Jurnalism cetatenesc

Macar de sarbatori sa plecam pe undeva

Ramona Nicolae
26 apr 2008 834 vizualizări
vrincenii se pregatesc de Sarbatoarea Sfinta a Invierii

In aceasta seara, seara de Inviere, conform traditiei, toti credinciosii merg la biserica pentru a participa la slujba si pentru a lua Lumina. La sfirsitul slujbei, preotul imparte tuturor Pasca, adica piine sfintita, stropita cu vin si cu aghiazma. Fiecare credincios poarta in mina o luminare aprinsa din Lumina adusa de preot de pe masa Sfintului Altar. Aceasta luminare este simbolul Invierii, al biruintei vietii asupra mortii si a luminii lui Hristos asupra intunericului pacatului. Sarbatoarea Sfinta a Invierii Domnului sa reverse asupra credinciosilor sanatate, belsug si bucurii. Hristos a Inviat! Unde merg vrincenii sa ia lumina in seara de Inviere si unde isi petrec aceste sarbatori de Pasti puteti citi in rindurile urmatoare:


Maricica Giurca, 44 ani, casnica, com. Cirligele


"Voi merge sa iau lumina de la biserica din comuna, acolo unde mergem de obicei la slujbele din timpul anului. Avind in apropierea noastra manastirea de la Dalhauti, m-am gindit de multe ori sa merg acolo sa iau lumina, dar nu am cu ce ajunge, pentru ca nu avem nici masina, nici caruta. Am fost insa in cursul anului, cu diferite ocazii, dar nu neaparat pentru o sarbatoare anume. Este foarte frumos acolo si imi place ca este chiar in padure. Vine multa lume in tot cursul anului. Pina la urma este acelasi obicei in seara de Inviere, dar poate un pic diferit in ceea ce priveste slujba de la manastire. De Paste vom sta acasa, cu restul familiei, dar si cu vecinii, care ne sint prieteni buni. As vrea sa duc si eu lumina la mormintul parintilor mei, dar nu am bani sa ajung in judetul Neamt, de unde sint eu."


Aurel Soare, 58 ani, pensionar, Focsani


"Voi merge sa iau lumina impreuna cu sotia, dar unde spune ea, deoarece ea decide locul. Eu sint doar cu piata, cu caratul cumparaturilor. Daca este vremea frumoasa vom pleca la Slanic Moldova, mai ales ca in fiecare an mergem acolo. Stam citeva zile cu ocazia acestor sarbatori. Am pus pensia mea deoparte special pentru asta. Imi ajunge Focsaniul in restul anului, macar de sarbatori sa plecam pe undeva. Asa ca vom lua lumina de acolo."


Mariana Nicorescu, 50 ani, invatatoare, Biliesti


"Eu sint din Biliesti si voi merge la biserica noastra sa iau lumina. M-am gindit chiar de citeva ori sa merg la o manastire in seara de Inviere, dar este mai greu de ajuns, pentru ca nu am masina. Nici nu am aproape de mine un asemenea lacas si imi este greu. Sarbatorile de Pasti le voi petrece acasa, cu familia."


Elena Irimia, 58 ani, pensionar, Focsani


"In seara de Inviere mergem in biserica din cimitir, pentru ca trebuie sa le ducem lumina si celor care nu mai sint printre noi. Chiar daca nu stau in apropiere, merg de multi ani acolo, pentru a duce cit mai repede la morminte lumina. Zilele de Pasti le voi petrece acasa, cu nepotii mei, deoarece copiii sint plecati din tara."


Ruxandra Ene, 71 ani, pensionar, Focsani


"Merg sa iau lumina de la biserica din Piata Unirii de multi ani, mai ales ca stau in apropiere. Slujba este afara daca vremea va fi frumoasa si imi convine mai mult asa, din cauza luminarilor si a caldurii din interior. Oricum, multe biserici fac slujba de Inviere afara, dar fiind si mai aproape de ea, o prefer celorlalte. M-am gindit si sa merg la o manastire sa iau lumina in aceasta zi importanta, dar ajung greu. Daca se va ivi o ocazie vreodata, nu o voi refuza. Am facut insa excursii la manastiri, organizate de biserica."


Mandica Petcu, 60 ani, pensionar, Focsani


"Eu merg sa iau lumina din Piata Unirii, de la biserica de acolo. Prefer sa vin aici, deoarece este aproape de casa mea si se face slujba afara. As dori sa merg la o manastire in aceasta seara importanta, dar nu am cum, fiind singura. Am ajuns cu fiica mea chiar de curind la una si mi-a placut mult. Mi-ar placea sa merg in seara de Inviere dar nu pot, deoarece nu am cu ce. La virsta mea si cu problemele de sanatate, imi vine greu si aici, in Piata Unirii, sa ajung. In zilele acestea voi sta acasa, aproape singura, ca cei tineri pleaca. Dar o sa mai merg la o vecina, ca sa nu stau chiar singura, oricum sint si cu Dumnezeu."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 10 ore, 23 minute, 56 secunde
multe salutari la cei care ma cunosc!o salut din italia p mariana nicorescu pe care o cunosc de mica si pe nicu baiatul ei,pe matusa mihalace viorica,infine imi salut toate neamurile din partea lu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.