Jurnalism cetatenesc

Trebuie sa profitam de aceasta posibilitate

Ramona Nicolae
15 apr 2008 603 vizualizări
elevii claselor a XII-a pot afla posibilele subiecte de bacalaureat de pe site-ul MECT

Odata cu apropierea verii, incep sa creasca emotiile elevilor din clasa a XII-a, care vor da piept cu examenul de bacalaureat. Ei se pot pregati insa din timp, mai ales ca pot afla subiectele pentru acest examen. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) a publicat la sfirsitul saptaminii trecute variantele finale ale subiectelor propuse pentru probele scrise ale bacalaureatului din acest an. Propunerile au fost verificate de fiecare judet in parte, astfel ca unele subiecte au suferit modificari si corecturi, inclusiv pentru a le face mai accesibile pentru elevi. Cum privesc viitorii si fostii bacalaureati aceasta posibilitate, de a putea rezolva din timp cele 100 de subiecte propuse la fiecare disciplina de examen, puteti citi in rindurile urmatoare:


Ioana Dumitru, 14 ani, eleva, clasa a VIII-a, Focsani


"Anul acesta voi sustine examenul de capacitate pentru clasa a IX-a, dar ma gindesc si la cel de bacalaureat. Stiu ca s-au afisat pe site-ul Ministerului subiectele pentru acest examen, dar nu m-am uitat sa le vad. Anul trecut, insa, am facut acest lucru, deoarece fratele meu a sustinut bacalaureatul si am vrut sa stiu si eu cum sint subiectele. Mi s-au parut foarte grele, dar nu erau pentru pregatirea mea, eu fiind mai mica. Mi se pare foarte bine ca aceste subiecte sint puse pe site-ul Ministerului, deoarece iti poti face o imagine de cit trebuie sa inveti si ce anume. Pentru tezele unice am avut o carte cu un CD care avea toate subiectele si ne-a ajutat mult, asa ca aceasta posibilitate de a afla subiectele pentru bacalaureat de pe site este foarte buna."


Elena Rinciog, 14 ani, eleva, clasa a VIII-a, Focsani


"Chiar daca sint in clasa a VIII-a acum, ma gindesc si la examenul de bacalaureat chiar de pe acum. Am accesat site-ul Ministerului din pura curiozitate sa vad si eu subiectele, dar la momentul acesta mi se par dificile. Cred ca este util elevilor sa ia subiectele atit de usor, de pe un site oficial. Este bine ca poti sti ce si cit sa inveti si apoi te familiarizezi cu modalitatea de formulare a acestora, care citeodata iti poate creea dificultati in abordarea subiectelor."


Diana Stratulat, 18 ani, eleva, clasa a XII-a, Focsani


"Nu am vazut subiectele inca, deoarece mi s-a stricat calculatorul si

trebuie sa-l repar. Dar voi merge la o prietena si ne vom uita impreuna sa le vedem. M-am uitat insa si anul trecut la subiectele care au fost si unele mi s-au parut dificile. Este bine ca putem afla din timp propunerile pentru acest examen, deoarece avem timp sa ne punem la punct cu partea de materie pe care nu o stapinim bine. Pe de alta parte insa, ne familiriazam cu ele, cu formularea lor, care uneori nu este asa de usor de inteles. Daca avem anumite neclaritati putem discuta intre noi, sau putem intreba profesorul, pentru a vedea daca am inteles bine cerinta subiectului respectiv, deoarece si asta poate fi o problema pentru unii dintre noi. Am auzit de la parintii nostri ca ei nu aflau din timp lista de subiecte pentru acest examen, asa ca ne consideram norocosi si trebuie sa profitam de aceasta posibilitate."


Luminita Chiriac, 29 ani, confectioner, Focsani


"Nu stiam ca elevii care sustin examenul de bacalaureat isi pot lua lista de subiecte de pe site-ul Ministerului. Cind am terminat eu liceul nu am avut aceasta posibilitate de a vedea care sint subiectele, sub nici o forma. Cred ca este bine, deoarece ei pot invata din timp ceea ce nu stiu prea bine. Ii poate ajuta mult acest lucru si pot lua note mai mari daca stiu ce anume din materie trebuie sa invete si ce nu. Calculatorul iti poate oferi multe astazi si sint de acord cu aceasta noua practica. Noi nu stiam nimic despre posibilele subiecte, asa ca invatam tot si habar nu aveam de cum putea sa sune un subiect. Nu aveam atunci nici o sursa si foarte greu ne-a fost, in special la examenul oral. Consider ca acum, prin aceasta practica, elevii pot lua note mai bune, deoarece stiu ce materie trebuie sa pregateasca. Este si mult de invatat."


Nicoleta Galoiu, 27 ani, confectioner, Focsani


"Nu am auzit ca s-au afisat pe site-ul Ministerului subiectele de

bacalaureat si ca elevii le pot vedea de pe acum. Noi nu am avut asa ceva, nici macar nu am stiut care sint subiectele, asa ca am invatat absolut tot, nestiind ce posibile subiecte putem avea si cum anume sunau ele. Pe de alta parte, daca stii subiectele mai repede, poti aprofunda o parte din materie, cea pe care nu o stii prea bine. Conteaza foarte mult sa stii din timp subiectele pentru bacalaureat si asa poti lua mai usor o nota buna."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.