Jurnalism cetatenesc

Parintele trebuie insa sa stie ce face copilul la scoala

Ramona Nicolae
9 apr 2008 808 vizualizări
sedintele cu parintii si scaderea notelor la purtare ar putea fi completate cu alte masuri disciplinare

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a anuntat prin secretarul de stat pentru invatamint preuniversitar Zvetlana Preoteasa ca scaderea notei la purtare nu isi dovedeste mereu eficienta, atunci cind e vorba de sanctionarea elevilor care incalca regulamentul de ordine interioara al unitatii de invatamint. De altfel, oficialii MECT au fost de parere ca "notele mici la purtare ii umilesc pe copii si ii determina sa fie indisciplinati", astfel ca se gindesc la o noua abordare a modalitatilor de a-i tine pe elevi in friu, inclusiv prin stringerea legaturilor cu familia. Propunerile, interpretate initial in sensul eliminarii notelor la purtare sau a sedintelor cu parintii, au creat diverse reactii in rindul cadrelor didactice. Cum privesc vrincenii aceste aspecte puteti citi in rindurile urmatoare:


Dan Roberta, 13 ani, clasa a VII-a, Scoala nr. 3, Focsani


"In fiecare semestru avem cite doua sedinte cu parintii la care se discuta in principal ceea ce facem noi la scoala. Am dori sa fie doar una, deoarece majoritatea colegilor fac pozne multe, iar parintii ii pedepsesc. Ele sint necesare totusi pentru ca altfel numarul greselilor elevilor ar creste. In acelasi timp insa, acestora li se scad notele la purtare, iar acest lucru a produs o schimbare in bine in comportamentul unora. Asa ca nota la purtare nu ar trebui eliminata, iar sedintele cu parintii ar trebui sa existe in continuare, dar sa se schimbe modalitatea de desfasurare. Eu cred ca majoritatea elevilor ar dori sa fie eliminata nota la purtare."


Victor Stoica, 63 ani, pensionar, Focsani


"Sedintele cu parintii trebuie sa existe in continuare in scoli, dar depinde si de temele de discutie. Parintilor trebuie sa li se spuna despre comportamentul elevilor, deoarece asa cum se vor educa ei la scoala, asa vor fi mai tirziu in societate. Chiar daca unii parinti sint pusi in situatii delicate, cel mai bine ar fi sa fie prezenti si copiii. Greseala nu a facut-o parintele, ci elevul. Ar mai fi o posibilitate de atragere a atentiei parintelui printr-o discutie numai cu profesorul respectiv. Nota la purtare nu ar trebui nici ea eliminata, deoarece isi poate pune amprenta pozitiv asupra comportamentului elevului. Atita timp cit ea intra in calculul mediei generale, ea trebuie sa existe in continuare."


Aurelia Rugina, 19 ani, ospatar, com. Buciumeni, jud. Galati


"Vinovati sint elevii, iar parintii nu ar trebui sa suporte la sedinte toate observatiile din cauza lor. Ei ar trebui sa fie prezenti linga parinti, pentru a suporta rusinea faptelor lor. Parintele trebuie sa stie ce face copilul la scoala, asa ca sedintele nu ar trebui eliminate. Alte metode cred ca nu ar exista, deoarece un avertisment trimis acasa poate fi gasit de copil si astfel parintele nu mai stie nimic. Cadrul didactic respectiv poate ar trebui sa gaseasca o metoda de abordare a diverselor probleme, astfel incit parintele sa nu se simta stinjenit fata de ceilalti. Nota la purtare cred ca ar trebui scazuta in continuare, deoarece la unii elevi acest lucru a dat rezultate. Ei s-au schimbat in bine cind au primit o nota mica la purtare. Insa altii nu au nici o problema si chiar mai rau fac."


Adriana Ivan, 18 ani, ospatar, Tulnici


"Sedintele ar trebui sa existe in continuare la scoala, pentru ca parintii sa stie ce fac copiii. Poate ar fi bine ca si elevii sa participe, pentru a suporta apostrofarile profesorului respectiv, atunci cind a gresit. Nu trebuie doar parintii sa fie pusi in situatii delicate fata de ceilalti. Cit priveste nota la purtare, ea poate nu ar trebui eliminata. Au fost cazuri cind elevii s-au cumintit daca au luat o nota mica, dar unii s-au inrait si mai tare. Efectele ei au fost si pozitive, dar si negative."


Nicoleta Tudorache, 15 ani, clasa a IX-a, Liceul Pedagogic, com. Paulesti


"Sedintele cu parintii nu ar trebui eliminate, deoarece nu s-ar mai afla de notele mici ale elevilor. Ei ar putea astfel sa ramina corigenti sau chiar repetenti. Nu trebuie sa iau note bune de frica parintilor, ci pentru mine, dar consider ca si parintii trebuie sa stie ce facem noi la scoala. Ei ar trebui sa ne fie prieteni mai mult, nu parinti. La sedinte, parintii trebuie sa fie informati doar despre ceea ce fac copiii rau la scoala, deoarece ei platesc gazda, scoala, tot ceea ce trebuie ca noi sa invatam bine si sa ne comportam ca atare. Copilul trebuie sa-i multumeasca printr-un comportament frumos. Nota la purtare as fi de acord sa fie eliminata, deoarece uneori aceasta a fost scazuta din motive exagerate si nu obiective. Pe de alta parte, daca unui elev i se scade nota la purtare, el continua acelasi comportament si devine mai rau."


Loredana Moldoveanu, 17 ani, clasa a X-a, Liceul Pedagogic, com. Dumbraveni


"Sedintele cu parintii influenteaza mult copiii, cred ca in bine, deoarece se pot indrepta. Daca stiu ca parintii vor afla tot despre ei, se straduiesc sa invete si sa se comporte asa cum trebuie. Incearca sa-si indrepte notele, tocmai pentru a nu pune parintii in situatii neplacute cind vin la scoala. Am avut colegi carora li s-a scazut nota la purtare, iar acest lucru nu i-a afectat deloc. Ei au lipsit in continuare de la ore. La liceul nostru sint anumite situatii nedrepte cu privire la scaderea notei la purtare. Unora li se scade nota pentru mult mai putine absente decit au altii, care ramin insa cu o nota buna."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.