Jurnalism cetatenesc

Eram obisnuit cu banii in buzunar, nu cu cardul

Ramona Nicolae
28 mar 2008 664 vizualizări
doi vrinceni care furau diverse sume de bani de pe carduri au fost prinsi de politisti

Politistii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate au prins doi frati din comuna Birsesti care furau de pe cardurile mai multor persoane diverse sume de bani si care incercau sa vinda pe internet tot dispozitivul pe care l-au confectionat si l-au utilizat. Reuseau acest lucru prin montarea unor dispozitive artizanale la bancomate, care simuleaza foarte bine adevaratele fante de acces a cardurilor, astfel ca intrau automat in posesia datelor stocate pe banda magnetica a cardului. Codurile PIN le aflau prin amplasarea unor minicamere video wireless, care erau procurate de la magazine virtuale din S.U.A. si din tara. Acestia nu au actionat in Focsani, dar au facut-o insa la bancile din tara si strainatate, in Bucuresti si alte judete. Cum isi primesc salariile sau pensiile interlocutorii nostri si daca acestia prefera mai mult cardurile decit banii cash, din motive de siguranta, puteti citi in rindurile urmatoare:


Nicoleta Tase, 39 ani, costumier Teatrul National, Bucuresti


"Am card pentru salariu si pentru nevoi personale si nu-mi este teama ca mi se pot fura banii de pe ele, atita timp cit nu-mi dau datele nimanui. Daca insa cei care se ocupa cu asa ceva au montate camere video pentru a putea filma si vedea codul meu, atunci altfel stau lucrurile. Eu de altfel nici nu sint de acord cu cardurile, imi este mai usor cu banii cash. Este riscant in ambele situatii: iesi dintr-o banca cu banii, iti da cineva in cap si te trezesti apoi ca nu ai banii sau chiar geanta. Nu stiu cum putem sa ne ferim de furturi. Am grija ca banii de pe card sa mi-i ridic numai de la bancomatele bancilor, nu de la cele amplasate oriunde. Niciodata nu am folosit bancomatele de la magazine sau din alte locuri care nu sint pazite. Cel mai sigur este sa mergi la banca respectiva, care are bancomat si paza. Nu mi s-a intimplat niciodata sa am probleme cu cardul sau cu banii de pe el, adica acestia sa fie mai putini. De altfel, ar trebui sa se interzica montarea bancomatelor in magazine si prin alte locuri, deoarece dupa colt sint oameni care abia asteapta sa-ti fure banii sau sa-ti faca rau."


Anisoara Mazilu, 34 ani, coafeza Teatrul National, Bucuresti


"Am card de salariu, dar niciodata nu mi-am pus problema ca as putea pierde banii de pe el. Poate imi era si mai usor fara card, oricum riscante sint ambele variante. Si din geanta ti se pot fura, dar si de pe card. Nu dau codul cardului la nimeni si asa sint sigura ca nu se poate intimpla nimic. De cite ori scot bani de pe el, merg la o banca, pentru ca daca apare ceva, acolo este paza si pot semnala orice problema apare. Fiecare banca trebuie sa aiba bancomatul ei si sa nu se mai dea voie ca ele sa fie amplasate in magazine sau in alte locuri nesigure."


Petrisor Bogdan, 41 ani, gestionar, Golesti


"Nu am auzit de acesti doi frati vrinceni care furau banii de pe carduri prin metode bine puse la punct. Am si eu card de salariu si am grija de unde scot, deoarece te poti astepta la orice in ziua de azi. Nu sint de acord cu acele bancomate montate pe la magazine sau nu stiu ce buticuri, ca dupa colt nu stii ce se poate intimpla. Eu eram obisnuit cu banii in buzunar, nu cu cardul, pe care azi il ai si miine nu."


Maria Ilie, 58 ani, pensionar, Focsani


"Am card pentru pensie, la fel si sotul meu. Nu am auzit de acesti infractori care furau banii de pe cardurile oamenilor. Eu de fapt imi ridic banii in ziua in care acestia imi intra in cont si o fac numai de la bancomatul CEC, din mai multe motive. In primul rind din cauza comisionului perceput de alte banci, dar si pentru ca nu stii ce se poate intimpla. Ne ducem in prima zi in care intra banii si ridicam toata pensia, pentru ca daca este sa se intimple ceva cu cardul, hotii sa nu aiba ce lua. La cum se fura astazi, prin cit mai diverse metode, nu ma mai mira nimic. Internetul este bun, dar nu pentru toti, ofera prea multe informatii. Numai in America cite se intimpla, cum se fura banii intre ei, dar au fost si romani printre hoti."


Teodora Petrascu, 45 ani, contabil, Focsani


"Am card de salariu pe care il folosesc o data pe luna pentru a-mi lua banii. Cel mai sigur pentru mine este ca acestia sa se afle in buzunarul meu. Fiecare sistem are insa avantajele si dezavantajele lui. De pe card iti poate lua tot, depinde cit ai, iar daca tii banii in buzunar ii poti pierde usor sau ti se fura. Orice varianta ai alege-o tot trebuie sa fii atent si sa-ti iei masuri de prevedere. Trebuie sa stii ca doar de la o banca este bine sa folosesti bancomatul, nu de la cele amplasate oriunde si care nu sint supravegheate. Este bine ca i-au prins pe cei doi, dar mai sint altii ca ei, in mod sigur."


Sondaj realizat de Ramona Nicolae


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.