Jurnalism cetatenesc

Eu nu am incredere in ciinii vagabonzi

Ziarul de Vrancea
22 mar 2008 555 vizualizări
Prin anul 1953, am fost chemati de catre Comisariatul Militar din Raionul Patirlagele din judetul Buzau pentru viza livretelor militare.





"Era prin luna februarie, pe la orele 12.00, se terminase viza, asa ca trebuia sa asteptam trenul personal ce cobora de la gara Nehois spre Buzau. Eram vreo 40 de oameni, zapada era de 60 - 70 cm, majoritatea au hotarit sa mearga pe jos pe dealuri, fara a mai astepta trenul, fiind calea mult mai scurta. Si asa am plecat cu totii. Intre localitatea Colti si localitatea Ulmet am intilnit un ciine. Toti au inceput sa-l huiduiasca, iar ciinele s-a abatut din poteca, dar nu a putut fugi prin zapada, caci aceasta avea o crusta. Atunci Bercu l-a prins si l-a legat cu cureaua spunind ca il ia acasa ca nu are ciine. Intr-o zi, dupa ce a stat la masa omul, s-a dus sa dea de mincare ciinelui, dar acesta s-a repezit la el si l-a muscat. Necajit, omul a pus mina pe un ciomag si l-a omorit. Pe la jumatatea lunii mai, impreuna cu alti trei cetateni a fost angajat sa transporte pe jos, de la localitatea Bozioru si pina la Buzau, o turma de miei achizitionati de cooperativa Bozioru. Si mergind ei asa cu turma, cetateanul Bercu, cel ce a fost muscat de ciine, a inceput sa acuze dureri de cap. Ajungind la localitatea Cozieni, s-a dus la o fintina sa bea apa, dar nu a baut, acuzind din ce in ce mai mari dureri de cap. Atunci colegii l-au sfatuit sa plece inainte pina la gara Pirscov, cca. sase km si sa ia trenul sa plece la Buzau, la spital. Ajungind acolo i se facuse rau de tot, doctorii au constatat ca omul era turbat, in stare avansata, drept pentru care nu au mai putut face nimic pentru acesta si a murit la spital. Dupa acest caz, doctorii veterinari de la Raionul Patirlagele au tinut adunari cu cetatenii prin comune dindu-le sfaturi prin care au aratat ca in urma oricarei muscaturi de ciine, pisica, soarece, sobolan, vulpe, lup sau alte animale, oamenii trebuie tratati antirabic, caci acestea pot purta microbul turbarii. Chiar daca au intirzieri mai mari, depinzind si de locul unde au fost muscati, de exemplu picior, mina sau fata si daca aceasta a fost prin haina sau incaltaminte. Tratamentul este de lunga durata si este foarte dureros. Din aceste motive eu nu am incredere in ciinii vagabonzi si acestia trebuiesc stirpiti prin orice cale de pe raza municipiului Focsani."


veteran de razboi,

Lungu Ioan,

96 de ani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.