Jurnalism cetatenesc

Este bine ca se pot intoarce acasa sanatosi

Ramona Nicolae
11 mar 2008 506 vizualizări
citeva zeci de romi din Slobozia Bradului au trait zile de cosmar in Grecia la cules de portocale

Mirajul strainatatii si al cistigurilor consistente, in comparatie cu cele din tara noastra, atrag in continuare pe multi dintre noi, dar mai ales pe cei nevoiasi. Astfel, mai multi romi din Slobozia Bradului au fost atrasi de promisiunea unui cistig de 1.000 de euro pe luna la cules de portocale in Grecia. Ei au fost pacaliti chiar de catre un consatean de-al lor, dar plecat de multi ani in Bucuresti. Ajunsi in Grecia, li s-au oprit actele de identitate, au muncit cite 14 - 15 ore pe zi, au dormit in corturi si au mincat o data in zi. Nemultumiti de toate acestea, au sunat acasa la rude si au cerut ajutorul acestora. Consateanul care i-a inselat este cercetat pentru implicate intr-o retea de recrutare de forta de munca la negru. Ce parere au vrincenii despre aceste cazuri nefericite in care oamenii sint inselati cu privire la munca in strainatate puteti citi in rindurile urmatoare:


Geta Ionel, 61 ani, pensionar, Focsani


"Nu am auzit de acest caz in care un numar de vrinceni au fost inselati la munca in Grecia, dar din pacate nu este singurul. Este trist ca unii dintre noi se duc sa munceasca in strainatate, in loc sa ramina in tara si sa cistige aici, si este pacat ca sint inselati acolo si de romani si de straini. In tara noastra ar trebui sa se i se dea omului de munca pentru a putea trai decent. Unii si-au pierdut si casele pe astfel de promisiuni si e pacat de asa ceva. Cel care i-a inselat trebuie pedepsit. Nu este normal ca romanii sa insele alti romani, indiferent ca sint romi sau nu. Eu am auzit de cazuri similare, in care au fost inselate chiar rude ale mele. Si-au platit singuri drumul si nu au primit nici un ban pe munca depusa, asa ca au venit acasa cu buzunarele goale. Si baiatului meu i s-a intimplat ceva similar. A plecat pe niste promisiuni de aici, si-a platit singur drumul si acolo a muncit opt luni de zile fara nici un ban, doar ca avea masa si cazarea asigurate. Cind a venit in Romania si s-a intilnit cu persoana care l-a pacalit, i-a platit-o cum stie el mai bine."


Dumitru Cotet, 58 ani, sofer, com. Sutesti, jud. Braila


"Eu alerg dupa munca in Vrancea, in conditiile in care locuiesc in judetul Braila. Patronii romani nu sint seriosi, deoarece te duc cu vorba, iti promit ceva si iti dau altceva sau te pun pe drumuri degeaba. Nu ma mira ca acesti vrinceni au fost inselati de un strain, dar si de un roman. Acolo poate fi mai rau, pentru ca nu esti unul dintre ai lor. Au fost si cazuri in care au plecat cu acte in regula si tot au fost inselati, dar apoi asa, cind pleci dupa niste vorbe... Niciodata nu m-a tentat sa plec in alta tara sa muncesc, pentru ca peste tot este greu. Daca in tara noastra nu ne putem descurca, in alta nici atit."


Natalia Tuvene, 67 ani, pensionar, com. Popesti


"La noi in tara muncesti degeaba, ca nu iti ramine nimic pentru tine, sa traiesti normal. De asta pleaca multi in strainatate, dar din pacate unii mai sint si inselati sau chiar sechestrati. Nu au bani sa se intoarca in tara, pentru ca nu ii platesc strainii, asta dupa ce-i muncesc pina la epuizare. Am si eu trei nepoti care muncesc in strainatate, dar ei au avut noroc, deoarece au nimerit bine si nu au fost inselati niciodata. Trebuie sa muncesti, ca nu ai ce face. Este pacat de acesti romani care au fost pacaliti si inselati prima data de un roman si apoi si de patronul grec."


Vasile Iordache, 48 ani, somer, Focsani


"Nu am auzit de cazul celor din Slobozia Bradului care au fost inselati, dar din pacate nu este singurul caz. Au fost poate altele mai grave, in care persoanele au fost chiar sechestrate, mai ales femeile. Este bine ca se pot intoarce acasa, ca si-au recuperat actele si ca sint sanatosi. Sigur sint dezamagiti de ceea ce li s-a intimplat si cred ca nu vor mai fi tentati sa plece niciodata sa munceasca in alta tara. Eu chiar daca sint somer, nu m-am gindit vreodata sa plec in strainatate sa lucrez. Si acolo, ca si aici, sint destui care cauta de munca si este greu sa gasesti ceva bun. Putini sint aceia care reusesc si chiar o parte din ei vor sa se intoarca in tara. Ne inselam noi intre noi, romanii, iar strainii ne vor insela si mai mult."


O. Dumitrache, 30 ani, casnica, com. Bicestii de Jos, Focsani


"Toata familia mea munceste in strainatate, chiar in Grecia, dar nu au avut probleme cu patronii unde lucreaza si nu au fost inselati pina acum. De cazul celor din Slobozia Bradului nu am auzit, dar nu sint singurii care au patit asa ceva. S-au dat multe stiri la televizor pe aceasta tema, a inselaciunii cu privire la munca in strainatate. Este trist cind auzim, mai ales cind li se intimpla persoanelor care sint cinstite. Oricum, nimeni nu merita un asa tratament inuman."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.