Jurnalism cetatenesc

Muzica clasica relaxeaza, ea educa...

Ramona Nicolae
29 apr 2008 1110 vizualizări
atragerea tinerilor catre acest gen de muzica este obiectivul proiectului cultural Rinascimento Musici

Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia" a lansat in urma cu o saptamina un proiect cultural menit sa readuca tinerii in salile de concert, in conditiile in care multi dintre ei sint mai mult prezenti in timpul liber in discoteci si cluburi. Parteneri in acest proiect finantat de Fondul National Cultural sint Colegiul "Cuza", Colegiul "Unirea", Liceul de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarascu" din Focsani si Universitatile "Spiru Haret" si "George Baritiu", filialele din Vrancea. Pina in toamna vor fi prezente sase concerte camerale, se vor edita caiete program, se va realiza un dictionar muzical si vor fi furnizate informatii din domeniul muzicii clasice. Tinerii asculta multe genuri muzicale, dintre cele mai diverse, dar foarte putini muzica clasica. Muzica ne relaxeaza, ne inveseleste, dar nu toate genurile muzicale ne si atrag. Cum privesc focsanenii acest proiect si ce parere au despre ce gen de muzica asculta tinerii de astazi puteti citi in rindurile urmatoare:


Nicoleta Stroia, 17 ani, clasa a XI-a, Focsani


"Eu ascult muzica clasica, in special Mozart care imi place mult. Majoritatea celor tineri asculta alte genuri muzicale, unele dintre ele total neplacute auzului. O parte din colegii mei de scoala nu asculta deloc insa acest gen de muzica, din contra, unii il iau in ris. Am auzit la radio de acest proiect prin care se incearca atragerea tinerilor spre muzica clasica si cred ca este binevenita aceasta initiativa de a apropia tinerii de acest gen. Eu ascult Mozart in special atunci cind sint mai agitata, mai nervoasa si pot spune ca ma linisteste. Ar fi bune si posturi de televiziune speciale, care sa difuzeze numai muzica clasica. Era unul la un moment dat, dar nu l-am mai vazut. Cred ca si prin asa ceva pot fi atrasi tinerii."


Lucica Miloaie, 17 ani, clasa a XI-a, Focsani


"Am auzit de acest proiect de a aduce tinerii mai aproape de muzica clasica si cred ca este bine acest lucru. Majoritatea celor de virsta mea asculta cu totul si cu totul altceva, de la hip-hop sau house la manele. Fiecare are gusturile lui muzicale, dar este bine sa fie dintre cele mai placute auzului. Multi astazi asculta manele, dar acestia nu cred ca vor lua in serios acest proiect si nu stiu daca vor fi prezenti in salile de concerte. Cei mai multi dintre noi merg in discoteci, in timpul liber, asa ca nu stiu cit de usor este sa-i atragi spre muzica clasica. Existenta unor posturi cu acest gen de muzica cred ca ar fi buna, deoarece ar cuprinde multe emisiuni si informatii utile."


Maricica Bandila, 62 ani, pensionar, Focsani


"Nu am auzit de acest proiect de atragere a tinerilor in salile de concerte. Eu nu sint de acord cu tinerii care au ca preocupare in timpul liber discotecile. Este bine sa asculte si muzica clasica, pentru a nu se uita de ea, sa ramina din generatie in generatie. Trec de multe ori pe linga tineri care asculta muzica la casti, dar de cele mai multe ori ea nu este nici frumoasa, nici educativa, dar nu sint indrumati si orientati de cineva catre alte genuri muzicale. Daca s-ar intimpla acest lucru, ei ar invata mai multe despre muzica. Este binevenit acest proiect de a mai scoate tineretul din discoteci sau cluburi, care nu sint educative. Ar trebui si televiziunile sa promoveze acest gen de muzica si cred ca ar prinde bine."


Teodora Stanciu, 58 ani, pensionar, Focsani


"Am citit in ziar despre acest proiect si dupa parerea mea este unul foarte bun. Consider ca din ce in ce mai putini tineri sint atrasi de acest gen muzical, asa ca este o initiativa buna. Trebuie sa nu se uite aceasta muzica, care trebuie transmisa din generatie in generatie. Ea nu va disparea, dar va fi ascultata din ce in ce mai putin si nu este bine deloc. Ea relaxeaza, ea educa si ne transmite mult mai multe decit alte genuri, ca manelele, care sint la toate colturile de strada. De fapt, ce pretentii sa avem de la tineri, cind la televizor, la diverse emisiuni, sint difuzate melodii ale cintaretilor de gen"¦"


Ramona Istrate, 16 ani, clasa a IX-a, Focsani


"Ascult muzica clasica, dar mai mult intimplator, cind mama mea face acest lucru. Ea asculta Mozart si spune ca o relaxeaza aceasta muzica. Nu stau sa ascult prea mult insa, ci doar cind sint in preajma mamei. Nu am auzit de acest proiect de atragere a noastra spre muzica clasica. Majoritatea tinerilor de astazi s-au axat pe alt gen de muzica, ca manelele si nu cred ca s-ar indrepta spre altceva. Fiind vorba de concerte camerale, cred ca unii le-ar lua in ris, poate cei mai multi, in special cei care nu doresc sa cunoasca ceva nou. La scoala generala, in clasa a IX-a, la ora de muzica am mai facut auditii de muzica clasica, dar nu as putea spune ca m-a atras pe deplin, dar a fost interesant si util."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.