Jurnalism cetatenesc

Modificari si completari ale legislatiei la regimul armelor

Ziarul de Vrancea
26 mar 2008 1083 vizualizări
Guvernul Romăniei stabileste un regim juridic mai restrictiv pentru unele categorii de arme neletale

Avind in vedere regimul juridic al armelor neletale care permite procurarea acestora in baza unei notificari adresate organelor de politie competente, respectiv detinerea, portul si folosirea in baza unui certificat de detinator, adica in conditii mai putin severe ce pot favoriza o lipsa de control din partea autoritatii statului, si tinind cont de recrudiscenta unor evenimente in care posesorii de arme neletale au facut uz de aceasta, punind in pericol viata sau integritatea persoanelor, Guvernul Romaniei a emis Ordonanta de Urgenta nr. 26, pentru modificarea si completarea Legii 295/2004, privind regimul armelor si al munitiilor, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 203 din 17 martie 2008. Prin aceasta se stabileste un regim juridic mai restrictiv pentru unele categorii de arme neletale, in masura sa asigure un control mai riguros al procurarii, detinerii, portului si folosirii acestora. în cuprinsul acestei ordonante, un accent deosebit se pune pe conditiile procurarii, detinerii si folosirii armelor neletale cu aer comprimat (pistol/ revolver/ pusca) destinate practicarii tirului sportiv, cit si a pistoalelor cu bila de cauciuc destinate autoapararii de catre persoanele fizice. Ca noutate, prezenta ordonanta imparte armele si munitiile neletale in:

arme supuse autorizarii, respectiv:

- arme scurte (pistol sau revolver) - confectionate special pentru a arunca proiectile din cauciuc, precum si munitia corespunzatoare;

- arme scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea proiectilului folosesc forta de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune, aflate intr-un recipient si care nu dezvolta o viteza a proiectilului mai mare de 220 m/s, precum si munitia corespunzatoare;

arme supuse notificarii, respectiv:

- arme scurte (pistol sau revolver) confectionate special pentru a imprastia gaze nocive, iritante sau de neutralizare, precum si munitia aferenta;

- arme cu destinatie industriala;

- arme de asomare;

- arme cu tranchilizante;

- harpoane destinate pescuitului;

- arbalete si arcurile destinate tirului sportiv;

- pistoale de alarma si semnalizare;

- pistoale de start folosite in competitiile sportive;

- arme de panoplie;

- arme de recuzita;

- arme vechi.


Cetatenii romani si straini cu sedere legala in Romania, care au implinit virsta de 18 ani, pot sa procure arme neletale, precum si munitia aferenta de la orice armurier autorizat sa comercializeze astfel de arme:

a. dupa obtinerea autorizatiei de procurare a armelor neletale supuse regimului autorizarii;

b. dupa notificarea prealabila a organelor de politie pentru armele neletale supuse notificarii.

Autorizatia de procurare a armelor neletale, cele supuse regimului autorizarii se acorda persoanelor fizice daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:

a. nu au fost condamnate prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva pentru savirsirea uneia dintre infractiunile prevazute de prezenta lege sau la o pedeapsa privata de libertate mai mare de 2 ani pentru infractiuni comise cu intentie.

b. nu sint invinuite sau inculpate in cauze penale pentru fapte savirsite cu intentie pentru care legea prevede o pedeapsa a carei maxim special este mai mare de 2 ani sau pentru fapte incriminate ca infractiuni la prezenta lege.

c. sint apte din punct de vedere psihologic si medical;

d. in ultimii 5 ani nu le-a fost revocat sau, dupa caz, anulat dreptul de port si folosire a armelor supuse autorizarii.

Armele din aceasta categorie nu pot fi instrainate, incredintate sau imprumutate de catre posesorii acestora, cu exceptia cazului in care acestea sint depuse la organul de politie competent, la personalul abilitat prin lege sa pastreze si sa asigure securitatea temporara a armelor, la intrarea in institutiile publice, in mijloace de transport naval ori aerian, precum si in alte locuri stabilite prin lege sau la armurieri, in vederea depozitarii ori instrainarii. Pentru obtinerea autorizarii, in vederea procurarii armelor neletale (cele supuse regimului autorizarii), solicitantul va depune la organele de politie un dosar care sa cuprinda urmatoarele documente: cerere, certificat de cazier judiciar, copie de pe actul de identitate, fisa medicala pentru aviz port arma, aviz psihologic, 2 fotografii 3,5/ 4,5 si dovada achitarii taxei pentru permis de arma in valoare de 50 lei pentru eliberarea autorizatiei in regim normal (intre a 11-a si a 30-a zi de la data inregistrarii cererii la organele de politie) si 100 lei pentru eliberarea in regim de urgenta (pina la a 11-a zi de la data inregistrarii la organele de politie).

Persoanele care au fost autorizate sa detina arme cu aer comprimat sau pistoale cu bila de cauciuc la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, 17.03.2008) in baza certificatului de detinator, au obligatia ca in termen de 6 luni, respectiv pina la data de 16.09.2008, sa se prezinte la I.P.J.Vrancea, Biroul Arme, Explozivi si Substante Toxice, in vederea inscrierii armelor ce le detin in permisele de arma, sens in care vor depune un dosar ce va cuprinde urmatoarele documente: certificat de cazier judiciar, fisa medicala pentru aviz port arma, aviz psihologic, 2 fotografii 3,5/ 4,5, taxa de eliberare permis, 10 lei in regim normal si 20 lei in regim de urgenta.

Prin adoptarea prezentei ordonante au fost inasprite conditiile de detinere, port sau folosire a armelor neletale supuse autorizarii prin incriminarea ca infractiuni a urmatoarelor fapte:

- detinerea sau portul de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii (pusti si pistoale cu aer comprimat, pistoale cu bila de cauciuc), fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an;

- uzul de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.


Sef birou,

Subcomisar de politie Ochean Vasile


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.