Jurnalism cetatenesc

în cautarea timpului pierdut

Ziarul de Vrancea
3 mai 2008 650 vizualizări
In editia de astazi va prezentam volumele lui Marcel Proust "în cautarea timpului pierdut", aparute la Editura Leda, Grupul Editorial Corint, 2008. Bedros Horasangian recomanda, in rindurile de mai jos, un urias roman pentru gimnastica noastra intelectuala. Nu putem decit sa va uram lectura placuta!

Marcel Proust - Un frumos pachet de Paste si 1 Mai


O surpriza mai mult decit agreabila acest cub de celuloza, rafinat colorat, alcatuit din nu mai putin de sase volume, ce contine intregul text al faimoasei introspectii romanesti semnate de Marcel Proust si numite, mai mult decit sugestiv pentru tot ce a urmat "In cautarea timpului pierdut" ( Ed. Leda, 2008). Unul dintre marile romane ale secolului XX apare pentru prima data integral si nu livrat cu tiriita prin ani, cum ni s-a intimplat si noua sa vinam, pret de peste zece ani, editia din BPT. Acum se reia musculoasa traducere a lui Radu Cioculescu, fara prefata lui Vladimir Streinu, ci cu o alta, la fel de comprehensiva si laborios-erudita a profesorului Cornel Mihai Ionescu. Cum ne prenumaram printre vajnicii admiratori si des cititori ai lui Proust, bucuria unei editii complete este cu atit mai mare. Este greu sa comentam la cald importanta covirsitoare a acestui urias roman pentru gimnastica noastra intelectuala si procesele ce ne strabat. Zi de zi, fiecare in parte. Satisfactii de ordin estetic se intrepatrund cu cele de natura etica, morala, sociologica, nu in ultimul rind, filozofica. Un mare moralist imoral se ascunde sub masca omului de lume numit Proust, un bine pitit credincios in destin se dezvaluie pe indelete pentru cine chiar vrea sa inteleaga mai multe din ceea ce ni se intimpla. Lectura covirsitoare si absolut obligatorie pentru cei sub 25 de ani. Se poate trai si prin carti, nu doar prin campanii electorale. Votati Marcel Proust, oriunde vi se propun alti candidati! Bedros Horasangian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.