Jurnalism cetatenesc

Nopti la circ

Ziarul de Vrancea
23 mai 2008 713 vizualizări
In editia de astazi va prezentam romanul Nopti la circ , de Angela Carter, aparut la Editura Leda, 2008. Zoe Petre recomanda in rindurile de mai jos o povestire picaresca. Va dorim lectura placuta.

Nopti la circ cu multe aventuri si in afara lui


Profesorul "se uita direct in ochii lui (Walser), reimprospatindu-i acestuia acea incertitudine ametitoare despre ceea ce era uman si ce nu". Fraza poate sluji drept motto al "Noptilor la circ", romanul scris de o Angela, Angela Carter, despre femeia-inger, Sophie Fevvers, cea cu numele efervescent. O povestire picaresca despre itinerariul acesteia, de la bordelul matern, prezidat blind de Mama Nelson, sufrageta, la menajeria de femei monstruoase a Doamnei Schreck (unde eroina vede un medalion care ii pare "o versiune eretica a manicheismului neo-platonic"), in fine, la circul Colonelului Kearney, unde Fevvers isi descopera vocatia de trapezista, ajunge sa ne rataceasca in imensitatea Rusiei de la sfirsitul secolului al XIX-lea, intre Sankt-Petersburgul "Nasului" lui Gogol si Siberia samanilor si a zapezilor infinite ca stepa. Povestea se preface cind si cind intr-un caleidoscop de vise suprarealiste, revenind apoi la fel de subit la decorul dickensian al marilor metropole. însusi naratorul povestii, Walser, un reporter american care, o vreme, isi ascute atent creionul cu o lama pentru a consemna, neincrezator, biografia lui Fevvers, aluneca pe nestiute in miezul acestui univers oniric, devenind cind elev al scolii Maimutelor Educate, cind iubit al femeii cu aripi de inger oxigenate la radacina. Alunecind, ne trage, fascinati, in acelasi virtej care aminteste de plutirea personajelor lui Chagall si prevesteste parca pestii zburatori din "Arizona Dream". Zoe Petre



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.