Jurnalism cetatenesc

Cei care muncesc sa aiba o zi dedicata lor

Ramona Nicolae
2 mai 2008 827 vizualizări
de 1 Mai, Cringul Petresti a fost plin de lume, miros de mici si de multa muzica

Vrincenii s-au bucurat de mini-vacanta de 1 Mai cum au putut mai bine, in functie de zilele libere. Unii nu au mers la serviciu doar de 1 Mai, altii, mai norocosi, vor sta acasa si astazi. Vrincenii au fost asteptati in Cringul Petresti la un mic si o bere, dar nu pe gratis, cum credea multa lume, datorita campaniei electorale care tocmai a debutat astazi. Cei mai multi vrinceni au incercat sa respecte traditia si au iesit la iarba verde pentru o simpla plimbare, altii chiar sa guste din mici si sa bea o bere. Cum s-au distrat vrincenii in aceasta zi si ce amintiri au din anii din urma puteti citi in rindurile urmatoare:


Cristina Cristian, 33 ani, confectioner, com. Vinatori


"Sint la al 8-lea 1 mai muncitoresc. In acesti ani am avut liber de cele mai multe ori, cu o exceptie sau doua. Traditia este sa mergem la iarba verde cu toata familia, mai ales ca avem si doi copii. Chiar daca avem si treaba in gospodarie, o mai lasam o zi pe an. Ne mai incarcam bateriile in aceasta zi si incercam sa mai iesim din cotidian si sa ne relaxam. Venind aici, in Cring, ne-am bucurat anul acesta si de spectacol si de muzica. Locuim de altfel in zona, asa ca ne este usor sa venim aici."


Ana Cristian, 68 ani, pensionar, com. Vinatori


"Eu am sarbatorit de 35 de ori ziua Muncii si apoi de zece ori de cind sint la pensie. Inca mai petrec aceasta zi, cu toate ca mai multe zile le-am muncit de-a lungul anilor. Am lucrat in spital, asa ca nu prea aveam zile libere. Le serbam prin munca. Pe timpul meu era aceeasi traditie, cu gratar si muzica la iarba verde, dar parca era mai frumos. Veneam tot aici in Cring cu toata familia, dar si imprejurimile erau mai frumoase. Mai plecam citeodata si in alte parti. Au fost si dati cind in ziua aceasta am muncit acasa, fiind ocupata cu trei copii."


Vasile Moldoveanu, 47 ani, contabil, com. Bordesti


"Am 25 de ani vechime in munca, deci este a 25-a oara cind sarbatoresc Ziua Muncii. Pina in 1989 am sarbatorit aceasta zi venind in Cring, la un gratar, impreuna cu familia si prietenii. Asta in fiecare an, exceptie facind perioada stagiului militar. Dar din 1989 nu am mai venit in Cring, ci am mers in alte zone, tot la iarba verde, la un gratar. Anul acesta am reluat traditia cu toata familia de a veni in Cring de 1 mai. Pe vremuri erau parca mai frumoase distractiile, total diferite de cele de astazi. Asta si pentru ca generatiile s-au schimbat. Astazi insa, lumea nu se mai poate exprima liber, este inca frica in privirile oamenilor. Dupa parerea mea, cel mai frumos 1 mai este organizat aici, in Cring."


Elena Moldoveanu, 45 ani, bibliotecar, com. Bordesti


"Am amintiri frumoase despre ziua de 1 mai. Era o petrecere a timpului liber, mult mai frumoasa insa pe vremuri. Ziua Muncii era sarbatorita mai frumos in anii de dinainte de 1989. Imi place si acum, cei care muncesc sa aiba o zi libera, o zi dedicata lor, pe care sa si-o petreaca asa cum doresc. Acum, mai ales de cind cu guvernarea actuala, nu mai simtim aceeasi placere. Am 25 de ani de vechime in munca, dar parca ca ultimii ani nu a fost niciodata. Nu ne mai putem exprima liber, iar lumea doreste totusi libertatea de opinie. Este mult mai frumos aici in Cring de 1 mai, mai ales datorita peisajului deosebit."


Chiva Ariton, 23 ani, confectioner, Focsani


"Acum sint in concediu pentru cresterea copilului, dar am venit in Cring pentru a sarbatori ziua de 1 mai. Am cinci ani de vechime in munca, dar citeva asemenea zile le-am sarbatorit si la serviciu. De cite ori am putut, am iesit la aer liber cu prietenii la un gratar. Ne-am intilnit si cu prietenii astazi, dar in partea a doua a zilei, ca nu toti au liber. Oamenii probabil ca nu sint prea veseli si datorita sarbatorilor care tocmai s-au incheiat si au petrecut mult. Iar pe de alta parte, vremurile nu mai permit multor persoane sa se distreze si sa se bucure de o zi libera. Cred ca in anii din urma lumea se distra mai bine si mai frumos, si era mai multa veselie. Parca nici sarbatorile nu mai sint ceea ce au fost. Acum, sarbatoarea are si o tenta electorala, ca tot se apropie alegerile, ca pe urma sa uite toti de promisiunile facute."


Daniel Ariton, 30 ani, administrator firma, Focsani


"Am cinci ani de vechime in munca, dar unele zile de 1 mai le-am sarbatorit prin munca. Am respectat traditia de a iesi la iarba verde cind nu am mers la serviciu, asa ca ne-am intilnit cu prietenii la un gratar si o bere. Pentru ca nu toti au avut norocul sa aiba liber in aceasta zi, ne-am intilnit cu prietenii in partea a doua a zilei. Este o traditie frumoasa sa sarbatoresti aceasta zi, dar din cauza serviciului nu prea se mai respecta. Daca nu era imediat dupa Pasti aceasta zi, probabil ca era petrecuta cu mai multa veselie de catre toti. Aceasta zi se si politizeaza foarte mult, mai ales astazi, prin prisma apropiatelor alegeri. Toti sint darnici si apoi uita tot."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 11 ore, 7 secunde
Am lucrat si de Sfintele PASTE si in sambata lui, de 1 si azi de 2 mai. Nimic special pentru mine cu asa ...noroc.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.