Jurnalism cetatenesc

Ai nostri mor de foame si ei aduc muncitori straini

Ramona Nicolae
18 mar 2008 733 vizualizări
criza personalului calificat din domeniul confectiilor determina pe unii patroni sa aduca muncitori din strainatate

Cu toate ca la tot pasul auzi de persoane care nu au loc de munca, dar care doresc sa munceasca, patronii unor firme de confectii se gindesc sa aduca forta de munca de peste hotare, chiar din India. Se spune ca in domeniul confectiilor nu prea mai exista oameni calificati si se cauta forta de munca prin intermediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Pe de alta parte, sint unii angajatori care sint de parere ca trebuie sa-si instruiasca mult mai bine angajatii si sa le acorde anumite beneficii tocmai pentru a nu aduce personal din afara, iar altii care cred ca indiferent de marirea salariilor, oamenii tot nu mai sint atrasi de aceasta meserie. In acelasi timp, chiar daca salariile din domeniu ajung si la 300 de euro net, vrincenii tot isi doresc sa plece in strainatate. Ce parere au focsanenii despre acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Sofia Baciu, 72 ani, pensionar, Focsani


"Sint destule fabrici de confectii la noi in judet, dar nu cunosc pe nimeni care sa lucreze in domeniu pentru a sti exact cu ce se confrunta salariatii. Am mai vazut pe la televizor ca unii angajatori din confectii au adus forta de munca din afara. Nu stiu de ce se prefera strainii in locul romanilor nostri, oricum este o greseala. In schimb, ai nostri pleaca dincolo pentru salarii mult mai mari ca cele de aici, dar trebuie sa munceasca si sa fie seriosi pentru a avea ceva sigur si bun. Trebuie ca angajatorii nostri in primul rind sa-i multumeasca pe cei care muncesc la ei deja, adica pe romani, si apoi sa se gindeasca la straini. Pe de alta parte, nici nu mai sint atitea fabrici cite erau inainte si nu mai are omul cum sa munceasca daca nu are unde. Majoritatea celor de la noi care pleaca in strainatate, face acest lucru deoarece nu sint platiti bine."


Veronica, 73 ani, pensionar, Focsani


"Am mai vazut aceasta practica, dar nu neaparat la noi in judet. Este o mare greseala sa se aduca straini pentru a munci si sa nu ii folosesti pe ai tai, ca nici nu ar fi o cheltuiala asa de mare, pentru acte, cazare si alte beneficii pentru a-i atrage. Trebuie intr-adevar sa fie mai bine platit romanul nostru, care munceste mult. Parerea mea este ca cei care vin la noi din strainatate, cred ca nu sint platiti la ei acasa asa de bine cum sint aici. Este o mare greseala sa nu tii tu la munca omul tau, poporul tau. Pleaca oamenii nostri calificati, buni, cu diplome in strainatate si ei aduc pe altii. Se greseste mult prin faptul ca nu sint platiti mai bine pentru a nu mai pleca din fabrici salariatii."


Stefan Johan, 76 ani, pensionar, Focsani


"Nu am auzit despre acest lucru la noi pina acum, dar parerea mea este ca romanii nu vor sa munceasca. Din acest motiv se aduc straini sa lucreze la noi. Este posibil insa ca la noi sa nu fie asa de multi oameni calificati si atunci se cauta alte surse. In acelasi timp nu cred ca angajatorii nostri nu le fac contracte de munca salariatilor si ca ii platesc la negru, deoarece le este frica de controale. Pur si simplu, romanii nu mai vor sa munceasca, dar pleaca in strainatate pentru ca vor zeci de milioane, nu se multumesc cu patru - cinci. Sint destui la noi care muncesc pe aceste salarii."


Margareta Hartingher, pensionar, Focsani


"Nu am citit in ziar despre faptul ca angajatorii vrinceni din confectii vor sa aduca forta de munca din afara. Ai nostri mor de foame si ei aduc muncitori straini. Multi din cei care locuiesc la tara se pling ca nu au unde sa munceasca. Se poate insa sa fie si oameni care sa nu dareasca sa munceasca, dar majoritatea pleaca in strainatate tocmai pentru ca nu are unde munci. In domeniul acesta, al confectiilor se plateste oricum destul de bine si cel care doreste sa munceasca nu cred ca va ocoli domeniul. Se poate ca in viitor sa vina multi straini la noi sa lucreze, in locul nostru, numai ca nu prea avem nevoie de ei."


Viorel Mandes, 58 ani, pensionar, Focsani


"Nu am auzit ca unii angajatori doresc sa angajeze forta de munca din strainatate. Din pacate pentru noi, sint destui vinceni care nu au unde sa munceasca. Eu cred ca firmele nu afiseaza locurile de munca pe care le au libere din nu stiu ce motive si din aceasta cauza se pot plinge ca nu vine lumea la ei. Sint pensionar, dar vreau sa mai muncesc, pentru ca mai pot, numai ca nu prea gasesc oferte. In mod sigur ca pe viitor se va ajunge ca tot mai multi straini sa lucreze la noi, in detrimentul nostru."


Simona Pavel, 50 ani, pensionar, Focsani


"Parerea mea este ca romanii nu sint platiti bine pentru cit muncesc, asa ca acesta ar putea fi un motiv pentru care ei sa nu mai doreasca sa munceasca in tara si aleg sa plece in alte tari. Fiecare om are socotelile lui si vrea sa aleaga ce este mai bun pentru el. Eu cred ca la noi este forta de munca destula si nu ar mai fi nevoie sa vina strainii sa lucreze la noi. Avem oamenii nostri care vor sa munceasca, dar nu au unde si este pacat pentru ca ei sa plece de linga familie in alta tara. Oricum, ne convine sau nu, asa se va intimpla in viitorul apropiat, ca romanii sa fie inlocuiti cu cetateni de alte nationalitati."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.