Jurnalism cetatenesc

Preotii sint mult mai credibili decit politicienii pe care ii avem acum

Ramona Nicolae
13 mar 2008 1424 vizualizări
preotii pot candida ca independenti pentru functii de consilier local sau judetean

In urma cu o saptamina, Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarit intr-o sedinta ca preotii pot candida pentru functia de consilier local sau judetean, dar ca independenti, insa ei nu pot candida pentru cea de primar. Decizia de a candida le apartine preotilor, dar au nevoie de acordul ierarhilor superiori pentru a participa la aceste alegeri. Acordul va fi dat in urma analizei solicitarilor preotilor respectivi, intr-o sedinta a Permanentei Consiliului Eparhial si numai acelora considerati "capabili" sa promoveze interesele comunitatii in consiliile locale si judetene. Daca, insa, se dovedeste ca preotul nu corespunde cerintelor mandatului respectiv, atunci i se retrage aprobarea. Cum privesc focsanenii faptul ca preotii pot candida pentru aceste functii puteti citi in rindurile urmatoare:


Ruxandra Stoica, 54 ani, pensionar, Focsani


"Stiu ca BOR accepta ca preotii sa candideze pentru functiile de consilieri locali sau judeteni. Credinciosii accepta aceasta decizie, dar sa candideze numai acei preoti care au credinta si sint convinsi ca ceea ce vor face pentru oameni va fi bine. Oricum, ei sint mult mai credibili decit politicienii pe care ii avem acum. Este bine ca vor fi verificati de catre superiorii lor pentru a fi cit mai credibili pentru alegatori."


Ruxandra Ene, 62 ani, pensionar, Focsani


"Nu am auzit ca preotii pot candida pentru functiile de consilieri locali sau judeteni, dar imi pare bine ca pot ocupa aceste functii. Faptul ca vor avea acordul superiorilor lor pentru a putea candida este normal, ca poate unii dintre ei nu sint chiar asa cum ar vrea credinciosii. Eu am incredere in preoti si sint si credincioasa, pentru ca circulind des in Germania, numai Dumnezeu ma fereste de multe nenorociri. Toti facem greseli pe lumea asta si preotii la fel, dar totul este sa nu ne pierdem credinta. Ne-am saturat de politicienii de acum si vrem sa mai ia decizii pentru noi si oameni care au credinta si sint curati."


Mihai Prodan, 80 ani, pensionar, Focsani


"Am auzit de aceasta hotarire a BOR cu privire la faptul ca preotii pot candida pentru functiile de consilieri locali sau judeteni. Am o parere buna desprea aceasta hotarire, deoarece preotii joaca un rol important in civilizatia omenirii si in special pentru nevoiasii nostri. Va fi in folosul oamenilor sarmani ca ei sa poata candida si sa faca ceva bun. Prin activitatea lor, poate ii mai imblinzesc pe politicieni cu vorbele lor pline de credinta si sa-i faca sa fie mai cinstiti, mai darnici fata de populatie si cu un pic de frica fata de Dumnezeu, pentru a mai salta un pic societatea noastra. Preotii au o influenta foarte mare, nu direct ca politicieni, ci multi dintre ei chiar prin familiile lor si astfel, indirect, joaca un rol important in politica tarii. O fi bine, o fi rau, vom vedea."


Margareta Tatu, 63 ani, pensionar, Focsani


"Nu sint de acord cu faptul ca preotii pot candida pentru functiile de consilieri. Cred acest lucru, deoarece, intrind in politica, vor avea de-a face cu aceasta si nu trebuie sa se intimple asa ceva. Politica nu trebuie sa aiba de-a face cu religia. Preotii trebuie sa fie echidistanti fata de politica si de ceea ce se intimpla acolo. Chiar daca vor candida ca independenti, tot se vor implica in politica si este posibil sa faca si propaganda in biserica, ceea ce nu este bine. Sint destui oameni care sa fie consilieri locali sau judeteni. Daca un preot va fi ales consilier, atunci cind va fi votata o hotarire, el trebuie sa fie de partea cuiva pentru a stringe voturile necesare. Asa ca nu are incotro, si va fi de partea unei culori politice. Oricum, preotii se bucura de multa incredere intre oameni si mai ales in mediul rural, unde vor avea multe voturi din partea celor de acolo."


Ioana Strechie, 70 ani, pensionar, Focsani


"Am auzit de faptul ca BOR a permis preotilor sa candideze pentru functiile de consilieri locali si judeteni. Eu nu sint de acord cu asa ceva, deoarece politica e una, iar religia e altceva. Daca preotul se apuca sa faca propaganda in biserica este posibil sa scada increderea in aceasta institutie. Fie ca este primar, deputat, consilier sau senator, nu conteaza, deoarece, odata aflat intr-o astfel de functie, care este una politica totusi, nu mai poti fi un preot atit de independent. Pina la urma, el trebuie sa treaca de partea unor consilieri, care nu vor fi independenti pentru a se putea lua anumite hotariri. El nu poate decide singur, deci va trebui sa fie de partea unei formatiuni politice la un moment dat. Asa ca ei trebuie sa-si vada de vocatia lor si sa ajute comunitatea cum stiu ei mai bine sa o faca. Continuindu-si activitatea de preot, ei pot ajuta mult o comunitate, pentru ca se bucura de foarte multa incredere, in mediul rural mai ales. Aici vor avea multe voturi, pentru ca lumea are incredere in ei."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739406 zile, 6 ore, 56 minute, 15 secunde
Cica de ce nu au cetatenii cultura politica si sunt promovati numai hahalere prin Parlament? Pai uite d-asta. Prin '90 votau dupa ureche, frizura,imbracaminte: "il votam pe cutare ca e om bun" sau citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.