Jurnalism cetatenesc

Trebuie sa incercam sa fim mai buni, nu este de ajuns sa tinem post

Ramona Nicolae
21 apr 2008 1707 vizualizări
a inceput Saptamina Patimilor, saptamina in care trebuie sa incercam sa fim cit mai buni crestini

Saptamina Mare incepe de la Duminica Floriilor, cind Isus Hristos intra in Ierusalim, si se termina cu Duminica Pastelui, atunci cind Hristos invie. Ultima saptamina a Postului Pastelui, numita si Saptamina Patimilor sau Saptamina Mare, are menirea de a pregati credinciosii pentru Inviere. Pentru a simti bucuria acestei sarbatori, credinciosii trebuie sa-si pregateasca sufletele, atit prin post, cit si prin fapte si ginduri curate. In toate gospodariile se face curatenie generala: se matura curtile, se repara gardurile, se varuiesc casele, se spala perdelele si mobilierul, se sterg geamurile, se aerisesc toate hainele, asternuturile si covoarele. Ce parere au focsanenii despre aceasta importanta saptamina si cum incearca ei sa fie cit mai buni crestini puteti citi in rindurile urmatoare:


Florica Boldeanu, 52 ani, com. Milcovul


"In aceasta saptamina importanta pentru credinciosii ortodocsi tinem post si mergem seara la biserica. Apoi ne marturisim si mergem la Denii, iar in bucatarie trebuie sa facem pasca si cozonacul, vopsim ouale si mai gatim alte bucate traditionale. Asa este la tara, pentru ca eu cred ca la oras nu este la fel, deoarece nu se mai pastreaza obiceiurile. Am doua fiice aici in oras si stiu ca nu au timp sa pregateasca tot ceea ce putem face noi. Incepind din Duminica Floriilor, care este o sarbatoare mare si frumoasa, mergem des la biserica, toata saptamina."


Valerica Craciun, 38 ani, casnica, com. Dumitresti


"Fiind casnica, in Saptamina Mare, mergem seara biserica, dupa ce in prima parte a zilei facem diverse treburi prin casa, asa cum este obiceiul. Facem curat, scuturam si apoi trecem in bucatarie. Nu cred ca cei din mediul rural sint mai apropiati de biserica decit cei care locuiesc in oras, depinde mult de fiecare, de cit de atras este de ea si de credinta pe care o are. In aceasta saptamina trebuie sa tinem post, sa fim mai buni si mai curati sufleteste. Unii poate sint «departe» de biserica, dar au un suflet bun, nu fac nimic rau si se gindesc numai la bine. Educatia catre biserica vine si din familie, dar acum si de la scoala, depinde si de ce simte fiecare om sau copil in parte."


Marioara Panaitescu, 54 ani, pensionar, Focsani


"Este o Saptamina Mare pentru credinciosii ortodocsi si trebuie sa incercam cit de mult putem sa fim buni, darnici, sa facem numai fapte bune si sa tinem post, toate astea pentru a fi curati sufleteste. Este cea mai importanta sarbatoare pentru noi si trebuie sa ne pregatim sufletele pentru ea cit mai bine. Macar in aceasta saptamina trebuie sa nu mintim, sa nu inselam, sa nu furam, dar nici sa nu gindim rau despre ceva sau cineva. In casele noastre trebuie sa facem curat, apoi in bucatarie trebuie pregatim din produsele traditionale, in special cozonacul, pasca si ouale. Am observat ca de citiva ani oamenii merg in numar cit mai mare la biserica si tinerii la fel. Poate fi un semn bun pentru toti."


Maria Grosu, 67 ani, pensionar, sat Terchesti, com. Popesti


"Pe tot parcursul acestei Saptamini, importanta pentru credinciosi, mergem mai mult la biserica, la slujbele care se tin seara, la Denii si apoi la sfirsitul ei, duminica, participam la Slujba de Inviere. Sint cele mai frumoase slujbe din tot anul. Voi tine post in aceasta saptamina. Si, mai ales, trebuie sa facem fapte bune pentru a fi cit mai curati sufleteste. Oricum, nu doar in aceasta saptamina trebuie sa fiu cit mai buna, ci fac acest lucru in tot cursul anului. Pina la aceasta virsta am incercat atit cit am putut sa fac bine, sa nu ma cert cu oamenii, sa nu vorbesc de rau pe nimeni. Dupa parerea mea, putini tineri merg azi la biserica, fata de anii din urma. Nu familia da acum educatie copiilor, ci calculatorul, internetul si televizorul, ceea ce nu este bine. Pe nepotii mei, cit au fost mici, i-am luat la biserica mult timp, dar acum s-au marit si nu mai merg nici cu mine, nici cu parintii. Au alte preocupari si preferinte de a-si petrece timpul liber."


Maricica Florea, 49 ani, contabil, Focsani


"Este o saptamina importanta pentru un bun crestin, deoarece trebuie sa se marturiseasca, sa se impartaseasca, sa nu vorbeasca deloc rau. De altfel, asa trebuie sa procedeze tot timpul anului, daca se poate. Trebuie sa incercam sa fim mai buni, nu este de ajuns sa tinem post sau sa nu injuram. Omul pacatuieste cu ochii, cu trupul sau cu gindul, asa ca este greu sa fii un bun crestin. Lumea merge la biserica in numar tot mai mare si observ ca si tinerii fac acest lucru, ceea ce este bine pentru toti. Apropierea de biserica vine si din educatia parintilor, dar si cum simte fiecare. Nu as putea spune ca cei din mediul rural merg mai des la biserica decit cei de la oras, deoarece nu stiu cum este acolo, iar bisericile din oras sint pline."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 15 ore, 2 minute, 59 secunde
in perioada aceasta omul,in special crestinii se pregatesc in mod deosebit.merg mai des la biserica ,se marturisesc ,se impartasesc.asteapta cu nerabdare,dupa o lunga perioada de post,sa se infrupte citeste integral
, acum 739400 zile, 15 ore, 2 minute, 59 secunde
dupa parerea mea aceste lucruri,unii le fac, nu pentru ca ar fi in mod exceptional,crestini adevarati,mari traitori.Ci asa au apucat din.. mosi stramosi.asa este traditia.Binenteles ca au o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.