Jurnalism cetatenesc

Facute parca sa dureze o vesnicie

Ramona Nicolae
17 mar 2008 535 vizualizări
este posibil sa dispara si din parcurile noastre toboganele, leaganele, balansoarele si invirtitorile din fier masiv

Locurile de joaca din Focsani nu prea sint, iar cele care exista sint nesigure, urite si parca stau sa se prabuseasca. Primaria Focsani are in intentie sa refaca parcurile si locurile de joaca pentru cei mici. Potrivit declaratiilor viceprimarului Neagu Nistoroiu, acestea vor fi inlocuite cu unele mai sigure, din elemente de lemn sau plastic. Astfel, toboganele, leaganele, balansoarele si invirtitorile din fier masiv, care au si produs o serie de accidente printre micuti, vor disparea. Probabil ca edilii nostri s-au mai plimbat prin alte orase din tara si au ramas uimiti de locurile de joaca pe care le-au vazut acolo. Frumoase, ingenioase, in culori atractive, cu pavaje din cauciuc sau leagane care au un gard separator fata de restul locului de joaca, tocmai pentru a proteja copilul. Ce locuri de joaca prefera cei mici si ce parere au parintii sau bunicii despre ceea ce exista la noi pentru copii puteti citi in rindurile urmatoare:


Alex Daniel Vlad, 7 ani, clasa I, Focsani


"Eu ma joc mai mult la Sala Polivalenta si citeodata in parcul mic, ca este mai frumos. Am fost in Italia si am vazut locuri de joaca foarte frumoase pentru copii, dar nici cele de la noi nu sint chiar atit de urite. Daca le vor schimba pe acestea de acum, poate urmatoarele vor fi si mai frumoase. In parcul din Piata Unirii, locul de joaca pentru copii imi place, chiar daca atunci cind eram mai mic imi era frica sa ma dau in toboganul mare. Acum insa nu-mi mai este frica."


Andreea Bianca Bajenaru, 7 ani, clasa I, Golesti


"De obicei ma joc in Piata Unirii sau in parcul mic. Nu as vrea alte locuri de joaca la noi in oras. Imi place cel mai mult sa ma joc in parcul mic, deoarece este amenajat frumos. Si in parcul mare este frumos amenajat locul de joaca, dar as vrea totusi un tobogan mai sigur decit cel care este acum. Este tot din fier si este periculos pentru multi copii, care se pot rani."


Andrei Stefan Iacob, 8 ani, clasa I, Focsani


"Imi place sa ma joc in parc, mai ales la locurile amenajate pentru copii. De obicei merg in parcul mic, nu in cel mare. As vrea insa ceva mai sigur si mai frumos daca se poate, pentru ca este periculos pentru noi acel loc de joaca din parcul mare, la tobogan mai ales. Stiu ca au fost de multe ori probleme acolo si inca mai sint, chiar daca nu am vazut nici un accident pina acum. De multe ori a fost stricat si copiii s-ar putea lovi usor."


Mihaita Panait, 60 ani, pensionar, Focsani


"Merg des cu nepotelul meu in parcul mare, deoarece ii place sa se joace acolo. Mie nu imi place deloc acel loc de joaca, este numai fier, ciment si un pietris foarte mare pe jos. Locul acela de joaca, din cite stiu, a creat citeva probleme pina acum, chiar eu am vazut mici incidente cu copii. Stau cu ochii permanent pe nepotelul meu si in preajma lui pentru a nu pati ceva. Am auzit de la copiii mei ca in alte orase din tara sint locuri amenajate in aer liber, nu private, sigure, din materiale plastice sau lemn si mult mai frumoase. Este timpul ca si autoritatile locale sa faca ceva sigur pentru copiii nostri."


Sergiu Bajenaru, 47 ani, pensionar, Focsani


"Locurile de joaca de la noi sint putine, proaste, nesigure, urite si cu verdeata putina. Stiu ca UPC-ul a facut un loc de joaca in parcul mic, dar oamenii «bine educati» de la noi au rupt si au distrus ce este acolo. In parcul mare, de asemenea. Mi-as dori chiar si un supraveghetor la aceste locuri de joaca, pentru ca poate urmari si stopa anumite lucruri. Am vazut multi copii loviti la leaganul din parcul mare, asa ca ar trebui un gard imprejmuitor care sa-l separe de restul locului de joaca si copiii sa fie astfel protejati. Nu stiam ca in alte orase de la noi pot fi locuri de joaca gindite special pentru protectia copiilor, asa cum am vazut in alte tari. Sint insa amenajarile speciale pentru copii care au aparut de ceva timp, dar acelea sint private. Acolo sint foarte atenti in acest sens. Parcul Balcescu nu are de exemplu nici un loc de joaca. Ar trebui sa fie schimbate cele existente cu unele sigure si mult mai frumoase."


Elena Paraschiv, 57 ani, pensionar, Focsani


"Tocmai am plecat din parc cu nepotica mea si ii explicam ca nu mai doresc sa vin in parcul mare, deoarece nu imi place acest loc de joaca. Este din fier, cu trepte foarte subtiri, nesigure si periculoase, facute parca de municipalitate sa dureze o vesnicie. Nici macar pentru copii nu se implica autoritatile sa faca ceva bun, ca pentru pensionari nici atit. Parcul Balcescu nu are nimic pentru copii, acesta din Piata Unirii are fiarele acelea urite, iar parcul mic are un loc de joaca parca mai nesigur, oricum nimic frumos si sigur la noi. Nu am fost in alte orase sa vad cum sint locurile de joaca pentru copii, dar am vazut unele in Bucuresti si mi-au placut mult mai mult."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.