Jurnalism cetatenesc

Vechea Prefectura este un simbol pentru orasul nostru

Ramona Nicolae
17 apr 2008 560 vizualizări
au demarat lucrarile de renovare a cladirii vechii prefecturi dupa mai bine de 20 de ani in care ea a fost lasata in paragina

In urma cu citeva zile s-au reinceput lucrarile de renovare a vechii Prefecturi, dupa ani de zile in care cladirea a ajuns in paragina. Imobilul a fost construit in anul 1919, iar dupa cutremurul din 1986 nu a mai fost utilizat. De-a lungul anilor au fost citeva lucrari sporadice reusindu-se totusi consolidarea ei, dar fara nicio finalizare. Lucrarile de refacere vor dura 13 luni si vor fi executate de o firma galateana. La acest moment nu se stie ce destinatie va avea cladirea, dupa ce se vor incheia lucrarile care costa 9,5 milioane lei. Ce parere au focsanenii despre renovarea acestei cladiri dupa mai bine de 20 de ani de cind ea a fost adapost pentru oamenii fara case puteti citi in rindurile urmatoare:


Doina Georgescu, 71 ani, pensionar, Focsani


"Nu am mai trecut demult prin zona Prefecturii vechi si nu stiu ca se incep lucrarile de renovare acolo. Sint ani buni de cind ea s-a inchis si nu s-a facut nimic. Ma leaga multe amintiri de aceasta cladire, deoarece acolo mergeam sa platesc impozite si alte taxe care erau atunci. Pot spune ca aminitrea cea mai placuta este ca au trecut mai bine de 50 ani de cind m-am casatorit civil cu sotul meu, la data de 5 decembrie 1957. Era o cladire impunatoare si reprezenta o placere sa-i treci pragul. Cu acest prilej mi s-au rascolit multe amintiri frumoase din anii de atunci. Oricum, ea este un simbol pentru orasul nostru. Cred ca ea a prezentat interes pentru autoritatile locale, dar fondurile insuficiente si poate nici o dorinta prea mare de restaurare a ei au facut sa treaca atitia ani in care nu s-a facut nimic. Mi-ar placea sa-i mai trec pragul, indiferent cu ce treburi."


Nistor Purdel, 64 ani, pensionar, Focsani


"Nu stiam ca este monument istoric cladirea vechii Prefecturi, dar pot spune ca este foarte bine ca ea se va renova. Este si normal ca ea sa fie redata focsanenilor dupa 20 de ani de cind a fost inchisa. Nu mi-am oficiat cununia civila acolo, dar am participat la alte asemenea evenimente ale cunoscutilor. Cred ca pina acum nu s-a facut nimic pentru refacerea ei, pentru ca cei care au fost la conducere nu au manifestat interes pentru acest lucru. Poate fi si neglijenta sau lipsa banilor necesari, cu toate ca buzunarele lor inghit si mai multi bani. Mi-ar face placere sa-i mai trec pragul peste ceva timp."


Olga Ardeleanu, 64 ani, pensionar, Focsani


"Cladirea vechii Prefecturi mi-a placut foarte mult, deoarece este impunatoare, spatioasa si cu o arhitectura deosebita. Imi pare rau ca a durat atit de mult timp pentru a se renova si a se redeschide. Sint ani de zile de cind ea este parasita si este pacat ca a fost lasata asa. Chiar daca nu mi-am oficiat cununia civila acolo, am participat la astfel de evenimente ale prietenilor. Cred ca din neglijenta ea nu a fost renovata pina acum. Cum este monument istoric, trebuia sa fie protejata ca atare. A devenit un loc de refugiu pentru oameni fara casa si altele care nu-si au loc acolo. Este pacat pentru o asemenea cladire sa fie lasata in paragina, deoarece este o constructie superba. Bine macar ca in acesti ani s-a refacut teatrul."


Maria Mihalcea, 60 ani, pensionar, Focsani


"Stiam ca s-au inceput lucrarile de renovare a cladirii vechii Prefecturi. Eu mergeam acolo des, deoarece fiind «mama eroina» pe vremuri, primeam un ajutor de 200 de lei atunci. Stiu ca acolo erau diverse audiente si tot acolo mi s-au acordat anumite lucruri cind am primit locuinta. I-am calcat pragul de multe ori, chiar si cu prilejul anumitor cununii civile ale cunoscutilor nostri. Pacat ca aceasta cladire a ajuns in acest stadiu, dar sper ca vom putea sa-i trecem din nou pragul intr-o zi. Ar fi foarte bine ca ea sa fie refacuta si nu sa fie lasata in paragina. Datorita bugetului mic, dar si interesului scazut al autoritatilor locale s-a ajuns ca fosta Prefectura sa fie parasita atita timp. Este pacat ca nu s-a refacut pina acum, mai ales ca au fost cladiri mult mai vechi care s-au renovat in acest timp."


Mihaela Stanciu, 24 ani, somer, Focsani


"M-am intrebat de multe ori ce a reprezentat cladirea veche si parasita de linga Teatrul minicipal, ce a fost acolo si ce vor sa faca cu ea autoritatile locale. Nu stiam ca vor incepe lucrarile de renovare a acesteia. Daca voi avea posibilitatea sa intru in ea dupa renovare, sigur ii voi trece pragul pentru a vedea cum arata in interior. Nu stiu ce a reprezentat in trecut si cu atit mai putin ca ea a fost vechea Prefectura."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.