Jurnalism cetatenesc

Medicamentele ne scot foarte multi bani din buzunar

Ramona Nicolae
6 mai 2008 659 vizualizări
unitatile farmaceutice nu au mai avut vinzari asa de mari in perioada sarbatorilor recent incheiate

Farmaciile din oras care au avut deschis si in zilele de sarbatori nu au mai avut vinzarile mari din anii trecuti. In perioada sarbatorilor de peste an, pe linga tratamentele pentru diverse afectiuni, romanii cumpara de regula medicamente destinate stimularii digestiei. Dar in acest an, vinzarile au scazut cam la toate tipurile de medicamente. Explicatiile pot fi multiple, de la plecarea multor vrinceni din judet, deschiderea unor unitati farmaceutice in mediul rural sau poate si datorita faptului ca romanii au devenit mai cumpatati in ceea ce priveste consumul de produse traditionale. In aceelasi timp, insa, este posibil ca unii sa fi avut grija sa-si procure medicamentele de care au avut nevoie din timp, indiferent ca sint pentru digestie sau pentru orice alta afectiune. Ce parere au focsanenii despre acest subiect puteti citi in rindurile de mai jos:


Maria Iuga, 53 ani, pensionar, Focsani


"Cine a avut bani a cumparat miel si a pregatit si alte produse traditionale de Pasti, asa ca a avut nevoie de medicamente pentru digestie. Cine nu a avut bani nu a cumparat medicamente, asa ca vinzarile au scazut si din acest motiv. Eu nu am avut bani sa-mi cumpar o bucatica de carne de miel. Cu toate acestea, de sarbatori am mincat ponderat, intr-o zi un ou, a doua zi o cana cu lapte, iar seara ceva mai usor, nu doar fripturi si drob toata ziua. Am tinut tot postul, dar am avut grija apoi la ceea ce am mincat si cit. Eu de obicei nu maninc mult, caci am probleme. De ce sa ma duc repede la farmacie, cind pot evita acest lucru chiar eu?"


Elena Ghimpu, 57 ani, pensionar, Focsani


"Am avut miel si am pregatit cite ceva din produsele traditionale de Pasti. In aceasta perioada am mincat ponderat insa. Daca maninci necontrolat, automat ajungi la medici. Am tinut si post inainte, asa ca mai mult a trebuit sa am grija ce si cit maninc. In primul rind nu am lacomit la oua, drob, miel sau cozonac. Nu am luat nici o pastila de digestie. Acesta poate fi un motiv pentru care vinzarile acestor medicamente din aceasta perioada au scazut. Eu cred ca cea mai buna solutie ar fi ca fiecare dintre noi sa manince cit poate de ponderat. Pe de alta parte, medicamentele sint scumpe, unele nu se gasesc, compensarile se dau numai in anumite zile din luna si trebuie sa stam mult la cozi pentru a lua reteta de la medici si apoi de la farmacii. Un alt motiv al scaderilor de vinzari de medicamente ar fi si problemele financiare. Asa ca, in primul rind, eu trebuie sa am grija ce maninc pentru a nu ajunge la medic si apoi la farmacii. Principala vina in anumite boli o avem noi, din cauza a ceea ce mincam, nu medicii."


Sanda Petrache, 55 ani, pensionar, Focsani


"Eu cred ca pe zi ce trece romanii au mai lasat deoparte anumite produse traditionale din multe motive. Multora nu le mai prieste carnea de miel, asa ca nu mai cumpara. Nu mai fac drob, pentru ca si acesta le face rau. Multi au inceput sa manince mai cumpatat daca nu au renuntat in totalitate la anumite produse traditionale. Toate acestea sint «grele» pentru toti, asa ca unii dintre noi au mai invatat sa manince cu grija. Si eu am pregatit cite ceva din aceste produse, dar nu mult si am mincat cu grija. Am consumat in compensatie multe salate, fructe care mai curata din toxinele acumulate si ajuta la digestie."


Gabriela Dia, 40 ani, economist, Focsani


"Vinzarile medicamentelor in farmacii au scazut poate si datorita consumului de produse traditionale in mod cumpatat, dar este posibil ca romanii sa-si fi cumparat dinainte tot ceea ce au avut nevoie. Putini cred ca mai tin post astazi, cu preturile alimentelor care sint tot mai mari pe zi ce trece si nu cred ca au renuntat la anumite produse. Nici aparitia altor farmacii in oras nu cred sa fie un alt motiv al scaderii vinzarilor in aceasta perioada. Omul se duce mereu la aceeasi farmacie unde s-a obisnuit de ani buni. Eu tin regim pentru ca am diabet, asa ca nu am consumat deloc din produsele traditionale si astfel ca nu am cumparat nici un medicament de digestie."


Marieta Dinita, 52 ani, pensionar, Focsani


"Medicamentele destinate digestiei, de exemplu, nu s-au mai cumparat atit de mult in perioada sarbatorilor ce tocmai au trecut din cauza pretului ridicat si al lipsei banilor. Nu numai preturile alimentelor traditionale au crescut, dar si cel al medicamentelor de toate tipurile, ele fiind scumpe pe zi ce trece. Chiar daca cu mici exceptii unele dintre ele nu sint foarte scumpe, printre care si cele de digestie, in general ne scot foarte multi bani din buzunar luna de luna. Eu cred ca romanul maninca tot asa cum stie el de Pasti si nu prea a renuntat la produsele specifice. Nu am luat nici o pastila de acest fel, deoarece avind diabet nu maninc decit ceea ce am voie, datorita regimului pe care trebuie sa-l am."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.