Jurnalism cetatenesc

Adolescenta este ca o umbra (II)

Ziarul de Vrancea
11 apr 2008 661 vizualizări
Am realizat ca majoritatea problemelor pe care adolescentul din noi le are sint probleme fictive, imaginare...

- "An eye for an eye only ends up making the whole world blind" - M.Gandi


"... probleme pe care singuri ni le creem din teama de a fi deschisi fata de cei din jur si ca toata aceasta frica este provocata de faptul ca nu vrem sa ne confruntam cu noi insine din cauza consecintelor. Preferi sa te ascunzi in spatele unor persoane mult mai rationale si cel mai grav este ca te complaci in aceasta situatie, preferi sa lasi problemele sa se rezolve de la sine, cu timpul, dar de fapt te cufunzi si mai mult in abisul propriei imaginatii.

De multe ori ajungi sa critici la cei de linga tine intocmai lucrurile pe care le displaci la propria ta persoana. Dai sfaturi, imparti in stinga si in dreapta replici acide, dar cu toate acestea nu te analizezi, ramii la fel. Ai pretentia ca cei din anturajul tau zilnic sa fie fara cusur, niste robotei setati sa faca intocmai pe placul tau, fara sa iti dai seama ca devii cinic, in sensul cel mai profund al cuvintului. Declari cu prima ocazie vestita replica «cine ma vrea, ma place si asa», dar te-ai gindit oare cine te vrea si mai ales citi te vor asa? Crezi ca nu e cazul sa fii retusat si cu siguranta te inseli. Nu s-a nascut inca «persoana perfecta» si cu siguranta ea este doar un mit ce va dainui cu succes peste generatii. Multi vad intr-un adult un adevarat dusman. Cam aceasta ar fi definitia omului matur. Cine a formulat-o? Timpul. Si unde duc toate conflictele? La atit de usoara demoralizare. Daca o sa intelegi vreodata oamenii din jurul tau, daca o sa vezi intelepciunea ca pe o adevarata arta, daca o sa apleci urechea si la sfaturile ce plutesc in aerul pe care il respiri, atunci cu siguranta poti spune ca esti pregatit sa mergi mai departe, catre urmatorul nivel al jocului.


Conflictul intre generatii


Conflictul intre generatii este poate cel mai mare conflict la ora actuala, fiind prezent oriunde in lume. Toti stim ca unii adulti nu au o parere prea buna despre libertatea ce ne este astazi acordata, nu sint de acord cu stilul nostru de viata si tocmai acest lucru instiga si mai mult ambele parti. Nu poti sa le intelegi mentalitatile care ti se par total invechite, nu poti sa interactionezi cu ei doar pentru simplul fapt ca nu vrei, nu si ca ar fi imposibil, considerind ca traiesc intr-o lume proprie si ca mai bine nu ai avea contact cu ea. Fiecare aude la colt de strada replica «Ce baba invechita» sau «Ce fusta scurta poarta fata aia! Ar trebui sa-i fie rusine». Si cine este pina la urma vinovat de aceasta prapastie adinca dintre generatiile complet diferite din zilele noastre? Cine are totusi dreptate? Ei bine, nimeni. Cu siguranta pentru multi este un raspuns confuz, dar este adevarul. Adolescentii au inteles diferit notiunea de democratie de astazi. Cu totii consideram ca nimic nu trebuie restrictionat, dar nu avem dreptate in acest caz. Ai folosit ca scuza independenta si faptul ca poti face tot ce iti permite viata si, cu toate acestea, nu cugetam prea rational. Pe de alta parte, nici adultii din jurul tau nu au dreptate. Atenuant pentru comportamentul lor, daca se poate spune asa, este faptul ca au fost marcati de greutatile prin care au trecut in regimul comunist, dar aceasta scuza nu este o motivatie suficienta pentru fiecare problema pusa in discutie. Mereu cei mari acuza ca esti rebel, ca nu mai exista in tine valorile de alta data, ca respectul si decenta, dar nu stiu care dintre noi a vazut ca adultii ne arata calea pe care ei o considera potrivita. Nimeni nu face asta, doar vorbeste despre ea de fiecare data cind are ocazia. Oare va exista vreodata vremea compromisului, in care fiecare generatie va constientiza ca cel mai bine e ca toata lumea sa se impace cu toata lumea? Acest lucru ar fi posibil daca mentalitatile ambelor parti ar suferi oarecare schimbari si cum acest lucru este mai mult decit imposibil, se stie de pe acum rezultatul final al acestei eterne lupte.

Se pare ca traiesti intr-o lume care nu poate sa te inteleaga ca si om; fie ca are o gindire mult prea greu de modelat, fie se complace intr-o mediocritate strigatoare la cer. «Imi place inceputul Bibliei. Dumnezeu face lumina si apoi vede ca e buna. Face uscatul si apele si apoi vede ca sint bune. Numai la om nu vede asta. Sa fi fost de la sine inteles?» - Constantin Noica"


Mihaela Camelia Frasin,

clasa a XI-a D, Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Focsani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.