Jurnalism cetatenesc

Sistemul de aparare impotriva inundatiilor trebuie regindit

Ramona Nicolae
23 mai 2008 719 vizualizări
solutii pentru stavilirea inundatiilor din partea candidatilor la presedintia Consiliului Judetean Vrancea

Continuam sa aflam raspunsuri la diferitele probleme ale judetului si ale cetatenilor de la candidatii la presedintia Consiliului Judetean Vrancea. Am adresat o intrebare despre o problema care ne priveste pe toti, intr-o mai mica sau mai mare masura, aceea a inundatiilor. Astfel, principalilor candidati in aceasta cursa le-am adresat urmatoarea intrebare: Ce solutii aveti, ca viitor presedinte al CJ, pentru a interveni in caz de inundatii, dar si pentru ca acestea sa nu mai provoace atit de multe pierderi? Raspunsurile candidatilor le puteti citi in rindurile urmatoare:


Adrian Popescu, candidat PRM, medic


"In primul rind, exista un comitet care este format pe linga Prefectura, iar in acest context si Consiliul Judetean ar trebui sa aiba un asemenea comitet. El ar trebui sa aiba servicii in sprijinul cetatenilor, care prin atributiile lor sa faca totul pentru ei. Acest serviciu de care spuneam ca ar trebui sa ia fiinta, trebuie sa aiba stocuri de barci, apa, alimente de baza si alte lucruri necesare interventiei la inundatii. Sa fie un serviciu special pentru asa ceva. Dupa parerea mea, Consiliul Judetean trebuie sa fie institutia care sa se ocupe de oameni si de problemele lor si sa aiba toate serviciile gratuite. Sa se preocupe de proiecte pentru a ajuta toate primariile cu fonduri. Nu vad rostul si rolul Consiliului daca banii nu vin prin intermediul lui."


Marin Stoica, candidat PNG-CD, col. de aviatie


"Consider necesar o interventie rapida pentru realizarea digurilor din toate zonele inundabile. Administratia locala din fiecare comuna trebuie sa intreprinda masuri energice si rapide, folosind atit forta cetatenilor din comuna, cit si a utilajelor de care dispun comunitatile locale respective, pentru a intari digurile existente sau crearea unora noi pentru prevenirea inundatiilor. Am fost in foarte multe comune si am observat ca santurile de curgere a apei de la deal catre zona unde ar putea sa se scurga aceste suvoaie sint colmatate si nu s-a luat nici o masura pentru decolmatarea lor. Cred ca fondurile alocate prevenirii inundatiilor au fost cheltuite in cu totul alte directii decit cele planificate. Putem reduce enorm riscul necazurilor similare celor din 2005 daca administratia judeteana si cea locala vor actiona in interesul populatiei."


Jan Vraciu, candidat PD-L, inginer


"In ceea ce priveste inundatiile, trebuie sa ne concentram actiunile pe doua directii. Prima ar fi cea de avertizare, de fluidizare a fluxului informational, deoarece s-au pierdut foarte multe vieti datorita sistemului care nu a functionat. A doua directie, cea mai importanta, este sistemul de aparare, care trebuie regindit si refacut dupa conditiile actuale ale societatii, deoarece el este facut la nivelul anilor "â„¢70 - "â„¢80, cind omul el nu era pus pe primul loc. Din acest motiv el trebuie regindit. Ca si diagnoza, in campaniile electorale trecute, CJ a pus problema destul de bine, dar din pacate au ramas la stadiul de diagnostic si nu s-a luat nici o masura materiala care sa creasca gradul de siguranta a cetatenilor la inundatii. Sint necesare lucrari de protectie pe majoritatea cursurilor de apa si trebuie intensificata actiunea de disciplinare a primariilor, pentru ca multe deversari de ape s-au datorat faptului ca rigolele de scurgere erau astupate, iar gunoaiele aruncate in aceste canale de scurgere au obturat deversarile."


Vasile Gheorghe, candidat PC, jurist


"In primul rind, in mediul rural, pentru a stavili din inundatii, ar trebui facute canalizari pentru ca apa sa se scurga, apoi acolo unde se stie ca riurile ies din matca trebuie schimbat cursul apei pe centru. Apoi, ar mai trebui intarite zidurile de sustinere, acolo unde acestea exista, iar malurile trebuie sustinute prin plase de sirma umplute cu piatra. In comunele mari trebuie rezolvata problema inundatiilor prin refacerea santurilor cu talazuri pentru a avea apa pe unde sa se scurga."


Marian Oprisan, candidat PSD


Nu va putem prezenta raspunsul actualului presedinte al Consiliului Judetean, deoarece acesta a refuzat din nou sa raspunda la intrebarea noastra.


Nini Sapunaru, candidat PNL, economist


"In zonele care prezinta pericol de inundatii, cum ar fi Valea Milcovului, se vor termina lucrarile impotriva inundatiilor, prin apararile de maluri. In alt mod nu ai cum sa ajuti aceste zone inundabile. Cei care sint in aceste zone se vor trezi mereu inundati si nimeni nu mai este aparat acolo. Sint necesare avertizari in timp real si trebuie sa aparam malurile, cum ar fi Valea Narujei, Valea Milcovului, dar si alte zone. In multe locuri s-au inceput lucrarile de aparare a malurilor si se vor construi si poduri, dar aceste din urma lucrari vor fi de durata."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.