Jurnalism cetatenesc

Ar fi si mai bine daca suma ar fi inclusa in salariu

Ramona Nicolae
21 mar 2008 794 vizualizări
profesorii de liceu isi vor putea cumpara haine anual in valoare de 150 de euro

Miron Mitrea si Angel Tilvar, senatori PSD, au venit cu o propunere legislativa privind acordarea profesorilor de liceu a sumei de 150 de euro anual pentru a-si cumpara haine. Senatul a adoptat aceasta initiativa si astfel proiectul de lege va merge spre dezbatere la Camera Deputatilor, care este si forul decizional. Conform proiectului, ajutorul financiar se acorda la solicitarea cadrelor didactice si este calculat la cursul de schimb al BNR. Banii sint acordati din bugetul de stat prin Ministerul Educatiei. Cum privesc vrincenii acest proiect de lege prin care profesorii pot primi bani pentru imbracaminte puteti citi in rindurile urmatoare:


Elena Dorofte, 45 ani, asistent medical, com. Reghiu


"Nu am auzit de aceasta propunere legislativa, dar parerea mea este ca nu e una chiar buna. Trebuie o marire a salariilor mici sau o aducere la acelasi nivel a tututor salariilor din invatamint si nu numai. Sint diferente foarte mari intre salariile profesorilor. Am diferite cunostinte in mediul rural care sint cadre didactice si stiu ca unii au citeva milioane, iar altii mult mai mult, asta in conditiile in care sint in aceeasi institutie de invatamint. Nu sint de acord cu aceasta propunere, deoarece profesorii trebuie sa aiba un salariu decent din care sa-si asigure tot ceea ce le trebuie si atunci vor avea si tinuta impecabila. S-ar putea pune un semn de intrebare daca acele cadre didactice care vor solicita suma de bani o vor folosi pentru haine. Ar mai fi o posiblitate de marire a salariilor prin stimularea cadrelor didactice, adica aceasta sa fie in functie de activitatea depusa."


Marin Ionescu, 71 ani, pensionar, Focsani


"Nu prea vad corecta o astfel de propunere legislativa, deoarece profesorii solicita salarii destul de mari. Pot spune insa ca au dreptate in privinta asta, deoarece educatia conteaza foarte mult. Sint indreptatiti sa ceara, dar au totusi salarii destul de mari. Sa li se mai dea si imbracaminte nu prea vad rostul. Fata de alte categorii de salariati si preturile care sint la noi, eu zic ca au salarii bune. Ei mai fac si meditatii, care pe de alta parte nu sint impozabile, deoarece nu le declara, asa ca nu cred ca ar fi corecta aceasta propunere. Ramine si la bunul simt al profesorilor, deoarece sint unii care se descurca greu, mai ales cei tineri. Sint diferente intre profesori astazi. Unii care sint saraci si apoi devin bogati si altii care sint direct bogati. O parte din ei se chinuie mult sa realizeze ceva si sint diferente si in domeniul lor. Aceasta propunere este in acelasi timp si una electorala, pentru ca este an cu alegeri. Dar poate s-ar orienta cu acest prilej si la alte categorii, nu numai la profesori."


Veronica P., 69 ani, pensionar, Panciu


"Am urmarit la televizor aceasta stire si pot spune ca este o propunere foarte buna, deoarece toti nepotii mei sint profesori si stiu cu ce se confrunta ei. M-am bucurat cind am auzit si m-am gindit ca este o fapta buna pentru ei, deoarece au salarii mici. Suma este foarte mica, infima. Ar fi si mai bine daca s-ar mari salariile sau daca suma ar fi inclusa in acesta. Ar mai fi o posibilitate, de exemplu, ca suma sa fie acordata ca un bonus lunar. Cind am auzit stirea m-am gindit imediat ca este o propunere cu iz electoral."


Maria Petrea, 70 ani, pensionar, Focsani


"Aceasta propunere mi se pare injositoare si este o gogoasa electorala. Trebuie marite salariile si apoi, din ele, fiecare cadru didactic isi cumpara ce vrea. Suma este de altfel si foarte mica. Se mai poate face un calcul al salariului in functie de merite, de activitatea depusa sau de responsabilitatile pe care le are fiecare. Nu o spun cu rautate, dar este umilitor dupa parerea mea pentru un profesor sa primeasca acesti bani pentru haine. Inseamna ca ei nu au cu ce se imbraca. Da-mi un salariu onorabil si din el ma imbrac cum se cuvine. Nu am avut aceasta profesiune, dar judec din afara, ca un om obisnuit."


Vasile Necula, 62 ani, pensionar, Focsani


"Nu prea ma pot pronunta cu privire la aceasta propunere legislativa, dar cred ca este o masura buna si in principiu sint de acord cu ea. Probabil ca reprezentantii nostri stiu mai bine. Ma mira totusi propunerea, deoarece profesorii au cerut altceva cu mai mult timp in urma. Este an cu alegeri si masura are iz electoral. Cererile tuturor sint indreptatite de altfel, dar ar trebui sa dea la toti bani pentru asa ceva, ca toata lumea are serviciu si are nevoie de haine. Sa nu devina apoi un moft pentru toti. Suma nu este mare, mai ales fata de cit se cheltuie pentru parlamentarii care dorm in scaun si nu fac mai nimic pentru noi. Si suma si salariile sint modice pina la urma."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 15 ore, 27 minute, 27 secunde
Eu fac parte din alta categorie bugetara. Am doua solutii pentru a primi si eu banii : l. Fac greva. II . Ma duc dezbracata la serviciu. Oare pe care sa o aleg ? RUSINE pentru INITIATOR citeste integral
, acum 739400 zile, 15 ore, 27 minute, 27 secunde
Focsaneanul Tilvar vrea sa vada prin oras ...... bugetari in fundurile goale............... Rusine, mare rusine.
, acum 739400 zile, 15 ore, 27 minute, 27 secunde
Tot profesorilor li se dau ( pare-mi-se) si bani , parca 300 ron. pentru carti .Este adevarat ? Dar cu ce sunt mai deosebiti fata de alti bugetari ? Poate mai multi la .....votare......... Rusine citeste integral
, acum 739400 zile, 15 ore, 27 minute, 27 secunde
De ce nu-si cumpara profesorii ( nu toti, este adevarat) haine si carti din banii de pe meditatii. A ajuns o sedinta ( doua ore ) 4o lei . Nu le-ar fi rusine.....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.