Jurnalism cetatenesc

Este mai frumos sa ai o zi anume dedicata dragostei

Ramona Nicolae
14 feb 2008 1023 vizualizări
ziua de astazi este dedicata tuturor indragostitilor

In ziua de 14 februarie se sarbatoreste Valentine"â"¢s Day, Ziua Indragostitilor, in traditia occidentala, adoptata si la noi de ceva timp, iar pe 24 februarie este Dragobetele, sarbatoarea iubirii la romani. Cu ocazia acestor sarbatori, indragostitii isi fac cadouri, declaratii si alte manifestari prin care isi exprima sentimentele, unul fata de altul. Daca s-ar face o statistica a lucrurilor cel mai des daruite in aceasta zi pentru a transmite dragostea sau macar interesul fata de o persoana, probabil ca cel mai des intilnite ar fi florile, bijuteriile, inimioarele de orice fel, cina romatica si, mai nou, e-mail-ul, sms-ul. Oricum ar trebui daruit orice altceva care i-ar face placere persoanei iubite sau dragi. Cum sarbatoresc indragostitii vrinceni aceasta zi sau daca prefera ei mai mult Dragobetele, decit Valentine"â"¢s Day puteti citi in rindurile urmatoare:


Viorel Gheba, 19 ani, student, Paltin


"Am sarbatorit in avans ziua indragostitilor, deoarece nu putem fi impreuna azi. Deja i-am daruit prietenei mele cadoul pentru aceasta zi, dar si eu l-am primit de la ea. Dupa parearea mea, ar trebui ca romanii sa tina cont in principal de Dragobete, deoarece este sarbatoare romaneasca. Din pacate insa pentru ea, Valentine\'s-ul este mai mediatizat, are mai multa publicitate si din acest motiv a prins mai repede si la noi. Vedem peste tot inimoare care au inscriptionat Valentine\'s Day, dar nu Dragobete. Chiar daca pentru noi doi Ziua indragostitilor este in fiecare zi, parca este mai frumos sa ai o zi anume dedicata acestui sentiment."


Oana Monica Ciornei, 18 ani, eleva, Tifesti


"Impreuna cu prietenul meu am sarbatorit cu o zi inainte Valentine\'s Day, deoarece trebuie sa plece din localitate, asa ca i-am daruit ceva in avans. Este posibil sa fim impreuna pe data de 24 pentru a sarbatori Dragobetele nostru. Din pacate pentru traditia noastra, Sf. Valentin este mai cunoscut datorita publicitatii si comertului. Se vinde mult mai bine. Daca ar fi in fiecare zi Valentine\'s Day cred ca nu ar mai fi asa apreciata ziua de 14 sau 24 februarie. Gesturile, cuvintele si dovezile de dragoste trebuie sa existe, daca se poate, in fiecare zi, nu doar intr-o anumita zi. La noi, pina la urma, orice zi poate fi speciala."


Adina Toma, 28 ani, invatatoare, Focsani


"Nu pot marca Ziua Indragostitilor anul acesta prin nimic special, deoarece sotul meu este plecat. Dintre cele doua sarbatori identice, dar diferite totusi prin traditie, as alege Dragobetele. Asta pentru ca este a noastra, chiar daca Valentine\'s Day este mult mai mediatizata in rindul tinerilor, in special. Datorita faptului ca nu prea se stia la noi de Dragobete, nu prea marcam ziua prin ceva anume, dar de cind a aparut Valentine\'s Day intr-adevar incercam sa o facem mai speciala. Gesturile si cuvintele de dragoste ar trebui sa existe intotdeauna, nu doar intr-o zi anume, cind poate tocmai atunci nu ai timp de ceva special."


Dragos Mititelu, 21 ani, student, Panciu


"Ziua de astazi o voi petrece cu prietena mea, in oras. I-am luat un cadou simbolic dedicat dragostei, care sper sa-i placa. Dragobetele nu cred ca-l vom mai sarbatori, deoarece eu voi fi plecat din oras si nu putem fi iarasi impreuna, dar avem telefon si internet care ne vor salva. Valentine\'s Day este la tot pasul, deoarece este multa publicitate si se comercializeaza mult mai bine, dar cred ca nu trebuie uitata ziua de Dragobete."


Viorica Varatuceanu, 53 ani, casnica, Biliesti


"Dintre cele doua zile dedicate dragostei, Valentine\'s Day si Dragobete, mai repede am acceptat-o pe cea de import. Probabil pentru ca auzi si vezi la tot pasul lucruri legate de ea. Stiam si de Dragobete, dar nefiind specific zonei nu tineam cont de ziua de 24 februarie. In schimb, noi femeile, dorim ca in fiecare zi sa primim dovezi si gesturi de iubire, nu numai intr-o anume zi. Degeaba primim o floare de Ziua Indragostitilor si a doua zi poate o palma. Respectul, rabdarea si intelegerea pentru cel de linga tine trebuie sa existe tot timpul. Ziua de azi este una deosebita pentru familie deoarece avem un fiu care poarta numele de Valentin."


Gheorghe Varatuceanu, 54 ani, pensionar, Biliesti


"Noi nu prea sintem obisnuiti cu sarbatorirea Zilei Indragostitilor, pentru ca nu ne este specifica aceasta sarbatoare. Dragobetele autohton nu prea este din partile locului, si asa poate mai repede a prins Valentine\'s Day, care este si mult mai mediatizat si cunoscut astfel. Comertul este la baza acestui produs. Respectul si dovezile de iubire trebuie sa existe in fiecare zi sau, oricum, cit de mult se poate, ca anumite lucruri si griji te fac sa mai uiti de dragoste. Avem un fiu care va fi sarbatorit astazi, deoarece il cheama Valentin."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.