Jurnalism cetatenesc

Este in traditia de Paste sa mincam miel

Ramona Nicolae
16 apr 2008 837 vizualizări
sacrificarea mieilor de Paste se apropie cu pasi repezi, dar nu se stie inca dupa ce norme

Ne apropiem cu pasi repezi de Sfintele Sarbatori de Paste. Si in acest an, fiecare dintre noi doreste sa aiba pe masa citeva din produsele traditionale, fie ca e o pasca, un drob sau o friptura de miel. In special cei care locuiesc in mediul rural si au in gospodariile lor oi vor incerca sa sacrifice un miel. De la 1 ianuarie, ca urmare a intrarii in Uniunea Europeana, s-a precizat ca nu vom mai avea voie sa sacrificam animalele fara a indeplini anumite norme europene, pentru ca acestea sa sufere cit mai putin la asomare. Nu este clar inca daca si cei care vor taia pentru consumul propriu vor trebui sa se incadreze in aceste prevederi, ce au in vederea asomarea cu pistoale speciale. Citi dintre vrinceni vor sacrifica mielul de Paste puteti citi in rindurile urmatoare:


Ieftimie Lupu Soare, pensionar, Focsani


"Eu locuiesc in oras, asa ca nu voi sacrifica nici un miel de Paste. Am o sora la Lamotesti, la care am fost, dar nici ea nu mai taie nimic de ceva timp, deoarece nu mai poate consuma carne de oaie. Este gustoasa aceasta carne, dar nu este prea sanatoasa. Se spune ca mai buna este carnea de ied. Noi vom cumpara din piata pentru Sarbatoarea de Paste. Mai am rude la Vidra si daca vor taia ceva, sigur vor face acest lucru saptamina viitoare, sa fie mai aproape de Paste. Numai ca organismul, de la o anumita virsta, nu mai primeste aceasta carne. Este insa in traditia de Paste sa mincam miel, iar de Craciun, carne de porc."


Maricel Apostol, 50 ani, muncitor, Braila


"Vom taia un miel de Paste, dar saptamina viitoare si doar pentru familie, nu ca sa mergem in piata sa vindem. Facem friptura si apoi drob, care ne place mult. Este traditional pentru romani sa taie miel

sau oaie de Paste, numai ca trebuie sa avem grija cit mincam in acele zile, pentru ca nu este o carne prea usoara. Cei care au tinut post inainte sigur vor avea probleme de sanatate. Multa lume asa

procedeaza de sarbatori, adica tin postul respectiv inainte si apoi maninca produsele traditionale care nu sint tocmai sanatoase, dar gustoase intr-adevar, si li se face rau."


Gigel Avasiloaie, 40 ani, sofer, Nereju


"Eu nu tai miel de Paste, dar voi cumpara sa am in casa in acele zile. Chiar daca stau la curte, nu crestem de altfel oi, ci prefer sa cumpar atunci cind am nevoie. Avind serviciu nu am timp sa ma ocup asa cum ar trebui de cresterea lor, pentru ca daca vrei sa faci o treaba buna, trebuie sa faci numai acel lucru. Pe de alta parte, insa, este mai bine sa tai un animal pe care l-ai hranit tu, deoarece esti sigur de acea carne si de gustul ei. Nu am auzit inca dupa ce norme europene au voie romanii sa taie mieii de Paste. Am auzit intr-o zi la televizor ca se pot taia tot asa cum stim noi. Dar nu se stie pina la urma."


A. Milu, 40 ani, gestionar, Chiojdeni


"Eu nu maninc carne de miel sau de oaie, dar sotul meu da. Chiar daca nu crestem aceste animale acasa, vom avea de Paste carne de miel, deoarece sotul meu lucreaza la o firma, care in fiecare an le da cite un miel taiat. Asa ca rezolvam repede aceasta problema cu carnea de Paste. Pina a avea sotul acest loc de munca, cumparam carnea. Parintii mei cresc mereu cite trei - patru oi si vor taia saptamina viitoare, mai aproape de Paste, dar cred ca vor face acest lucru tot asa cum facut o viata intreaga. De obicei, la noi in zona, acum vin diverse abatoare sa cumpere oile si mieii de la cei care cresc in curte."


Sanda Matei, 50 ani, lucrator comercial, Focsani


"Nu vom taia miel de Paste, deoarece locuim in oras si nu avem rude la tara unde sa putem creste. Vom merge in piata sa cumparam atit cit avem nevoie pentru a face friptura. Este o carne gustoasa, care imi

place, dar trebuie sa o consum cumpatat, deoarece este grea si indigesta. Din cite stiu, cind eram copil, parintii mei taiau mielul cu citeva zile inainte de Paste, dar nu puteam sa asist la asa ceva, pentru ca imi era tare mila."


Ionita Mitu, 75 ani, pensionar, sat Budesti, com. Cotesti


"Nu mai am acum, la virsta mea, oi si miei in curte pe care sa ii cresc. Cu ani in urma aveam citeva, doar pentru casa, atit cit ne trebuia de sarbatori. Acum nici nu prea mai consum aceasta carne, pentru ca nu mai pot. De altfel, o data pe an, mai merge, totul este sa nu faci abuz. Acum crestem pasari, o vaca, pentru ca este mai sanatoasa carnea si laptele de la ele. In tinerete consumam mai multa carne de miel, care este si gustoasa de altfel."


Ioana Dumbrava, 60 ani, pensionar, Cotesti


"Avem in curte doua oi, dar nu le vom taia pentru carne de Paste, deoarece nu consumam toata carnea de la ele si nici nu vindem. Vom cumpara insa din piata putina carne, pentru a face friptura de Paste,

macar asa de pofta. Cu ani in urma, nu trecea sarbatoare sa nu taiem un miel, dar erau si copiii acasa si astfel se termina repede toata carnea si ceea ce mai preparam din miel. Acum pregatim cite putin din fiecare, pentru noi."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.