Jurnalism cetatenesc

O luna asculta sfaturi de la specialisti, iar patru ani de la politicienii cu «experienta».

Ramona Nicolae
8 mai 2008 945 vizualizări
candidatii la alegerile locale din aceasta vara au apelat la consultanti sau firme de PR pentru a cistiga cit mai mult electorat

Miza alegerilor din 1 iunie i-a determinat pe unii candidatii vrinceni si partidele din care fac ei parte sa apeleze la consultanti sau firme de relatii publice pentru a primi sfaturi cit mai bune in vederea cistigarii unui electorat numeros. Nu sint de ajuns bannerele si afisele diverse din tot orasul, ci sint necesare discursuri, actiuni de convingere bine gindite si solide. Astfel, Marian Oprisan, PSD a apelat la proprietarul unei astfel de firme din Tel-Aviv, Israel. Alin Trasculescu, PDL este consiliat de firma lui Felix Tataru, aceeasi care s-a ocupat si de campaniile cistigate de Traian Basescu. De candidatii PNL-isti se ocupa un fost ziarist, Dan Andronic, care a fost si consultantul lui Adrian Nastase. Ce parere au vrincenii despre acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Vasile Georgescu, 69 ani, pensionar, Focsani


"Nu stiam ca politicienii nostri care candideaza acum la alegerile din 1 iunie si-au angajat consultanti sau firme de relatii publice. Este bine ca apeleaza la acest ajutor pentru a-i ajuta in campanie. Am vazut chiar si la televizor ceva asemanator, despre alti politicieni care au apelat la servicii de consultanta. Este posibil sa le fie utile aceste sfaturi primite si sa cistige citeva sau chiar mai multe voturi de la noi. Unii apeleaza la astfel de firme sau persoane care sa-i sfatuiasca cu privire la imaginea lor, pentru a face niste treburi bune. Altii insa nu apeleaza la aceste servicii, poate pentru ca nu doresc."


Gheorghe Nicoglu, 68 ani, pensionar, Focsani


"Nu am stiut ca si cei care candideaza la noi pentru diverse posturi au apelat la firme de consultanta sau relatii publice pentru a-i ajuta in campania electorala. Probabil ca au optat pentru asa ceva pentru a se mai slefui un pic educational, caci mai au ceva carente in acest sens. Ma astept de la Oprisan la orice, asa ca nu ma mira sa faca si el acest lucru. Este o instruire superficiala, care nu a fost dobindita in timp prin eforturi proprii, care nu vine nici din suflet, nici din gindire, asa ca a minti electoratul merge"¦ Politicienii isi aduc aminte de electorat o data la patru ani, cind promit marea cu sarea si in rest "¦ Cel care voteaza, eu, sint plin de lehamite de minciunile lor, de promisiunile pe care nu si le tin si, fara jena, isi continua activitatea timp de patru ani. In rest isi mai aduc aminte de noi dupa ani si mai inseala electoratul inca patru ani. Unii sint de profesie parlamentari, altii primari. Asta pentru ca am votat liste si nu persoana, individul. Toti sint slefuiti in perioada de campanie, ca in rest noi ii stim ce fac si ce se intimpla apoi."


Mihaela Stanciu, 24 ani, somer, Focsani


"Am citit in ziar ca politicienii locali au apelat la serviciile unor firme de consultanta sau chiar persoane care sa-i sfatuiasca cum sa se poarte in fata noastra. Este o moda acum sa apelezi la firme de consultanta in orice domeniu. Vor primi sfaturi o perioada scurta de timp, dar cind vor fi in scaunul dorit vor face tot ceea ce stiu ei mai bine, totul in folosul lor si al familiilor, in nici un caz al nostru. Mi s-a facut lehamite de candidatii nostri si de politica facuta de ei. Nu stiu ce vor invata cei tineri din aceste sfaturi venite din partea unor oameni pregatiti, atita timp cit aici, pe plan local, se vor invirti tot in acelasi mediu murdar."


Mariana Patrascu, 38 ani, bucatar, Gugesti


"Nu am auzit ca si cei care candideaza la aceste alegeri au apelat la persoane sau firme care sa-i sfatuiasca cum sa procedeze in campania electorala. Cred ca le este util acest lucru pentru a fi cit mai credibili si teatrali, dar nu stiu cit ne foloseste noua in schimb, deoarece cred ca succesul lor tine mai mult de ceea ce stiu ei sa faca, sa vorbeasca. Oricite sfaturi ai primi, daca nu esti tu insuti nu rezolvi nimic. Degeaba te sfatuieste o firma timp de o luna de zile, daca apoi patru ani nu mai faci nimic. La final, dupa ce ai fost consiliat, tot ceea ce ai tu in cap, ceea ce gindesti fac. Cei tineri care apeleaza acum la consultanta poate au o sansa in fata alegatorilor, dar cred ca tot cei cu «experienta» vor cistiga. Cred ca politica este ceva de genul care-i mai puternic din alte puncte de vedere, nu al imaginii si al vorbirii. In general, tinerii nu sint luati in seama in nici un domeniu, nici cind doresc sa se angajeze de exemplu."


Constanta Aldea, 56 ani, pensionar, Focsani


"Au bani cei care au apelat la serviciile unor firme de consultanta sau relatii publice in domeniul politicii. Pentru ei poate sa fie bine, dar noi ii cam cunoastem. Oricum, cineva trebuie sa iasa. Trebuie o schimbare, ca ne-am saturat de opt ani sa nu se faca nimic. Eu sint la pensie, dar am avut un serviciu toata viata. La cite fabrici de confectii au fost la noi cu mii de locuri de munca, tineretul pleaca tot in strainatate sa munceasca. Dintr-un salariu de 300 de lei, sa platesti si gazda, lumina, intretinere nu ai cum. Cei tineri care apeleaza la aceste servicii pot avea un cistig in fata noastra, numai sa nu ia din sfaturile celor mai vechi pe urma. Intotdeauna trebuie sa apelam la nou, ca vechiul am vazut ce a facut. O luna asculta sfaturi de la specialisti, iar patru ani de la politicienii cu «experienta»."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.