Jurnalism cetatenesc

Din alocatie, unii colegi reusesc sa-si asigure pachetul la scoala

Ramona Nicolae
27 feb 2008 557 vizualizări
liderii liberali au decis ca alocatiile pentru copii vor fi acordate pina la terminarea studiilor liceale

Mii de elevi din tara au semnat, in ianuarie, o petitie inaintata ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, prin care solicitau ca alocatia pentru elevi sa fie acordata pe toata durata scolarizarii si nu doar pina la implinirea virstei de 18 ani. In acelasi timp, elevi de liceu din mai multe judete au fost in greva japoneza. In acest moment, alocatia de stat pentru copii este de 32 de lei pe luna, iar de la 1 martie aceasta va creste la 40 de lei pe luna. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat in urma cu doua zile ca liderii liberali au decis ca alocatiile pentru copii vor fi acordate pina la terminarea studiilor liceale si nu pina la virsta majoratului. Care este parerea elevilor vrinceni despre acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Mirela Apostu, 16 ani, eleva, com. Gologanu


"Eu mi-as dori ca si dupa implinirea virstei de 18, in timpul scolii, sa primesc in continuare alocatia. Am 16 ani acum, dar voi fi si eu in aceasta situatie, asa ca imi doresc sa iau acesti bani pina la terminarea scolii. Eu invat la Scoala de Arte si Meserii si dorind sa fac si clasa a XIII-a voi avea nevoie de acesti bani, chiar daca nu este o suma prea mare acum. L-am auzit pe primul ministru spunind ca si elevii care au implinit 18 ani vor primi din nou alocatia de stat, pina la terminarea studiilor. Acesti bani eu ii folosesc pentru scoala si activitatile pe care le am aici."


Ancuta Neagu, 18 ani, eleva, Focsani


"Eu sint in clasa a XII-a si avind 18 ani impliniti nu am mai primit alocatia din luna ianuarie. Mi se pare normal ca pina la sfirsitul cursurilor sa primim si noi in continuare acesti bani, deoarece avem nevoie de ei. Asta si pentru ca nu putem munci ca sa mai cistigam un ban in plus. Nu ne luam mare lucru din banii respectivi, dar erau ai nostri si ii puteam folosi cum doream. Fiind o suma mica nu cred ca o poti stringe si nici sa-ti iei ceva consistent din ea. Sint unii elevi care nu au o situatie financiara deloc buna si parintii aproape ca nu-i pot intretine in scoala, iar acesti bani pentru ei reprezinta destul de mult, deoarece isi cumpara chiar mincare din ei. Am discutat acest subiect intre noi, colegii, dar si cu dirigintele nostru sau alte cadre didactice si au inteles problema noastra. Alocatia am ridicat-o singura din momentul in care am implinit 14 ani si am primit buletinul de identitate."


Tinica Alexandra, 18 ani, eleva, Focsani


"Am implinit deja 18 ani si sint in clasa a XII-a. As vrea sa mai primesc pina la sfirsitul cursurilor alocatia de stat deoarece sint necesari acesti bani, chiar daca sint putini. Ii pot folosi macar ca pe niste bani de buzunar, din care imi pot lua ceva in timpul cit stau la scoala. Pe de alta parte avem colegi care nu au posibilitati materiale prea bune, iar acesti bani le sint de mare ajutor pina la terminarea liceului. Unii stau la internat si din alocatie reusesc sa-si asigure pachetul pentru scoala. Am discutat intre noi, elevii, si apoi cu profesorii sau cu dirigintele si au inteles ca acesti bani ne sint de folos pina la terminarea liceului."


Valentin Matache, 19 ani, elev, Focsani


"Am implinit acum citeva zile 19 ani asa ca nu mai iau demult alocatia de stat. Acesti bani mi-ar fi de folos in continuare, chiar daca nu reprezinta o suma mare. Unii colegi folosesc suma pentru pregatire, pentru pachetel la scoala sau altele. Sint niste bani de buzunar pina la urma, care prind bine oricui. Nu cred ca ar fi vreun elev care ar refuza alocatia de stat dupa implinirea virstei de 18 ani in timpul scolii. Am discutat pina acum intre noi elevii acest subiect si chiar si cu profesorii, dar ei nu pot face nimic pentru noi."


Mariana Budacu, 18 ani, eleva, Focsani


"Mai am putin si implinesc 19 ani, asa ca nu mai iau de mult alocatia de stat. Chiar daca aceasta este o suma mica de bani, ea mi-ar fi necesara in continuare. Daca se mareste suma de la 1 martie, asa cum am auzit, ar fi mai bine, deoarece o parte din colegi o folosesc chiar pentru pragatire si ar fi exact contravaloarea unei sedinte. Sint niste bani pe care ii punem in buzunarul nostru, chiar daca este o suma foarte mica. Nu ar strica nimanui un ban in plus, indiferent de situatia materiala. Profesorii au inteles ca ne sint de folos acesti bani in continuare, dar nu au cum sa ne ajute in acest sens."


Mihai Ionut Ion, 19 ani, elev, Focsani


"Sint nemultumit ca nu se mai acorda alocatia de stat si dupa implinirea virstei de 18 ani in timpul scolii. Ar trebui sa luam si noi atitudine fata de acest subiect pentru ca cei din guvern sa ne asculte. Am auzit insa ca s-ar rezolva aceasta problema a noastra. Din acesti bani imi luam unele rechizite, dar nu manuale deoarece sint foarte scumpe, sau mai incarcam citeodata cartela telefonului mobil. Chiar daca este o suma mica este totusi binevenita oricui. Profesorii au inteles ceea ce dorim, dar nu pot face nimic pentru noi in acest sens. Pina se va reglementa acest lucru, nu cred ca eu voi mai lua ceva din acesti bani, dar ma bucur pentru cei care sint in clasele mai mici acum si care pot beneficia pe viitor de ei."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.