Jurnalism cetatenesc

Cind isi fac temele la scoala, cadrul didactic le explica altfel

Ramona Nicolae
9 mai 2008 881 vizualizări
din toamna, mai multi parinti isi pot inscrie copiii la «scoala dupa scoala»

Inspectoratul Scolar Vrancea a anuntat ca, de la 1 septembrie, elevii claselor I ""IV isi vor putea face lectiile la scoala si dupa amiaza, in cadrul programului «scoala dupa scoala», sub supravegherea cadrelor didactice. Aceasta este o solutie pentru parintii care stau pina mai tirziu la serviciu sau pentru cei care nu au nici o alta posibilitate de a-si lasa cu cineva de incredere copiii dupa ce termina orele. Mincarea pe care elevii o primi la scoala va fi suportata de parinti, iar celelalte cheltuieli aferente vor fi achitate de stat. Ce parere au copiii de clasele I-IV, parintii si bunicii despre acest program «scoala dupa scoala» puteti citi in rindurile urmatoare:


Dalia Azaparu, 8 ani, clasa I, Focsani

foto 1


"Eu plec de la scoala pe la 11.30, dupa ce termin orele. Stau singura pina la ora 5.00, cind vine mama. Stiu ca si la scoala noastra sint alti elevi care stau in continuare dupa ore, maninca, isi fac lectiile si apoi pleaca acasa, dupa-amiaza. Parintii mei nu ar dori insa sa ramin atita timp la scoala, dar mie mi-ar placea. Ne-am putea juca astfel mai mult. Mi-ar placea sa-mi fac repede temele si apoi sa ma joc cu colegii mei."


Maria Saghin, 8 ani, clasa I, Focsani

foto 2


"Plec de la scoala dupa ce se termina programul si stau acasa doar cu fratele meu pina pe la 5. Stiu ca exista si «scoala dupa scoala», adica sa raminem aici sa mincam, sa ne facem lectiile, impreuna cu un invatator. Dar parintii mei nu ar dori sa ma lase la acest program, cu toate ca eu as dori. Citeodata si acum incerc sa-mi fac o parte din teme la scoala, in pauza mare, ca sa am mai putin de lucru acasa. Numai ca nu avem timp si nu ne prea lasa ceilalti colegi."


Andreea Bajenaru, 8 ani, clasa I, Focsani

foto 3


"Eu dupa ce plec de la scoala stau cu tata acasa. Daca el nu ar putea face acest lucru, as vrea sa stau la scoala mai mult, unde sa imi fac lectiile si sa maninc cu alti copii. Astfel, m-as putea juca mai mult si cu colegii. Dupa ce termin orele la scoala, cind vine tata sa ma ia, tot mai stau in curtea scolii sa vorbesc si sa ma joc cu colegii mei."


Sergiu Bajenaru, 47 ani, pensionar, Focsani

foto 4


"Daca nu as fi la pensie si nu as putea sa stau cu fetita, as opta pentru programul «scoala dupa scoala». Acesta mi se pare superb, de altfel, el se practica in tarile occidentale. Sora mea, care este in Italia si are un copil, de la inceput l-a inscris la acest program. 90% din italieni il folosesc. Unii parinti au programul lung, pina la ora 18, altii au doua servicii, asa ca ar trebui sa avem si noi aceasta posibilitate de a ne descurca mai usor cu copiii. Ce face el de la ora 12 pina la 18 sau 19, in tot acest timp singur acasa? Pe de alta parte, cind isi fac temele la scoala, cadrul didactic, profesionistul, daca pot spune asa, le explica totul altfel, spre deosebire de noi, parintii. Copilul maninca si apoi il educa invatatorul, asa socializeaza mai bine de mic, raminind mai mult timp cu colegii. Acestea sint avantajele, iar dezavantejele nu le stim inca, dar le putem afla pe parcurs."


Didina Cucu, 70 ani, pensionar, Focsani

foto 5


"Eu stau cu nepotica mea acasa dupa ce iese de la scoala. Stiu de programul «step by step», dar noi am optat pentru programul normal, sa vina acasa dupa ore. Pentru cei care nu au insa posibilitati de a sta cu copiii, sa nu fie singuri acasa, mi se pare bun. Eu am fost casnica si am crescut copiii asa cum am putut eu, nu i-am dat de linga mine. Dar nu e rau pentru cei care nu gasesc solutii pentru a nu sta singuri acasa copiii. Ei trebuie supravegheati tot timpul. Cunosc pe cineva care are copilul in clasa a V-a acum, dar de la inceput a avut copilul la acest program si spune ca este multumita. Parintii sint la serviciu mult timp si cind sa se mai ocupe de copii?"


Maria Bratu, 10 ani, clasa a IV-a, Focsani

foto 6


"Eu sint la program normal la scoala si acasa stau cu fratele meu geaman. Mai vine tata citeodata sa vada ce mai facem. Stiu de «step by step» si mi-ar placea sa fiu acolo, ca stam toti colegii impreuna mai mult astfel. Parintii mei vin tirziu acasa si au vrut sa ne dea si pe noi la acest program, dar nu au putut."


Irina Leica, 10 ani, clasa a IV-a, Focsani

foto 7


"Stiu de programul «step by step», dar eu invat la cel normal. Am o sora mai mare si stau uneori cu ea dupa ore, pina pleaca. Mama vine acasa pe la ora 16 si uneori vine si mai devreme. Nu cred ca au vrut parintii mei sa ma dea la acest program, deoarece mai stau cu sora mea si mama vine mai devreme acasa."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.