Jurnalism cetatenesc

Ne straduim sa fim noi sanatosi, ca sa nu apelam la doctori

Ramona Nicolae
8 apr 2008 812 vizualizări
pacientii vrinceni sint asteptati in cabinetele particulare ale medicilor vrinceni care au renuntat la a mai lucra in sistemul public de sanatate

Sistemul medical este cunoscut de fiecare roman in parte, cu bune, dar mai ales cu rele. Tot mai multi dintre medici vor sa plece sa lucreze in strainatate, mai ales ca dupa 1 ianuarie 2007 diplomele lor sint recunoscute peste hotare ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana. Pe de alta parte insa, multi dintre cei care hotarasc sa ramina in tara, renunta la a mai lucra in sistemul public de sanatate si isi deschid cabinete particulare, sau se angajeaza in sistemul privat, la diverse clinici. Asa au procedat si citiva medici vrinceni care au parasit sistemul de stat si au facut investitii in cabinetele lor particulare. Acestia spun ca au dorit sa evite acuzele ca isi directioneaza pacientii din spitale spre cabinetele proprii, dar motiveaza si lipsurile din sistemul sanitar sau chiar indiferenta managerilor spitalelor. Pentru a afla ce sistem, de stat sau privat, prefera vrincenii pentru a-si trata diferitele probleme de sanatate, cititi rindurile urmatoare:


Ioana Cherciu, 58 ani, pensionar, Focsani


"Pot spune ca medicii au optat pentru a-si practica meseria in sistemul privat datorita cistigurilor mai mari, iar noi, pacientii, procedam la fel ca ei, dar invers. Din punctul meu de vedere medicii au alte beneficii daca lucreaza in cabinetele particulare si cred ca doar cei fara bani mai lucreaza acum la stat. Tinind cont ca multa lume este fara bani, lumea va merge tot la spitalul de stat sa se trateze. Eu am stat trei ore la rind pentru un bon de ordine, de la patru dimineata, si am intrat la consultatie la ora zece. Asta se intimpla la stat, dar nu am ce face atita timp cit nu am bani indeajuns. In acelasi timp, la cabinetul particular am inteles ca trebuie programare si banii de consultatie, insemnind citeva zeci de lei, numai ca oamenii de rind nu pot face acest lucru. Daca as avea bani, as merge poate la un cabinet privat, dar am inteles ca si acolo este «pe fuga», iau banii si te consulta rapid. Interesul unor medici este sa aiba multi pacienti pentru a cistiga cit mai multi bani."


Lenuta Avram, 50 ani, referent, com. Vinatori


"Ca pacient, pentru o consultatie sigura as alege sistemul privat, deoarece am mai multa incredere. Afirm acest lucru din experienta mea de pina acum, dar si datorita aparaturii pe care acestea o au. Asa ar trebui sa se intimple, dar marea majoritate nu are bani pentru cabinetul privat."


Iuliana Gavrila, 40 ani, lucrator comercial, Focsani


"Nu am bani pentru a merge la un cabinet particular. Eu am medicul de familie de care sint foarte multumita, asa ca tot in sistemul de stat ne tratam diferite probleme de sanatate. Medicul m-a ajutat foarte mult cind am avut nevoie si mi-a dat medicamente bune. Daca as avea bani, poate as merge la un cabinet particular. Sint indreptatiti medicii sa aleaga sa lucreze doar in cabinetele particulare, deoarece aparatura din spitale este precara, astfel ca ei nu-si pot practica meseria asa cum ar trebui, iar pacientii nu sint multumiti. Numai ca pentru noi, oamenii simpli, este scump sa mergem la cabinetele lor. Cine are bani se poate duce."


Corina Hosu, 40 ani, casnica, Focsani


"Este adevarat ca o parte din medici au preferat sa-si deschida cabinete particulare si au renuntat la a mai lucra in sistemul de stat. Eu nu am asigurare medicala de stat si astfel sint obligata sa merg la cabinetul particular cind am o problema de sanatate. Doar cu fiul meu merg la medicul de familie. In acelasi timp insa, cabinetele particulare sint mult mai bine dotate decit spitatele sau alte unitati medicale de stat. Stiu din proprie experienta. Medicii, de altfel, au tot interesul sa investeasca in aparatura pentru a avea clienti cit mai multi si multumiti de ceea ce li se ofera."


Cirneleaga Tatiana, 29 ani, confectioner, Focsani


"Nu stiam ca unii medici vrinceni au renuntat sa lucreze in sistemul public de sanatate, deschizindu-si astfel diverse cabinete particulare. Pentru ei este bine oricum. In general, cind avem diverse probleme de sanatate, mergem la medicul de familie. Tinind cont de posibilitatile financiare pe care le avem, nu prea ne putem permite sa mergem la cabinetele lor. Este adevarat ca acestea sint mult mai bine dotate decit spitalele sau policlinicile de stat, dar nu avem ce face. Oricum, ne straduim sa fim noi sanatosi, ca sa nu apelam la doctori."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.