Jurnalism cetatenesc

Nu merita sa ne mai conduca cei care au fost in Securitate

Ramona Nicolae
5 feb 2008 649 vizualizări
Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, cu privire la functionarea CNSAS-ului

Curtea Constitutionala a decis ca Legea privind functionarea Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) este neconstitutionala. Aceasta a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de presedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, in procesul pe care l-a intentat CNSAS-ului, care sustine ca aceasta decizie ar contraveni verdictelor anterioare ale Curtii Constitutionale. Duminica a avut loc in Piata Universitatii din Bucuresti un miting de protest impotriva deciziei Curtii Constitutionale. Mai multe organizatii civice au cerut Guvernului, Parlamentului si Presedintelui Romaniei sa adopte de urgenta masurile legale pentru continuarea deconspirarii fostei Securitati, dar si sa revoce magistratii Curtii Constitutionale si Avocatul Poporului. Ce parere au vrincenii despre aceasta decizie a Curtii Constitutionale puteti citi in rindurile urmatoare:


Constanta Turturica, 55 ani, pensionar, Focsani


"Urmaresc la televizor de citeva zile dezbaterile pe tema invalidarii legii de functionare a CNSAS-ului si am vazut ca a fost organizata duminica si o manifestare in Piata Universitatii din Bucuresti. Parerea mea este ca cei de la Curtea Constitutionala nu au procedat bine asa, iar aceasta institutie trebuie sa ramina in continuare pentru verificarea tuturor dosarelor, pentru a sti si noi cine au fost informatorii, ce au facut ei. Pe de alta parte, trebuie sa stim si citi dintre ei ne mai conduc astazi, ca eu cred ca sint destui. Am inteles ca premierul incearca sa ia anumite masuri pentru ca CNSAS-ul sa functioneze in continuare. Nu este bine ca acesta sa fie subordonat politic vreunei alte institutii. Este corect ca dosarele respective sa ramina aici, nu sa fie date in alte parti, pentru a afla si noi mult mai multe. Iar pe viitor, daca avem noroc cu votul uninominal, sa stim pe cine votam sau nu. Nu merita sa ne mai conduca cei care au fost in Securitate."


Florentina Popescu, 68 ani, pensionar, Focsani


"Sint la curent cu ceea ce a hotarit Curtea Constitutionala cu privire la CNSAS. Eu nu sint de acord cu decizia lor de invalidare a legii de functionare a acestuia. Trebuie sa existe in continuare CNSAS-ul si cred ca nu sint singura care are aceasta parere. Sper sa-si dea seama ca au facut o greseala."


Mariana Baietelu, 50 ani, pensionar, Focsani


"Nu am citit nimic in ziare cu privire la decizia Curtii Constitutionale de a anula CNSAS-ul, dar am vazut putin la televizor, atit cit am timp. Prea multe nu stiu ce sa spun, deoarece nu sint foarte documentata, dar pot afirma ca aceasta institutie trebuie sa existe independent. Nu este bine ca au invalidat legea de functionare. Chiar daca va ramine in continuare, ea nu trebuie subordonata nici unei alte institutii sau mai ales politic. Politica este foarte murdara astazi si nu are ce cauta CNSAS-ul in acest segment. Pe de alta parte, avem dreptul sa stim mai multe despre cei care au fost informatori, deoarece unii dintre au fost chiar constrinsi sa faca asa ceva si ar fi bine sa cunoastem aceste detalii. Este dreptul nostru sa avem acces la fiecare dosar."


Gheorghe Dumitrascu, 40 ani, contabil, Focsani


"Am urmarit zilele trecute la televizor comentariile cu privire la aceasta decizie a Curtii Constitutionale. Am vazut ca lumea deja a iesit in strada pentru a condamna aceasta institutie si decizia pe care a dat-o. Pentru mine este clar ca nu am scapat de securisti si ca ei sint impinziti prin toate institutiile statului, unele chiar importante. Nu cred ca vom scapa asa usor de ei, pentru ca multi inca ne conduc destinele. Este adevarat ca unii dintre informatori au facut asa ceva pentru ca au fost constrinsi sau au fost in anumite pozitii sociale si nu aveau cum refuza, dar unii au facut rau oamenilor, iar acestia nu mai ce cauta printre noi. Trebuie sa stim cine ne-a facut rau si cine nu."


Doru Mihalache, 68 ani, pensionar, Focsani


"Am urmarit stirile legate de aceasta decizie a Curtii Constitutionale si parerea mea este ca sintem in continuare bataia lor de joc. Populatia nu reprezinta nimic pentru ei, iar dreptatea nu are nici un cuvint de spus. Sint prea multi informatori printre noi si unii dintre ei iau decizii impotriva unor oameni chinuiti in trecut pe nedrept."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.