Jurnalism cetatenesc

Trebuie sa protejam ce avem in jurul nostru

Ramona Nicolae
26 mar 2008 576 vizualizări
gunoaiele ameninta din ce in ce mai mult sanatatea locuitorilor din mediul rural

In comuna Dumitresti, rampa de gunoi este amplasata foarte aproape de cursul riului Rimnicu Sarat. Localnicii se declara nemultumiti, deoarece deseurile sint "plimbate" de vint sau de ciini de-a lungul albiei riului, in conditiile in care in jurul acestei gropi nu exista o imprejmuire asa cum ar fi normal. Au fost zile cind satenii au gasit si cadavre de animale, unele aflate in descompunere, chiar in apa din care se adapa animalele de casa ale localnicilor. Din pacate, acesta nu este un caz singular doar in judetul nostru. Rampele de gunoi trebuie autorizate de catre Agentia pentru Protectia Mediului, dar la noi in judet nici una functioneaza cu acest aviz. Ce parere au locuitorii din mediul rural despre acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Stoiana Damaschin, 68 ani, pensionar, com. Gura Calitei


"La noi in comuna nu este rampa de gunoi special amenajata. Se arunca gunoiul pe unde se apuca, chiar si pe malul apei si aceasta uneori duce o parte din el mai departe. Arunca lumea unde se pricepe si unde vrea, astfel ca apa curgatoare nu este curata din cauza gunoiului. Nu este bine sa se arunce deseuri asa aproape de apa, deoarece ea trebuie sa fie curata pentru animale si oameni. Daca cineva are o sticla in care a avut ceva otrava si apoi o arunca in apa sau linga, in mod sigur ea constituie un pericol pentru oricine. La noi, primarul nu este prea activ si nu se implica in aceasta problema a gunoiului si a amenajarii unui loc special pentru el, dar unul bun, nu aproape de apa, asa cum am auzit ca este in alte locuri. Lumea nu prea este multumita de actualul primar, deoarece nu se implica in anumite probleme."


V. Grosu, 65 ani, pensionar, jud. Galati


"In mediul rural, mai ales, sint nenumarate probleme legate de locul unde se poate arunca gunoiul. Eu locuiesc in Galati, dar vin des aici, in comuna Popesti. Intre satul Terchesti si Runcu este un piriu care a secat de mult timp. Doar atunci cind ploua se mai umple cu apa, dar in rest este uscat complet. Chiar daca albia lui este adinca, oamenii au facut o alee si mergeau la cimp, la vie sa munceasca pe acolo. Toata populatia din aceste doua sate, de ani de zile cara gunoiul linga acest piriu secat si l-au depozitat de-a lungul albiei. Sint zeci de tone de gunoi aruncate aiurea. Nu exista un loc special amenajat de autoritatile locale pentru asa ceva. Doar vara vin la casa batrineasca sa lucrez la via pe care o am si chiar zilele acestea am trecut pe acolo si am vazut ca abia mai poti trece. Ar trebui sa se curete locul, deoarece este un pericol pentru locuitori si animale."


Constantin Barbu, 53 ani, Focsani


"Locuiesc in Focsani, dar merg des in comuna Milcovul unde am o casuta. Este rampa de gunoi acolo, special amenajata si destul de departe de apa. Lumea arunca numai acolo gunoiul, nu si in alta parte a comunei si in nici un caz pe marginea apei. Lumea este multumita de aceasta rampa de gunoi, mai ales ca primarul este gospodar si se implica in treburile comunei."


Adina Stoian, 33 ani, casnica, Poiana Cristei


"La noi nu este rampa de gunoi special amenajata. Lumea mai mult da foc la gunoi decit il arunca undeva aiurea. Gunoiul nu prea se lasa la voia intimplarii, chiar daca nu este un loc special pentru el. Unii mai arunca insa pe la marginea padurii, ceea ce nu este bine deloc. Noi stringem gunoiul din curte intr-un singur loc si apoi ii dam foc. Ceea ce nu arde pastram in curte si daca se iveste o ocazie ducem in alte parti unde se stringe gunoiul. Ar trebui sa fie si la noi o rampa de gunoi, pentru a ne fi mai usor cu deseurile pe care il stringem in fiecare zi."


Toader Mocanu, 61 ani, agricultor, com. Andreiasu


"La noi trece riul Milcov si imi place ca se mentine mereu curat. Avem rampa de gunoi in comuna, dar aceasta este amplasata departe de apa si nu o afecteaza in nici un fel. In general, lumea are grija sa arunce gunoiul acolo, dar mai sint si exceptii. Pentru acestia exista insa amenda, de care se ocupa primarul si politaiul. La noi in comuna este un pic de ordine fata de alte comune sau orase. Trebuie sa protejam ce avem in jurul nostru, deoarece asa avem grija si de noi."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.