Jurnalism cetatenesc

Valentine's Day-ul lor si Dragobetele nostru

Ziarul de Vrancea
14 feb 2008 810 vizualizări
Pe data de 14 februarie se abate din nou asupra noastra...

"...Vine nebunia rosie, in forma de inima si cu gust de ciocolata numita Valentine\'s Day. Este adevarat ca toti avem nevoie de dragoste, dar de ce aveam nevoie de un domn Valentin cind il aveam deja pe Dragobetele nostru? Sarbatoarea romaneasca a dragostei este Dragobetele, sarbatorit pe 24 februarie. Astfel, putem spune ca pe 24 februarie se iubeste in stilul dulce romanesc, in cel mai curat si intens mod. Legenda povesteste de Dragobete ca fiind un personaj mitologic, similar lui Eros sau Cupidon ce oficia in cer, la inceputul fiecarei primaveri, nunta tuturor animalelor. El se diferentiaza de blajinitatea lui Valentin din traditia catolica, ca fiind un barbat chipes, neastimparat si navalnic. A iubi este insasi legea vietii. Se spune ca iubirea inlatura suferinta, ca poate transcende si aduce fericirea. Iar pentru o persoana iubita nu este simbol mai important ca cel al inimii. A-i darui cuiva inima ta inseamna a-ti darui intreaga fiinta, pentru ca inima este centrul existentei noastre simbolizind cel mai nobil si profund sentiment uman: iubirea. Dar cum de au ajuns sentimentele noastre comerciale? Si ce e mai trist e ca multi dintre noi uitam sa scriem si sa pronuntam romaneste «Te iubesc». Spun asta, pentru ca ma izbesc din ce in ce mai des de fluturasii referitori la tirguri de Valentine\'s Day si de zecile de inimioare si ursuleti care nu fac altceva decit sa transmita mesajul «I love U». Si principalii vinovati sintem noi, tinerii, caci am acceptat ca o sarbatoare traditionala romaneasca ca Dragobetele sa fie inghitita de un «Valentine\'s Day» de prost gust si imprumutat.


Uitam ce e de fapt valoros de pretuit


Unii tineri considera ca Valentine\'s Day este un kitsch numai bun de explorat economic, caci asa sintem noi, mai «inocenti» si importam orice «produs comercial» ce invadeaza mapamondul cu un virus numit «globalizare» si nu face decit sa ne oblige sa uitam ce e de fapt valoros de pretuit. Si, in plus, ce era sa urmeze dupa Craciun si Revelion? Un domn cunoscut sub numele Saint Valentine ca apoi, peste zece zile, sa apara si Dragobetele nostru, urmat de ghioceii asezati in cosulete pentru 1 Martie. Iar de faimoasa zi de 8 Martie nu uita asa usor fetele si mamele (bietii barbati, cu ce or fi gresit?!) si uite asa am ajuns la Sfintele Pasti. Alti tineri vibreaza in asteptarea zilei de Valentin, cunoscuta ca «Valentine\'s Day» considerind ca nu este atit de important cine a venit cu ideea sa existe in lume o zi a indragostitilor si ca daca tot este o ocazie mai speciala in care poti fi cu persoana iubita, sa ii faci un cadou, de ce sa nu profitam de ocazie? O parte viseaza la cadouri scumpe sau simpatice, altii planuiesc diferite distractii. Acesti tineri nu fac altceva decit sa sustina cu strasnicie, in mod paradoxal, aceasta propaganda americana si uita de fapt ca iubirea poate fi sarbatorita si in stil romanesc. Si spun asta chiar cu riscul de a fi considerata una dintre persoanele care contribuie la incetinirea «progresului» tarii. Tinind cont de faptul ca indiferent de zi, ora sau secunda, cuvintul «dragoste» este cel care ii face pe oameni sa se simta impliniti si sa fie in adevaratul sens al cuvintului fericiti, sint si tineri care cred ca nu ar trebui o zi anume in care sa sarbatorim iubirea si in care sa ne bucuram de fiinta draga noua.


Sa iubim mai des romaneste


Cit despre cadouri, considera ca orice zi este perfecta pentru a putea darui ceva... chiar si un simplu zimbet care, de multe ori valoreaza mai mult decit ne putem imagina! Ca si lor, si mie mi-ar placea sa primesc dovezi de iubire in fiecare zi, printr-un simplu sms sau e-mail si nu neaparat de Valentine\'s Day, si nu neaparat de Dragobete. Dar nu cred ca asta ar fi si parerea unui barbat din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi ca partea masculina priveste Dragobetele ca pe examenul final al celor 101 obligatii romantice la care trebuie sa obtina nota de trecere. «Dragostea» este un cuvint atit de puternic si atit de dureros. Ne nastem prin dragoste si suferim din cauza ei. «Murim» cu fiecare clipa in care dragostea ne paraseste inima, caci sintem facuti sa iubim si sa fim iubiti. Dar sa incercam sa iubim mai des romaneste, caci Dragobetele este o sarbatoare deosebita, si nu numai datorita faptului ca este simbolul iubirii, ci si pentru ca in spatele acestui nume se ascund o multime de simboluri si traditii romanesti. Modul de a sarbatori Dragobetele este diferit de la o regiune a tarii la alta: petreceri in aer liber, dansuri, jocuri, discutii in jurul focului, saruturi, logodne simbolice. Exista si obiceiul ca fetele mari sa stringa si sa pastreze cu grija apa cu proprietati magice din zapada netopita sau de pe florile de fragi. Un alt obicei este «zburatoritul» cind fetele tinere coborau in fuga spre sat, fiind urmarite de flacaii indragostiti. Despre toti cei care nu doreau sa sarbatoreasca de Dragobete, se spunea ca vor ramine singuri tot restul anului. Trebuie sa constientizam faptul ca sarbatoarea romaneasca a dragostei este Dragobetele si sa invatam sa o pretuim si sa o sarbatorim, fara a mai da posibilitatea micilor comercianti sa promoveze ceea ce se numeste «Valentine\'s Day». Acum, nu-mi ramine decit sa va urez sa aveti un Dragobete cit mai fericit si plin de iubire!"


Nicoleta Lazar,

eleva Colegiul National "Unirea"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.