Jurnalism cetatenesc

Parintele nu trebuie sa fie impotriva profesorului

Ramona Nicolae
30 ian 2008 899 vizualizări
sint cerute schimbari majore in invatamintul romanesc, mai ales in ceea ce priveste protectia cadrelor didactice

La Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea a avut loc o dezbatere pe marginea proiectelor de legi din sistemul de invatamint. A fost prezenta Zvetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, care a precizat ca trebuie aduse anumite schimbari invatamintului nostru. Cu acest prilej, s-a adus in atentie o problema delicata existenta in scolile romanesti, aceea a protectiei cadrelor didactice in fata elevilor si a parintilor. Tot mai mult in ultimul timp se fac auzite cazuri cind elevii provoaca mari probleme in scoli, nu neaparat legate de cit si cum invata ei, ci chiar legate de respectul fata de profesorul de la catedra. Cadrele didactice se pling ca nu au nici sprijinul parintilor in rezolvarea anumitor situatii, ba mai mult, acestia sint de partea copiilor lor. Ce parere au parintii, dar si elevii despre aceasta situatie delicata din invatamintul romanesc puteti citi in rindurile urmatoare:


Luminita Militaru, lucrator comercial, Focsani


"Eu, ca parinte, am o relatie foarte buna cu profesorii de liceu si cu invatatoarea fetitei. Parerea mea este ca profesorul trebuie sa aiba o anumita autoritate in fata elevului, dar depinde si din ce mediu social vine acel copil. Conteaza cit de mult au fost educati de parinti. Daca iti doresti un copil bun, care sa invete bine, atunci trebuie sa-l educi in acest sens si sa nu fii impotriva profesorului. Copilul trebuie sa respecte cadrul didactic. Am fost si eu elev si pot spune ca, atunci, respectul pentru profesor era foarte mare. Nu se compara ceea ce era cindva cu ceea ce este acum in scoli. Ma refer in primul rind si la uniforma care exista pe vremuri, pe cind acum nu stii care mai este elev si care nu."


Ciprian Bercariu, 27 ani, arhivar, Focsani


"Parerea mea este ca exista o adevarata prapastie intre generatii. Eu am terminat acum zece ani liceul si erau alte vremuri atunci. Pentru a avea rezultate pozitive in sistemul de invatamint, este necesara o anumita organizare la nivel de minister. Nu poti spune ca este vina exclusiva a unei parti, ci una adunata, de la fiecare cite un pic. Intervine si educatia, pentru ca prima data o primesti acasa, pina la sapte ani. Probabil ca unele probleme delicate vin din anumite scoli cu un profil de meserii, unde exista un nivel de educatie mediu, sau chiar sub acest nivel. Pe vremea mea respectul pentru profesor era pe primul loc, dar poate si acesta se impunea altfel. Astazi cred ca acestia nu mai fac fata elevilor. Din cite am mai auzit, cadrele didactice intimpina astazi dificultati chiar si la clasele mici, nu doar la gimnaziu si liceu."


Mihaela Budeanu, 26 ani, operator statie, Focsani


"Am vazut si am auzit diverse cazuri in care elevii se comporta urit, chiar foarte urit la scoala, uneori si cu profesorii, nu doar intre ei. Acum citiva ani in urma era cu totul altfel. Profesorul isi avea locul lui la catedra, iar elevul, in banca, trebuia sa asculte ceea ce ii explica acesta. Plecam de acasa stiind ca mi-am facut temele, ca am o lucrare de dat sau ca trebuia sa raspund la ora. Mergeam la scoala sa invat si sa ascult profesorul. Astazi, din pacate, unii parinti tin partea copiilor lor, ceea ce este in detrimentul respectului fata de profesor. Educatia de acasa este esentiala pentru ca un elev sa respecte profesorul. Pe timpul meu, parintii verificau temele, se interesau ce se mai intimpla la scoala, pe cind acum din ce in ce mai putin se face acest lucru. Acum vad ca elevii bat mai mult drumurile din oras decit salile de clasa."


Andreea Ioana Dumbrava, clasa a IX-a, Liceul de Muzica si Arte Plastice, Focsani


"Trebuie sa respectam profesorii si noi asta facem la scoala. Nu au fost cazuri deosebite la noi in liceu cu privire la o relatie dificila intre profesor si elev. Eu cred ca daca parintele nu-l respecta pe profesor, atunci nici elevul nu va face acest lucru. Acesta nu trebuie sa intervina in favoarea copilului si in detrimentul profesorului. Nu cred ca dreptatea apartine in totalitate cadrelor didactice sau elevilor, ci este undeva pe la mijloc. In schimb, respectul pentru profesor trebuie sa existe."


Lacramioara Stefan, clasa a IX-a, Liceul de Muzica si Arte Plastice, Focsani


"Am vazut la televizor diverse cazuri cind elevii loveau chiar profesorii sau invers. Nu este bine in nici un caz sa se intimple asa ceva. Dupa parerea mea, educatia trebuie sa existe din primii ani de viata, altfel, mai tirziu, acel copil nu va respecta nici un profesor. Trebuie sa existe chiar o relatie de prietenie intre elevi si profesori. Sint si situatii cind parintele tine partea copilului sau, chiar in fata profesorului, indiferent daca are sau nu dreptate, ceea ce nu este deloc bine. Parerea mea este ca trebuie sa respectam intotdeauna profesorii, indiferent cit sint de exigenti cu noi la scoala."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.