Jurnalism cetatenesc

Din suflet imi doresc sa adopt un copil

Ramona Nicolae
13 feb 2008 860 vizualizări
in anul 2007 au fost adoptati 19 copii vrinceni, de trei ori mai multi in comparatie cu anii trecuti

Procesul de adoptie dureaza mult, nu e simplu si trebuie sa iti doresti cu adevarat acest lucru ca sa poti duce la bun sfirsit ceea ce ai inceput. Nu de putine ori auzim de copii abuzati, batuti cu bestialitate de cei care le-au dat viata, neingrijiti sau chiar trimisi la cersit. La polul opus se afla familiile care tinjesc dupa copii si care poate ar face orice pentru a deveni parinti. Astfel, in Vrancea, in anul 2007 au fost adoptati de trei ori mai multi copii in comparatie cu anii trecuti, astfel ca 19 micuti si-au gasit deja parintii adoptivi, conform datelor Biroului de Adoptii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). In anii 2005 - 2007, 81 de copii asteptau sa fie adoptati sau erau deja integrati in noi familii, dintre care 40 de micuti au fost deja adoptati. Ceilalti 41 figureaza in evidenta Biroului de Adoptii din cadrul DGASPC Vrancea ca fiind copii adoptabili sau cu dosarele in lucru ori pe rolul instantelor. Citi dintre focsaneni ar adopta un copil, in ciuda birocratiei care ingreuneaza acest lucru, puteti citi in rindurile urmatoare:


Stefana Niscoveanu, 59 ani, pensionar, Focsani


"Am si copii si nepoti, asa ca nu m-am gindit niciodata la posibilitatea adoptiei unui copil. Cei care nu au copii naturali cred ca merita sa infrunte birocratia si sa adopte un micut. Sint motive diverse pentru care poti sa faci un asemenea gest deosebit, sa cresti un copil pe care altcineva nu l-a vrut. Sint multi copii chinuiti de propriii parinti, iar altii care nu au nici un copil si nici nu-l pot avea din diverse motive. Ma gindeam chiar sa merg la un centru de copii si sa botez unul sau mai multi, sau chiar sa apropii de mine un copilas. Asta si pentru a mai avea o alta ocupatie, decit cea de a astepta pensia."


Ancuta Mihaila, 39 ani, contabil, Focsani


"Sint casatorita si avem un copil. Cu ceva ani in urma ma gindeam ca daca nu pot face un copil, voi adopta unul. Bunul Dumnezeu ne-a daruit insa unul, asa ca am renuntat la idee, dar altfel infruntam toate greutatile si adoptam unul. Chiar am discutat si cu sotul meu acest aspect si a fost de acord. Unii spun ca este riscant, deoarece nu stii al cui este copilul, dar trebuie sa-ti faci datoria de parinte pina la capat."


Horeanga Chita, 74 ani, pensionar, Focsani


"Nu mi-am pus niciodata problema sa adopt un copil. Eu am avut nepoti pe care i-am crescut si apoi i-am dat la scoala. Este intr-adevar un gest frumos sa faci un asemenea lucru, iar cei care iau un copil sa fie ca si al lor, au nenumarate motive sa faca asa ceva. Fiecare om sau familie se gindeste bine inainte sa faca acest pas."


Ecaterina Ionel, 66 ani, pensionar, Focsani


"Este un gest deosebit sa adopti un copil, chiar daca este riscant. Important este cum il vei educa tu, dar si caracterul copilului si inteligenta lui. Eu, avind trei copii, nu m-am gindit la o adoptie niciodata. Dumnezeu sa-i ajute pe toti acesti copii fara parinti sa gaseasca o familie care sa le poarte de grija si sa-i faca oameni pentru viata. Sint foarte multi copii abandonati, care sint necajiti, dar sint atit de buni. Ei sufera foarte mult ca sint fara parinti si atunci cind se lipesc de unii, o fac cu tot sufletul. Cunosc un copilas care este adoptat de o familie deosebita si ma uimeste cit de mult ii iubeste si ce frumos creste si se dezvolta."


M. Dima, 28 ani, Focsani


"Eu sint in concediu de crestere a copilului acum si daca nu puteam sa am propriul copil, sigur adoptam. Cred ca multi isi pun aceasta problema in cazul in care nu pot avea copii. Altii poate sint reticenti la asa ceva, dar depinde mult de educatia pe care o dau copiilor. Am prieteni care au fost adoptati si stiu ca nu au avut probleme de nici un fel si au o relatie extraordinara cu parintii adoptivi. Faptul ca au fost 19 adoptii in Vrancea anul trecut mi se pare putin, dar este bine ca au fost si acestea. Stiu ca este o birocratie de durata, dar pe de o parte este in favoarea copilului, chiar daca este dificila si descurajatoare pentru viitorii parinti."


Mirela Stroe, 33 ani, asistent personal, Dumbraveni


"Am un copil cu probleme de sanatate si astfel m-am gindit sa adopt, deoarece mi-e frica sa mai fac unul. Nu pot insa sa fac acest lucru deoarece nu am posibilitati financiare si am probleme cu copilul meu. Sint putine cele 19 adoptii din 2007, mai ales ca sint multi copii abandonati, dar si procedura de adoptie este greoaie si de durata. Exista multe familii cu posibilitati materiale care ar putea sa adopte un copil si sa-i redea fericirea si familia de care are atita nevoie. Daca imi va fi mai bine in viitor, iar copilul meu se va face mai bine, nu voi renunta sa adopt un copil, pentru ca este recomandat si pentru el sa mai aiba un frate. Din suflet imi doresc sa adopt un copil, pentru ca iubesc copiii si este frumos sa redai zimbetul unui copil."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.