Jurnalism cetatenesc

Curatenia necesita timp, rabdare si efort fizic

Ramona Nicolae
12 apr 2008 694 vizualizări
gospodinele si nu numai au inceput curatenia de primavara, odata cu apropierea sarbatorilor de Pasti

Cel putin de doua ori pe an, cu ocazia celor doua mari sarbatori, de Craciun si Pasti, toata lumea face curatenie generala in case. Acum, cind se apropie Pastile, si vrincenii au inceput aceasta activitate, de la mic la mare. Insa aceasta curatenie nu este usoara, ea necesita timp, rabdare si energie din partea intregii familii. Pentru a scapa de aceste griji, unii pot apela la serviciile unei firme specializate de curatenie, bineinteles contra cost. Citi dintre focsaneni au inceput curatenia si daca sint ei dornici sa apeleze la o astfel de firma puteti citi in rindurile urmatoare:


Emilia Bulboaca, 61 ani, pensionar, Focsani


"Am inceput sa fac curatenia pentru sarbatorile de Pasti, dar printre alte treburi pe care le avem peste zi. Am auzit ca sint firme care fac curatenie si in casele oamenilor, dar nu-mi permit asa ceva, deoarece banii nu sint de ajuns din pensia pe care o am. Pe de alta parte insa, este mai bine sa fac eu curatenie, sa fiu convinsa ca totul este facut bine. Noi sintem obisnuiti sa facem incet curatenie si cu mina noastra. Produsele nu le cumpar special pentru a face curateniile de sarbatori de peste an, ci le am la indemina mereu, deoarece nu le folosesc doar de doua ori pe an. Am mereu pentru covoare solutii speciale de curatat, la fel pentru geamuri, asa ca le folosesc si acum la curatenie. Nu trebuie sa cumpar tot la o curatenie, pentru ca dorim sa fie curat mai tot timpul in casa."


Antoneta Olaru, 54 ani, pensionar, Focsani


"Acum, in apropierea sarbatorilor de Pasti, am inceput sa fac curatenie. Insa impart aceasta activitate si cu alte treburi de peste zi. Stiu ca sint si la noi in oras firme de curatenie, dar nu am bani sa-mi permit sa-i chem. La pensiile noastre mici, nici nu ne gindim la aceasta posibilitate. Folosesc des acasa solutii de curatat covorul, de sters geamurile, detergent pentru perdele, asa ca nu le cumpar special pentru curatenia de Pasti sau cea de Craciun. Mentinem in tot cursul anului curat in casa, asa ca le avem mereu la indemina."


Iolanda Balan, 59 ani, pensionar, Focsani


"Am inceput curatenia de Pasti impreuna cu sotul meu. Facem mai pe indelete acum, adica spalam perdelele, geamurile, curatam temeinic covoarele si mai aruncam din casa ceea ce ne prisoseste. Ne va lua mai multe zile, deoarece nu putem munci toata ziua, trebuie sa ne mai si odihnim. Cu ani in urma, cind aveam serviciu, faceam mai repede, poate nu asa amanuntit, deoarece nu aveam timp. Nu as apela acum la serviciile unei firme specializata de curatenie, deoarece ne-am obisnuit sa facem singuri. Daca eram la serviciu acum cred ca apelam, pentru a cistiga timp si pentru noi, pentru familie. Curatenia necesita timp, rabdare si efort fizic."


Smaranda Badiu, 59 ani, pensionar, Focsani


"Am inceput sa fac curatenie pentru sarbatoarea de Pasti care se apropie. Dureaza doar doua - trei zile, deoarece nu o fac in mod amanuntit. A fost pe indelete pina acum, cu spalatul perdelelor, a geamurilor si altele care iau timp mai mult. Acum mai stergem doar praful. Nu am bani sa chem o firma specializata de curatenie sa faca acest lucru in locul meu, iar pe de alta parte este mai bine sa stiu ca a trecut mina mea prin fiecare coltisor din casa, decit altcineva strain. Asa este invatat romanul, sa faca tot el. Produsele de curatenie le am in casa mai tot timpul, nu trebuie sa le cumpar in mod special pentru aceasta curatenie. Sint necesare pentru ca ne ajuta sa curatam mai bine."


Adriana Oancea, 18 ani, eleva, clasa a XII-a, Focsani


"Eu sint eleva in ultimul an de liceu si imi ajut parintii la curatenie mai putin, doar cind am timp. Mai mult ei fac curatenie acum, pentru sarbatorile ce se apropie. Stiu ca sint si la noi firme de curatenie, care pot fi chemate acasa. Daca ar fi dupa mine as apela la serviciile lor, dar trebuie sa am si posibilitati financiare. Totusi, de doua ori pe an, pentru sarbatorile care sint, cred ca merita efortul si nu strica sa faca altii curatenie in locul nostru. Dupa parerea mea, romanii nu apeleaza la serviciile acestor firme pentru ca sint reticenti la asa ceva, nu neaparat din lipsa banilor. Sint lucruri noi si nu toti sint deschisi la asa ceva. Si parintii mei fac curatenie tot in mod traditional, adica nu apeleaza la firme. Nu cred ca i-ar prinde rau mamei sa vina altcineva sa munceasca in locul ei. Ar fi bine ca in acest timp sa ne plimbam sau sa facem altceva, mai frumos."


Ioana Stancu, 40 ani, lucrator comercial, Focsani


"Am inceput sa fac curatenia pentru Pasti, putin cite putin. Curatam covoarele, spalam geamurile, perdelele si stergem foarte des praful. Stiu ca sint si la noi firme care iti pot face curatenia acasa, dar posibilitatile financiare precare si reticenta la nou il retine pe roman sa apeleze la serviciile acestora. Insa cred ca este bine sa incepem si noi sa procedam asa, pentru ca ne ramine timp si pentru altceva, nu doar de treburi casnice. Cred ca in timp se va schimba mentalitatea romanului, chiar daca nu are bani foarte multi, deoarece poti apela la aceste firme doar la cele doua sarbatori mari de peste an. Fiecare insa alege ceea ce crede el, adica majoritatea spun ca mai bine facem noi curatanie, decit altii straini."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.