Jurnalism cetatenesc

Generatia messenger

Ziarul de Vrancea
7 apr 2008 1303 vizualizări
Coltul corespondentului voluntar

Internetul, cea mai mare inventie de la descoperirea focului incoace, a devenit un produs din ce in ce mai cautat si mai "consumat" in intreaga lume... Se spune ca majoritatea persoanelor infectate cu virusul internetului si care se bucura de "minunile" lui sint tineri si chiar copii. Dar toti ne invirtim in aceasta nebuloasa, caci traim intr-o lume dominata de Internet, de comunicatii. Este adevarat ca "info-alfabetizarea" atinge niveluri record, fiind foarte numeroase cazurile in care copiii incep mai intii sa tasteze, sa foloseasca mouse-ul si mai apoi sa scrie de mina. Insa, din punct de vedere profesional, nici adultii nu-si pot imagina o viata fara Internet. Si principalul motiv ar fi ca astfel se pot obtine foarte usor unele informatii de care ai nevoie urgent si solutiile rezolvarii unor probleme, caci intri mai repede in contact cu cei din jur, dar in acelasi timp te si indepartezi de ei, caci intilnirile directe se racesc din ce in ce mai mult.

Lol, brb, ignore, mass, sal, pls, cp... La prima vedere par niste semne dintr-o limba veche. Insa viata de zi cu zi ne demonstreaza ca aceste "cuvinte" fac parte din vocabularul tinerilor din zilele noastre. De ce sint folosite? Pentru a economisi timp, pentru a fi "cool" si pentru a fi inteles doar de persoanele care traiesc in aceasta lume virtuala.

Mergind pe strada in urma cu citeva saptamini, din intimplare am trecut pe linga doua liceence ce purtau o discutie de genul:

"Lol fato" a inceput prima, "L-ai auzit pe ala?". "Nu, ce a zis?". "A zis ca i-a placut poza ta de la avatar". "Omg, omg...". "Diseara trebuie sa-mi dai send, daca nu sint busy, ca sa o vad si eu". "Oki, cp". "Aaaa... si a mai spus ca sta diseara pe mess. Chiar daca o sa-si tina la status DND, el e available, iar daca e pe invisible o sa-ti dea el un buzz ca sa vorbiti in private". "Cit de tare... you are za best". "Thx".

Cred ca aceasta mica discutie ar trebui sa ne faca sa ne gindim serios la influentele nocive care ne sint aduse de modernele mijloace de comunicare. Toate aceste prescurtari vor ajunge, fara sa constientizam, sa se concretizeze intr-o noua limba bazata pe un "cod secret", necunoscut de cei ce nu fac parte din aceasta lume a internetului. Problema este ca incet, dar sigur, limba natala se transforma intr-o limba "romano-englezo-messengeristica". Iar cei ce se folosesc de ea o considera un lucru absolut normal si uneori chiar amuzant. Poate acesta ar fi unul dintre motivele folosirii ei si in limba vorbita. Si ca sa intelegeti de fapt cum stau lucrurile, ginditi-va doar citeva momente cind a fost ultima oara cind ati auzit pe strada, la supermarket, in statie sau la semafor un tinar ce spunea "lol" si apoi incepea sa rida sau care prefera sa inceapa sa sughite niste "lolz"-uri in locul unui ris sanatos. In plus, nimic nu ar avea farmec fara emoticons-uri... Indiferent daca este vorba de eternul "smiley face" sau de alte "figuri" care mai de care mai amuzante si mai "moderne", incearca sa exprime cele mai apropiate stari de spirit ale utilizatorului.


Ascuns in spatele unui nickname...


Cartile sint uitate si ghiciti in favoarea cui? A Internetului, a messenger-ului, site-urilor cu muzica, jocuri si filme care sint tot mai des accesate de copii in defavoarea cartilor, a invatatului, a activitatilor recreative in timpul liber. Unii au uitat cum e sa "sa bati mingea" in spatele blocului, cum e sa citesti o carte sau sa mergi la un film. Acestia sint cei ce se ascund in spatele unui nickname si care cred ca avind aceasta libertatea de a scrie ce vor si, mai ales, cum vor, din spatele unui avatar au totul. Folosirea internetului si in special a mess-ului nu este o cauza, ci un efect a multor altor lucruri de care au uitat. "Da, e misto sa vorbesti pe mess feluri si feluri de aberatii si sa te dai mare in cercul tau de prieteni ca ai strins mai multe id-uri decit ai colectionat reviste". Sint cuvintele unui adolescent.

Daca intrebati acum un copil de citiva ani, care abia si-a inceput scoala, ce-si doreste de la Mos Craciun ce credeti ca va raspunde? Normal, sa-i instaleze acasa un (Yahoo) Messenger caci mai toti colegii de clasa au asa ceva si vrea si el sa dialogheze smechereste, in limbajul acela pe care il considera formidabil chiar si cu prietena care locuieste in blocul de vizavi, desi ar putea la nevoie sa se strige de pe balcon. Daca acum se intimpla asta, cred ca in viitor vor ajunge sa-i ceara Mosului sa le faca un implant de comunicare telepatica, asa cum au unii dintre colegi! Sa poata cogindi si ei: sa-si faca planuri, sa colaboreze pentru scoala, sa se distreze! Neconstientizind ca, facindu-ti acel orificiu in craniu pentru instalarea implantului, nu vor mai putea pastra tunsoarea zero care banuiesc ca va fi atunci la moda.

Este clar ca toata lumea, atit copii cit si tineri, daca nu au un yahoo messenger instalat in casa, ca sa nu fie mai neagra ca restul oilor, fac rost ei de 3 lei si intreaba amenintator unde se afla cea mai apropiata sala de internet, caci "trebuie" sa intre pe "mess". Poate o considerati o gluma, dar dependenta de messenger este o tulburare de control a impulsurilor, intrind in aceeasi categorie cu cleptomania sau jocul de noroc patologic. Daca navigarea pe internet se poate dovedi foarte utila, statul la birfa pe messenger este cit se poate de daunator, cauzind o stagnare a procesului de invatare, ba chiar ducind la o scadere IQ-ului. Este adevarat ca Internetul este depozit imens de informatie la care putem avea acces necenzurat si cu usurinta, dar trebuie sa invatam sa selectam informatiile, sa le filtram prin suflet si prin minte pentru ca mai apoi sa retinem doar ceea ce este necesar si astfel sa nu se ajunga la stadiul in care uitam de familie, de prieteni, de casa, de tot ceea ce ne iinconjoara doar pentru ca ne petrecem tot timpul nostru liber in fata calculatorului.


Nicoleta Lazar, eleva Colegiul National "Unirea"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.