Jurnalism cetatenesc

Trebuie o imbinare intre calitatile copilului si educatia primita, pentru rezultate bune

Ramona Nicolae
7 mai 2008 798 vizualizări
elevii vrinceni s-au intors de la olimpiadele nationale de limba si literatura romana si latina cu rezultate dintre cele mai bune

Elevii vrinceni au obtinut premii si mentiuni la olimpiada nationala de limba si literatura romana. Concursul pentru clasele V - VIII a avut loc la Suceava, de unde elevii nostri s-au intors cu premiile II, III si mentiuni, iar la Botosani a avut loc olimpiada nationala de romana pentru clasele IX - XII, de unde doua eleve a Colegiului National "Al. I. Cuza" s-au intors cu mentiuni. Cele mai bune rezultate la clasele V - VIII au fost obtinute de elevii Scolii "Stefan cel Mare". Dar nu numai limba si literatura romana a adus rezultate bune, ci si latina. La Iasi a avut loc olimpiada nationala la aceasta disciplina, unde s-a obtinut tot o mentiune. Ce parere au vrincenii despre aceste rezultate deosebite ale elevilor nostri si cum cred ei ca au fost ele posibile puteti citi in rindurile urmatoare:


Ana Silvestru, 69 ani, pensionar, Focsani


"Este foarte bine ca elevii vrinceni obtin rezultate bune la olimpiadele nationale. Eu cred ca Vrancea a fost intotdeauna in frunte in ceea ce priveste rezultatele bune la olimpiade. Am avut profesori dintre cei mai buni, asa ca era de asteptat sa fie si elevi pe masura. A devenit o traditie sa avem elevi cu rezultate bune si cadre didactice foarte bine pregatite. Sint pe zi ce trece cadre didactice tinere care la rindul lor au rezultate foarte bune cu elevii. Numai cuvinte de lauda pentru acesti olimpici vrinceni. Cred ca se bucura de aceste rezultate ale copiilor mai mult parintii, deoarece ei depun niste eforturi pentru copiii lor, sa fie bine pregatiti, ascultatori si educati. Un cumul de calitati pe care elevul trebuie sa le aiba pentru a avea rezultate bune."


Miruna Stanciulescu, 17 ani, clasa a XI-a, Focsani


"Nu am auzit de aceste rezultate obtinute de colegii de la alt liceu si de cei din anii mai mici, dar eu cred ca sint foarte bune. Am participat si eu la olimpiada de biologie, dar nu am reusit sa ajung la faza nationala. Este un concurs solicitant si trebuie sa-ti placa mult ceea ce inveti si sa fii pasionat de studiu pentru a obtine rezultate bune. Mai tine citeodata si de sansa si trebuie sa-ti stapinesti bine emotiile. Cred ca aceste rezultate sint posibile prin eforturile ambelor parti, adica si a elevilor si a cadrelor didactice. Elevul trebuie sa fie inzestrat cu anumite calitati spre o disciplina, iar profesorul trebuie sa stie cum sa-l ajute, sa-l sustina si sa-l indrume cit mai mult."


Maria Satala, pensionar, Focsani


"Vrancea a avut mereu elevi buni si foarte buni, capabili de locuri fruntase la olimpiade. Pentru a ajunge la asemenea rezultate, trebuie indrumati si educati copiii de catre parinti spre a invata cit mai mult si sa le canalizeze atentia spre scoala. Daca au noroc de un invatator extraordinar, merg struna in anii urmatori, iar copilul prinde drag de invatatura. Eu am fost profesor de biologie si am avut multi elevi care au studiat aceasta materie mai departe si acum sint profesori, cercetatori si sint mindra de ei. Trebuie sa fie o imbinare intre calitatile copilului, educatia primita din casa si scoala, pentru a avea rezultate dintre cele mai bune, ca acestea. Am avut un elev la Dalhauti care citea foarte mult, in afara de ceea ce avea de la scoala, cind alti copii se dadeau pe derdelus. Acum este doctor in energie nucleara in Canada. Pe linga tot cea am spus, copilul trebuie sa aiba ceva nativ, o anume inclinatie catre o disciplina anume."


Viorica Stanciu, pensionar, Focsani


"Eu am multi ani de pensie si sint desprinsa de ceea ce mai este acum in invatamintul nostru. Am fost invatatoare si pot spune ca din primul an de scoala copilul trebuie indrumat de noi catre studiu. Pentru a obtine rezultate bune la olimpiade, indiferent la ce disciplina, trebuie multa munca din partea cadrelor didactice, incepind din primele clase. Conteaza foarte mult invatatorul pentru un copil. Am avut elevi care acum sint doctori, ingineri, notari, procurori sau economisti, oameni grei, care imi dau cea mai mare atentie acum, nu ca altii. Conteaza foarte mult familia din care provine elevul pentru ca el sa aiba asemenea rezultate. Daca este inteligent, este pacat sa se iroseasca daca parintii nu-l ajuta. Eu am lucrat cu 45 de copii in clasa, si plecai nebun de la clasa. Acum nu stiu insa cum se mai lucreaza, mai mult cred ca nu."


Eugen Satala, 85 ani, pensionar, Focsani


"Este foarte bine ca elevii nostri obtin in continuare rezultate foarte bune la olimpiadele nationale. Parerea mea este ca totul porneste de la cadrul didactic, primul fiind invatatorul. Daca acesta stie sa-i tina bine creionul in mina, apoi profesorii lucreaza mult la clasa si daca ei nu o au o «gasca», este posibil sa aiba rezultate dintre cele mai bune. Am trecut prin adolescenta toti, dar tinerii sint influentabili si uita de scoala. Mai ales dupa 1989 la noi in judet au inceput sa se evidentieze multi olimpici si unii au ajuns la rezultate bune pe plan international. Ei sint astazi tineretul, dar miine vor fi oameni de baza. Nu trebuie sa-i ignoram, ci trebuie sa-i indrumam si sa-i ajutam. Chiar daca acesti elevi au rezultate foarte bune la olimpiade, multi altii nu au o cultura generala minima, pentru a putea face fata unei discutii simple intr-un anume cerc."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.