Jurnalism cetatenesc

Adolescenta este ca o umbra (I)

Ziarul de Vrancea
11 apr 2008 653 vizualizări
Viata? Mai mult sau mai putin un mister, un lucru efemer ¦ mai nimic ¦ O partitura ¦

"Nu trebuie sa suferi pentru a fi poet, adolescenta este suficienta pentru oricine"¦" - John Ciardi


"Dupa ce rearanjezi notele in asa fel incit cintecul tau sa rasune armonios si dupa ce inveti toate nuantele, totul se sfirseste brusc. Ajungem cu totii la capatul portativului si cadem in intuneric. Unii urmeaza drumul luminii, altii flacarile mistuitoare. Traseul, de la un capat la altul, este anevoios; mergem prea repede in cautarea maturitatii, iar cind aceasta este pe sfirsite, dorim sa redevenim copii. Multi au incercat sa defineasca in termeni cit mai concisi adolescenta, dar numai cei care traiesc cu adevarat aceasta perioada pot afirma ca este cea mai frumoasa, dar in acelasi timp si cea mai grea, pentru ca te afli intr-o continua schimbare. Doar in acesti ani ai puterea sa pendulezi intre bine si rau, vechi si nou, cer si pamint. Daca stai sa te gindesti, sintem cu totii ca niste diamante, care, dupa atitia ani de singuratate, ajungem sa fim prelucrate in mii de fatete. Produsul final este incert; fie te spinteci fara a-ti mai gasi locul si forma vreodata, fie ajungi sa valorezi in final enorm in ochii celorlalti. Mai important este insa sa ai grija sa nu iti pierzi in timp stralucirea"¦

Fie ca te impotrivesti sau nu, adolescenta este ca o umbra care se tine scai de tine si care iti lasa in urma amintirile dulci ale copilariei pentru noile evenimente si schimbari ce se vor petrece in viata ta. Parca totul se sterge ca un fisier din calculator, iar atunci cind ai nevoie de el, este mult prea tirziu pentru a-l recupera. Totul este pierdut si, paradoxal, totul merge mai departe. Atit de ciudata este adolescenta, incit te simti cu adevarat bulversat de tot ce te inconjoara. Apare pe nesimtite si pune stapinire ca un virus pe trup si deopotriva suflet si, chiar atunci cind te astepti mai putin, dispare ca si cum nu ar fi existat niciodata, incit vezi urme adinci in urma ta si nu stii ce explicatie sa le oferi.


"Trecem prin acelasi labirint al adolescentei"


Pentru multi dintre noi, virsta adolescentei este ca o piatra filozofala, un domeniu incert si controversat in acelasi timp. Unii, mai curajosi, se aventureaza sa il patrunda si sa il inteleaga, pe cind altii fug de teama ca este mult prea complex pentru capacitatea lor de asimilare. De aici apare si acest amalgam de opinii inovatoare. Esti intr-o continua cautare de raspunsuri complexe la intrebari dintre cele mai simple, vrei sa iti fie bine si incepi prin a-ti face rau propriei tale persoane. Erupi ca un vulcan, aruncind asupra celor din jur nori grosi de ironii sau riuri de iluzii malitioase care topesc treptat sentimentele lor. Cind te trezesti pierdut in pustietati selenare, nu pricepi de ce te-au abandonat ceilalti si alergi sa ii readuci in viata ta. Uneori e prea tirziu"¦ Esti parca prea orb la virsta asta sa iti dai seama ca, de fapt, aceasta ecuatie a propriei tale vieti nu poate fi rezolvata cu un singur element, nu doar cu propria ta persoana. Cu toate ca toti trecem prin acelasi labirint al adolescentei, mai devreme sau mai tirziu, fiecare alege o iesire diferita. Ar fi mult prea sinistru si cu siguranta anost daca toti cei de linga tine ar avea aceleasi conceptii despre viata, aceleasi gusturi si exact aceleasi idealuri. Unde ar mai fi atunci loc de orgolii si conflicte? Poate ca ai gasi din orice altceva un subiect de comentat si de dezbatut, fiindca nu poti fi atit de las incit sa nu recunosti ca iubesti, pentru ca asa este virsta, digresiunile de orice fel, ca esti pasionat citusi de putin de acest mar al discordiei, fara de care viata ta de adolescent ar fi atit de monotona. Spre norocul spiritului tau critic, exista totusi atitea personalitati diferite, incit subiectele nu ar fi epuizate intr-o viata intreaga."


va urma


Mihaela Camelia Frasin,

clasa a XI-a D, Liceul Pedagogic "Spiru Haret"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.