Jurnalism cetatenesc

Stiu sigur ca nevazatorii au nevoie de sprijin

Ramona Nicolae
27 mai 2008 940 vizualizări
Este timpul ca numeroasele probleme cu care se confrunta zilnic persoanele cu deficiente de vedere, si nu numai, sa se bucure de o atentie deosebita din partea Primariei

Am primit o serie de sesizari din partea persoanelor cu deficiente de vedere, in care se mentioneaza diverse probleme cu care se confrunta zilnic, in diversele activitati pe care le au. La nivelul judetului exista peste 1.600 de astfel de persoane, care se lovesc de lucruri pe care noi, cei care vedem ceea ce este in jurul nostru, nu le intelegem sau chiar le ignoram. Pentru orbi, o adevarata piatra de incercare poate fi traversatul strazii, cumpararea unei piini si pina la asteptarea unui autobuz sau tren. Am dorit sa aflam daca principalii candidati la Primaria Focsani au prevazut in programul de campanie un punct care sa se refere si la sprijinirea persoanelor cu dizabilitati de vedere, pentru ca acestea sa-si poata desfasura activitatile zilnice in mod normal. Solutiile candidatilor le puteti citi in rindurile urmatoare:


Romeo Paul Postelnicu, candidat PNL, doctor in drept


"Aceasta categorie este beneficiara unor facilitati din partea statului. Comunitatea trebuie sa dezvolte acele servicii pe care noi intentionam sa le infiintam si sa le extindem: consiliere din partea unor specialisti, psihologi, asistenti sociali si personal calificat care sa acorde sprijinul necesar in functie de nevoile pe care le au. In al doilea rind, municipalitatea va pune la dispozitia acestei categorii un spatiu unde se pot intilni si pot fi sprijiniti pentru a-si rezolva problemele personale. Apoi, mijloacele de transport in comun vor avea acele locuri destinate acestei categorii, obligativitatea celor care gestioneaza acest serviciu fiind de a respecta normele legale si cele ale municipalitatii. Pentru elevii sau studentii din aceasta categorie vom acorda sprijin pentru a obtine, sub forma unor burse ale municipalitatii, cele necesare pentru a-si desavirsi procesul educativ. Am in vedere elaborarea unor carti, posibilitatea de a folosi diferite servicii pe care ei nu le au, dar care exista la nivel national."


Liviu Stanica, candidat PRM, economist


Nu va putem prezenta solutiile candidatului PRM la acest subiect, deoarece nu a raspuns apelurilor telefonice.


Gabriela Bosnea, candidat PER, profesor


"Pentru a veni in sprijinul persoanelor cu deficiente de vedere, ca atunci cind traverseaza strada sa o faca in siguranta, vom instala un dispozitiv cu semnal sonor pentru ca ei sa se poata orienta. In cazul intersectiilor, pot fi din loc in loc semnale sonore care sa-i avertizeze ca urmeaza ca trotuarul sa fie intrerupt. Poate fi facut un parteneriat public privat prin intermediul unei asociatii, prin care pensionarii, elevii, studentii sa-si ofere serviciile pentru a-i ajuta in diferite activitati. Problema este ca, din cite stiu eu, nu exista cadrul legislativ pentru ca Primaria sa faca asa ceva, dar poate sa vina in sprijinul acestei initiative, sa o sustina."


