ca vine o generatie tinara din urma. Sint convins ca viitorul primar ales va reusi sa scolarizeze toti copiii pe care orasul ii are."


Romeo Paul Postelnicu, candidat PNL, doctor in drept


"Din inventarul facut de specialistii nostri rezulta ca anul acesta nu vor putea sa fie inscrisi in reteaua de gradinite circa 500 de copii, iar aceasta criza, din pacate, nu este o chestiune aparuta anul acesta, ci ea vine din anii din urma, demonstrind ca primarul Bacinschi si administratia municipala nu a facut nimic pentru a o intimpina. Ca primar, voi inventaria spatiile disponibile ale municipalitatii sau care pot fi disponibilizate, iar in situatia in care nu le vom gasi, vom cauta altele in proprietate privata care ar putea fi afectate acestei activitati pentru a se putea prelua cit mai multi din cei 500 de copii. In acelasi timp, cu sprijinul Guvernului, vom aloca sumele necesare pentru ca in toamna acestui an, cel tirziu in primavara anului viitor, sa putem incepe constructia de noi gradinite in acord cu nevoile pe care le are orasul."


Gabriel Copaci, candidat PNG, avocat


"In programul politic am specificat ca in doi ani voi realiza un parteneriat public privat pentru construirea a patru gradinite cu program prelungit. In perioada urmatoare voi extinde sediile actuale si le voi reabilita, moderniza cu echipament informatic si pentru intretinere fizica. Avind in vedere ca, in anul 2007, 70% din bugetul Primariei pentru invatamint s-a dus pe salarii, voi sustine initiativele de parteneriat local pentru ajutarea invatamintului prescolar, astfel incit Primaria sa asigure numai hrana in gradinitele cu program prelungit, iar partenerii privati sa indeplineasca cerintele de calitate pentru asigurarea unei dezvoltari fizice corespunzatoare a viitorilor scolari. Voi incerca sa atrag investitori pentru construirea in parteneriat de gradinite private care sa aiba un program flexibil, pentru ca parintii sa-si poata lasa copiii cit timp ei sint la serviciu."


Vasile Ursescu, candidat PC, medic


"Printre prioritatile programului meu se afla educatia, cercetarea, cultura, ca factori strategici ai dezvoltarii unei societati. Formarea tinerei generatii incepe inca de la gradinita. Pentru ca aceasta criza sa fie rezolvata este necesara o reevaluare a populatiei la aceasta grupa de virsta, coroborata cu indicatorii demografici la nivel de municipiu si judet. In paralel, voi stabili exact numarul de locuri din gradinitele municipiului avind in vedere ca stiu ca vreo 5-6 nu mai functioneaza, unele fiind retrocedate, acest lucru demonstrind interesul administratiilor locale precedente. Cu sprijinul Consiliului Local voi sti sa negociez si asigur ca in primii doi ani de mandat voi acoperi cel putin 80% din locurile necesare prin extinderea si reabilitarea gradinitelor, extinderea controlata si progresiva a orasului pentru a aparea noi gradinite acolo unde nu sint. Stiu ca in perioada anterioara s-au facut doar proiecte, dar voi avea in vedere ca ele sa fie derulate. Voi cauta sa accesez fonduri europene in acest scop. Ma gindesc la faptul ca in zona ANL nu exista spatii, dar in primele luni ale mandatului voi asigura aceste gradinite."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.