Jurnalism cetatenesc

Trebuie multa atentie la volan, mai ales la drum lung

Ramona Nicolae
25 mar 2008 1222 vizualizări
trei tineri focsaneni au murit la sfirsitul saptaminii trecute in urma unui accident rutier

Pe zi ce trece auzim si vedem la televizor accidente cu final tragic pe toate soselele din tara. Nu este sfirsit de saptamina fara ca macar un accident sa se produca, si acesta soldat cu victime. Politia rutiera a incercat in ultimii ani, prin citeva campanii la televiziune, radio sau chiar prin afise cu atentionari speciale referitoare la accidente, amplasate pe sosele, sa atraga atentia asupra prudentei la volan. In urma cu doua zile, pe drumul DN2A, la intrarea in orasul Urziceni, un autoturism Renault Clio in care se aflau trei studenti din Focsani a intrat pe contrasens si a s-a izbit frontal cu o alta masina aflata in trafic. In urma impactului, tinerii de 19 ani si-au pierdut viata. Ce parere au interlocutorii nostri cu privire la acest accident, dar si la multe altele puteti citi in rindurile urmatoare:


Maricel Tanase, 16 ani, clasa a IX-a, Focsani


"Nu am auzit de accidentul de duminica. Dupa parerea mea, cauzele accidentului ar putea fi imprudenta, neatentia sau chiar viteza excesiva. Lipsa de experienta mai poate fi o alta cauza a tragicului eveniment. Am 16 ani si nu am carnet de conducere inca, dar cind voi implini 18 ani voi face scoala de soferi. Pentru a capata ceva experienta as merge la inceput pe distante mici, apoi din ce in ce mai mari. Atunci cind iei carnetul esti bucuros si spui ca poti pleca oriunde. Sa dau eu sfaturi acum e usor, dar condusul efectiv este altceva. Totusi, cauzele acestui accident pot fi multe."


Mihai Grigore, 21 ani, student, Focsani


"Am auzit de acest accident tragic in care au fost implicati trei tineri. Am si eu carnet de un an de zile, dar pina acum nu am plecat la un drum asa de lung, deoarece consider ca nu am destula experienta. Merg si in alte localitati, dar insotit de tatal meu, care ma sfatuieste inca, mai ales in ceea ce priveste viteza. Niciodata nu stii ce se intimpla pe sosea si din acest motiv este bine sa nu ai o viteza mare."


Cosmin Apostu, 16 ani, clasa a IX-a, Focsani


"Nu am auzit de acest accident de duminica, dar eu cred ca pot fi nenumarate cauze, printre care neatentia sau chiar consumul de bauturi alcoolice. Avind in vedere ca au fost la sfirsit de saptamina acasa, poate si oboseala acumulata sa-si fi spus cuvintul. Imi voi lua carnet de conducere cind voi implini 18 ani, dar daca voi merge la drum lung o voi face numai insotit de cineva cu experienta, de exemplu de tatal meu. Singur nu as pleca cu masina. Dupa ce luam carnetul, ne gindim ca putem conduce oricit si la citiva metri mai incolo intri in ceva. Ceea ce spun eu acum este teorie, pentru ca practica este alta. Oricum, trebuie multa atentie la volan, mai ales la drum lung."


Marius Preda, 16 ani, clasa a IX-a, Focsani


"Nu am auzit de accidentul de duminica in care au murit trei tineri. Cauzele acestuia pot fi multe, dar printre ele as mentiona viteza mare, oboseala, imprudenta, dar si lipsa de experienta. Cind fac 18 ani, primul gind este sa fac scoala de soferi pentru a avea permis de conducere. Ma gindesc ca trebuie sa conduc prudent, nu cu viteza mare si atunci cind plec la drum lung sa ma insoteasca cineva cu experienta pentru a ma sfatui."


Maricica Fodor, 53 ani, pensionar, Focsani


"Am citit despre accidentul de acum doua zile si imi pare tare rau de tineri. Este usor ca din afara sa spui cam ce cauze ar fi putut produce accidentul, dar cind te afli la volan este altceva. In acelasi timp, insa, eu m-am gindit din primul moment ca una din cauze ar fi lipsa experientei la volan. La 19 ani nu poti avea cine stie ce experienta si asemenea accidente se pot intimpla si soferilor cu multi ani de sofat. Oricum, auzim mereu si parca din ce in ce mai mult de accidente rutiere, multe din ele tragice, din pacate. Aproape ca nu te mai bucuri cind auzi ca cineva isi ia masina. Ai emotii mereu cind pleaca la drum lung, mai ales."


Ioana Voinicelu, 20 ani, studenta, Focsani


"Nu am auzit de acest accident tragic. Eu nu am carnet de conducere, dar banuiala mea este ca lipsa de experienta poate fi o cauza a acestui accident. In acelasi timp, daca au avut si viteza mare si faptul ca au fost mai multi in masina, este posibil sa-i fi distras atentia celui care conducea si de aici tragedia. Deocamdata nu ma gindesc sa fac scoala de soferi, deoarece nu am masina, dar pe viitor nu se stie. La volan nu este asa usor cum pare, chiar daca este frumos sa conduci, mai ales o masina buna, dar totul nu se opreste la frumusete. Auzim intr-adevar din ce in ce mai multe accidente, mai mereu cu final tragic, iar cauzele pot fi diverse. Viteza excesiva a unora, neatentia din cauza oboselii, drumurile aglomerate si multe altele. Poate si cei de la Politia rutiera ar trebui sa faca mai multe pentru a mai opri din aceste accidente."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.