Jurnalism cetatenesc

Sistemul de la Jurnalism este unul interactiv, unde se imbina teoria cu practica

Ramona Nicolae
14 apr 2008 2599 vizualizări
studentii la FJSC Bucuresti au impartasit cit mai multe despre cariera de jurnalist elevilor focsaneni

Saptamina trecuta, studentii de la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC) din cadrul Universitatii Bucuresti au fost prezenti in trei licee focsanene pentru a impartasi putin din tainele jurnalismului, publicitatii si relatiilor publice. Aceasta informare a facut parte din caravana cu tema "Optiunea profesionala" care doreste sa afle care sint aspiratiile elevilor si asteptatilor lor de la mediul universitar. Ei au vorbit despre admitere, despre ce se studiaza in facultate sau despre cariera de jurnalist, dar si despre multe alte subiecte interesante. Ce i-a determinat pe acesti studenti sa aleaga cariera de jurnalist si cum au ajuns ei in caravana puteti citi in rindurile urmatoare:


Eduard Stanescu, 23 ani, anul IV, FJSC, Bucuresti


"Am decis sa urmez Facultatea de Jurnalism in ultimul an de liceu, in luna decembrie. Pina atunci visasem sa am o cariera de sportiv celebru si cu multi bani, dar am avut o accidentare si m-am reorientat. Am ajuns la aceasta facultate dupa ce am cistigat un concurs de comentator la Radio Romania Actualitati. Pasind pentru prima data intr-un studio de radio mi-a intrat microbul in singe. Am avut multe oferte din presa scrisa si din audiovizual si am lucrat in ambele parti. Chiar daca prezenta la facultatea noastra nu este una obligatorie, deoarece poti lucra atit cit vrei, nu ne apropiem de sistemul de invatamint occidental. Facem insa multe activitati practice in anii de studiu. Oricum, trebuie imbinata teoria cu practica, pentru a putea progresa si a deveni un profesionist."


Diana Robu, 19 ani, anul I, FJSC, Suceava


"M-am decis cu sase luni inainte de a termina liceul sa dau la aceasta facultate. Am terminat un profil real, deoarece doream sa fac informatica, dar am intrat intimplator pe site-ul facultatii, unde am trimis texte pe care profesorii le-au corectat, am progresat si astfel am fost motivata sa fiu studenta la FJSC. As dori sa fac presa scrisa pe viitor, pe sectiunea cultural sau educatie si am avut pina acum anumite proiecte. Este o diferenta foarte mare intre ceea ce faceam la liceu si ceea ce studiez acum. Facem multa practica la facultate, ca pagini de ziar, web-site-uri, scriem diverse articole, oricum este o balanta de 50-50 intre practica si teorie. Am ales FJSC Bucuresti datorita prestigiului ei."


Andra Petre, 20 ani, anul I, FJSC, Buzau


"Pentru prima data particip la acest proiect de promovare a facultatii, care a demarat in urma cu vreo doi - trei ani. S-a dorit initial ca studentii sa mearga in orasele de unde provin, deoarece stiu cit mai multe despre locurile respective. Terminind liceul la profil uman, stiind ca nu doresc sa fiu profesor in viitor, am ales sa fac jurnalism, chiar daca nu stiam nimic despre facultate si ceea ce urma sa fac. Asa ca, din clasa a IX-a pina la final m-am interesat, am intrat pe site-ul facultatii unde am cunoscut alti candidati, profesori si am inceput sa ma pregatesc pentru admitere. Facultatea noastra are contract cu majoritatea agentiilor de presa si astfel ajung la noi toate ofertele de lucru si avem prioritate fiind studenti. Inca nu m-am gindit daca voi ramine in Bucuresti, dar in principiu nu doresc sa ma intorc in Buzau, chiar daca sint citeva ziare, un post de radio si unul de televiziune. Nu cred ca as avea un salariu atractiv. Daca voi capata ceva experienta, poate ma voi intoarce sa fac ceva pentru presa, niciodata nu se stie, pina la urma."


Gabriela Stanciu, 20 ani, anul I, FJSC, Bucuresti


"Particip pentru prima data la proiectul de promovare a facultatii. S-a organizat un concurs pentru acest lucru, dar in primul rind se doreau studenti care provin din orasele pe unde trecea caravana. Insa am dorit sa venim si noi, cei care sintem din Bucuresti, deoarece putem prezenta oportunitatile de acolo celor din aceste orase. Pasiunea pentru jurnalism o am de prin clasa a VII-a, asa ca la terminarea liceului nu doream sa fac altceva decit aceasta facultate. Imi place sa fiu in mijlocul evenimentelor, sa comunic foarte mult si sa transmit informatii. Eu sint studenta la doua facultati, in paralel, asa ca pot spune ca sistemul de la Jurnalism este unul interactiv, unde se imbina teoria cu practica foarte mult. De altfel sintem chiar incurajati sa lucram inca din timpul facultatii. Bucurestiul ofera multe posibilitati de cariera."


Oana Raluca Dumitrache, 20 ani, anul I, FJSC, Focsani


"Acest proiect a cuprins mai multe orase unde am mers la licee si am vazut astfel interes printre elevi, care stiu ceea ce vor, nu neaparat jurnalism, ci chiar publicitate sau relatii publice. Am inceput campania la inceputul acestei luni si vor urma si alte orase. Am ajuns aici intimplator, aflind despre proiect de pe forumul facultatii. Eu fiind focsaneanca am dorit sa particip. Elevii de aici prezinta interes pentru aceasta facultate si pentru cariera de jurnalist. As dori sa fac pe viitor publicitate, dar daca ar fi sa aleg sa devin jurnalist in nici un caz nu ma voi intoarce aici, pentru ca stiu ceea ce se intimpla la noi si cita influenta au unele persoane asupra ziarelor. Astfel ca nu as accepta, indiferent de oferta salariala. Iar pentru publicitate, nici atit nu voi alege Focsaniul. Am ales aceasta facultate in urma unei discutii cu o prietena care era deja studenta si m-a incurajat, stiind ca scriu destul de bine si am multe idei."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.