Gabriel Copaci, candidat PNG, avocat


"In programul politic «alege cel mai bun primar» am specificat ca in doi ani voi realiza un centru de sanatate pentru pensionari si pentru persoane cu deficiente, unde vor beneficia de analize si consultatii gratuite, de recomandari catre cele mai bune statiuni de tratament. Pe baza unui parteneriat public privat voi acorda sprijin pentru membrii de familie aflati in ingrijire, servicii de asistenta pentru a permite cetatenilor cu anumite probleme, dar care pot fi recuperati, sa participe activ pe piata muncii. Vom aduce servicii flexibile pentru ingrijirea persoanelor cu probleme de sanatate, inclusiv pentru specialistii implicati, lucratori sociali, asistenti personali, asistenti comunitari, mediatori familiali, mediatori sanitari, asistenti maternali, ingrijitori. Avem in vedere furnizarea de sprijin si campanii de constientizare privind promovarea culturii sanatatii, combaterea traficului de fiinte umane si a violentei domestice. Voi reabilita, moderniza si echipa cladirile in care functioneaza deja centre sociale rezidentiale, voi dota cu echipament bazele operationale pentru interventii in situatii de urgenta. Ca primar, voi sprijini initiativele de parteneriat intre universitati de medicina si centrele de sanatate si spital pentru ca cetatenii sa beneficieze de cele mai bune servicii."


Alin Trasculescu, candidat PD-L, inginer autovehicule rutiere


"Aceste persoane cu deficiente de vedere si nu numai, nu au acces in aceiasi masura la tot ceea ce presupune viata cotidiana, sociala si economica. De aceea, primaria trebuie sa se ocupe de integrarea acestora prin infiintarea unei comisii de specialitate in cadrul Consiliului Local, iar un consilier va avea atributiuni speciale pentru rezolvarea problemelor persoanelor cu dizabilitati. Primaria va acorda facilitati fiscale firmelor care vor angaja persoane cu dizabilitati. In proiectul nostru avem prevazut infiintarea unui centru medical destinat persoanelor cu venituri mici si persoanelor cu deficiente. Nu in ultimul rand, vom semna protocoale cu asociatiile si ONG-urile care se ocupa de persoanele cu dizabilitati, inclusiv pentru nevazatori."


Vasile Ursescu, candidat PC, medic


"Stiu ca exista un centru al nevazatorilor bine structurat si cu un conducator care se preocupa de aceasta categorie. Nu am cunostinta de modul cum administratia locala s-a preocupat de problemele lor, dar stiu sigur ca au nevoie de sprijin, atit in plan social, cit si economic. Ca viitor primar voi actiona in sensul instalarii de semafoare inteligente cu semnal sonor. Eliberarea autorizatiilor specifice pentru sedii de firme, magazine sau alte unitati care deservesc publicul trebuie emise numai daca in proiectele lor sint prevazute si rampe de acces conform normelor europene. Vom cauta solutii si pentru infiintarea de unitati productive pentru acest tip de deficiente, cu scutire de impozite si taxe. Pentru ca mijloacele de subzistenta sa le fie asigurate, vom initia cursuri de pregatire in diferite domenii accesibile, ca masajul, dar si infiintarea unor centre de recuperare. Am in vedere repartizarea de locuinte sociale cu prioritate celor cu deficiente vizuale si nu numai, dar si asigurarea de mijloace de transport prevazute cu rampa si, daca va fi posibil, dotarea asociatiei cu un mijloc de transport prin contributie de la Primarie."


Decebal Bacinschi, candidat PSD, inginer constructor


"In acest moment, la nivelul serviciului de asistenta sociala nu avem prea multe persoane inregistrate care sa aiba deficiente de vedere. Primaria plateste insotitori pentru aceasta categorie si au si gratuitati la transportul local. Singurul lucru pe care il putem face in a-i ajuta pe strada este instalarea de semafoare cu semnal, dar si acestea nu-si mai au rostul in anumite momente ale zilei. Nu prea am facut nimic pentru a-i ajuta. Aceste persoane au nevoie de hrana zilnica, un loc de munca, dar si de altfel de ajutor. In trecut a existat pe Ana Ipatescu un investitor care asambla cutii de carton, iar ei puteau lucra acolo. Era o munca in care-si puteau folosi foarte mult si bine miinile, caci aceste persoane au dezvoltat acest simt."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739406 zile, 5 ore, 47 minute, 45 secunde
bai cacatule...mai bine sa-ti folosesti tu mainile ,mult si bine sa le faci o laba!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.