Jurnalism cetatenesc

Este ura intre oameni si nu exista unire

Ramona Nicolae
18 apr 2008 628 vizualizări
romanii au pierdut sansa de a fi reprezentati pe plan local in Italia de un focsanean

Vrincenii au avut posibilitatea, in zilele de 13 -14 aprilie, sa aleaga la scrutinul din Italia si un focsanean, Georgel Matei, in postul de consilier local in Primaria Tivoli. Numai ca acest lucru nu s-a intimplat, cu toate ca acolo sint 3.000 de romani cu drept de vot, din cei aproape 10.000 care lucreaza in regiune. Totusi, din acestia, focsaneanul a reusit sa inscrie pe listele de vot 1.100, dar 950 s-au prezentat la vot. Dupa numararea voturilor, 160 erau in favoarea lui, dar 60 au fost anulate. Restul voturilor au ajuns tot la candidatii italieni, grupati in doua tabere principale. Georgel Matei avea nevoie de 250 de voturi pentru a cistiga acest post. Ce parere au focsanenii despre faptul ca romanii au pierdut o sansa de a fi reprezentati pe plan local in Italia puteti citi in rindurile urmatoare:


Petre Enache, 76 ani, pensionar, Focsani


"Nu cred ca romanii din Italia s-au vindut altor partide, adica italienilor, iar din acest motiv focsaneanul care a candidat la alegerile locale de acolo nu a obtinut numarul de voturi necesare. Poate ca nu a fost prea cunoscut de romanii de acolo, nu si-a facut o campanie prin care lumea sa stie cit mai multe despre el si despre proiectele lui. Pe de alta parte, este o caracteristica a romanilor faptul ca nu sint uniti. Nici aici in tara nu se intimpla acest lucru, iar in strainatate cu atit mai putin. Depinde de viziunea fiecaruia si de parerea lui in a-si exercita votul. Acolo sint imprastiati peste tot, nu stau toti in acelasi loc si atunci nu exista o comunicare prea buna intre ei. Dupa parerea mea, nici nu trebuia sa se astepte sa cistige un loc de consilier. S-au scirbit si romanii de acolo de politica, noi aici si ei dincolo. Oamenii se gindesc si ca el vrea sa ajunga in acel post pentru propriul interes si nu poate el sa rezolve prea multe probleme. Cam asa se intimpla si in tara, aceeasi opinie o au si oamenii de aici. Este ura intre oameni si nu exista unire, desi la noi s-a infaptuit una."


Miruna Strungaru, 42 ani, lucrator comercial, Focsani


"Am lucrat si eu o perioada in Italia, dar am revenit acasa pentru ca nu am reusit sa-mi gasesc un loc de munca bun acolo. Nu vreau sa generalizez ca romanii sint rai si se gindesc doar la binele lor si nu la necazul celui de alaturi, dar din pacate multi sint asa. Nu ma surprinde ca focsaneanul care a candidat la alegerile din Italia a obtinut putine voturi, chiar daca au participat multi romani. Este posibil ca patronii italieni sa le fi promis locuri de munca sigure sau pe bani mai multi in schimbul votului lor. Si in tara se intimpla la fel, se cumpara voturi cu mici, bere sau cu o farfurie de fasole. Multi se gindesc ca odata alesi in asemenea functii, la un moment dat uita de cei care au votat si nu mai fac nimic pentru ei. Oricum, daca era ales, de unul singur nu putea tine piept italienilor si nu stiu cit putea face pentru romani."


Virgil Popescu, 55 ani, pensionar, Focsani


"Stiu ca au fost de curind alegerile in Italia, dar nu stiam ca a candidat si un focsanean pentru un loc de consilier. Nu trebuie sa fie o surpriza faptul ca el nu a obtinut numarul de voturi, deoarece nici in alte tari unde romanii muncesc, ei nu se ajuta unii pe altii, ci se fenteaza intre ei, iar interesul propriu conteaza. Mai mult, ei se feresc unii de altii si le este frica pentru locul de munca pe care il au."


Mihaela Oranceanu, 31 ani, casnica, Focsani


"Sint multi romani in Italia, dar ei nu sint uniti, iar pentru un loc de munca fac orice. Ei se «vind» pentru slujbe mai bune, astfel ca se justifica faptul ca focsaneanul care a candidat nu a obtinut numarul de voturi necesar. Ei sint plecati acolo doar sa munceasca si se gindesc doar la treburile de zi cu zi, nu la viitor, ca cineva poate face ceva bun pentru ei. Cei care pleaca sa munceasca in strainatate doar la asta se gindeste, nu-l intereseaza viitorul acolo. Cei care nu doresc sa ramina definitiv acolo nu au nici un interes sa se gindeasca la cei care candideaza. Sotul meu face dese drumuri in Italia pentru ca este sofer si cunoaste multe despre romanii de acolo si ce se intimpla acolo. Romanul se gindeste numai la ce face miine, dar nu la viitor. De altfel, viata este grea, iar lupta pentru ziua de miine ne face sa fim rai."


Adina Stoian, 60 ani, pensionar, Focsani


"Nu stiam de alegerile din Italia si de faptul ca romanii de acolo au avut un candidat. Pacat ca el nu a reusit sa fie ales, deoarece romanii puteau sa fie si ei ascultati la nivel local. Putea fi un inceput bun pentru toata comunitatea de acolo. Poate nici nu s-a facut destul de cunoscut sau nu si-a prezentat proiectele viitoare. Nu vreau sa ma gindesc ca cei care au votat au fost cumparati de italieni impotriva romanului lor, dar in ziua de azi este posibil orice. Pentru bani sau pentru un loc de munca omul este dispus sa faca multe compromisuri. Daca el cistiga, putea arata lumii ca romanii sint uniti."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.