Jurnalism cetatenesc

Noi, clientii, trebuie sa fim atenti

Ramona Nicolae
26 ian 2008 607 vizualizări
verificarea formularului de acceptare a tranzactiei de schimb valutar te poate scuti de griji

In fiecare an, in perioada sarbatorilor de iarna cheltuim multi bani pe diverse lucruri. Cu acest prilej, cei care au in casa alta moneda decit cea romaneasca apeleaza si la casele de schimb valutar. Datorita circulatiei foarte mari a banilor in aceasta perioada a anului, si inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) au verificat corectitudinea agentilor economici care furnizeaza astfel de servicii. Nu au fost constatate abateri si au fost aplicate putine sanctiuni Cu toate acestea, inspectorii OJPC Vrancea sfatuiesc consumatorii sa acorde o atentie deosebita urmatoarelor lucruri: sa citeasca afisajele exterioare si cele interioare, sa verifice comisionul practicat, sa solicite casierului formularul de acceptare a tranzactiei inainte de efectuarea propriu-zisa a schimbului valutar si sa nu semneze acest formular daca nu sint de acord cu efectuarea tranzactiei. Citi dintre cei care fac tranzactii valutare sint atenti la toate aceste aspecte? Raspunsurile lor le puteti citi in rindurile urmatoare:


Nicolae Dumbrava, 62 ani, pensionar, Focsani


"Am schimbat valuta la casele de schimb de la noi din oras. Sint atent la toata tranzactia, la valoarea respectivei monede, la comisionul perceput si pina la hirtiile pe care mi le dau. Nu mi s-a intimplat pina acum sa fiu inselat cu nimic. De obicei cumpar valuta vara, cind este un curs mai mic, dar o folosesc pentru excursii peste hotare. In schimb, daca am nevoie de ei ii schimb iarna, cind creste cursul valutar."


Mircea Toma, contabil, 58 ani, Focsani


"Am schimbat de citeva ori euro la casele se schimb valutar, dar nu mi s-a intimplat sa fiu pacalit. Este adevarat ca am fost atent, incepind de afara, de unde era afisat cursul valutar si comisionul si apoi in interior, sa vad daca este acelasi curs. Am auzit diverse persoane care afirmau ca au fost inselate, dar se poate intimpla ca tocmai ele sa nu fi fost atente. Pina la urma, in primul rind noi, clientii, trebuie sa fim atenti. Multi se gindesc la problemele lor personale si merg pe mina casierilor de la casele de schimb. Daca ai o suma mica, paguba nu este mare, dar daca schimbi o suma considerabila, in mod cert ca paguba o simti la buzunar."


Stan Stoian, 61 ani, pensionar, Focsani


"Nu am schimbat niciodata valuta la vreo casa de schimb, deoarece nu am avut alta moneda in casa decit leul nostru. Am vazut la televizor diverse stiri cu persoane care au fost inselate de diverse case de schimb valutar. Ar trebui ca ei sa verifice intotdeauna valoarea comisionului sau hirtiile pe care le primesc cind se incheie tranzactia. Dar de multe ori, din cauza grijilor si a vitezei cu care vrem sa rezolvam lucrurile, este posibil sa omitem sa ne verificam tot ceea ce tine de schimbarea banilor. Depinde si de suma pe care o schimbi, daca este mica nici nu se observa paguba, dar daca este o suma mare sigur esti in pierdere."


Camelia Duta, 45 ani, muncitor, Panciu


"Nu am euro sau dolari in casa si nici nu cred ca voi avea. Trebuie sa ai salariu mare ca sa-ti poti permite sa cumperi sau sa schimbi valuta. Salariul pe care-l am abia daca imi ajunge pentru strictul necesar, iar la valuta nici nu ma pot gindi. Am vazut la televizor diverse cazuri cind oamenii au fost pacaliti de unii angajati ai caselor de schimb valutar. Poate schimbau prima data si nu stiau cum se procedeaza sau nu au fost atenti. Eu daca merg acum la o casa de schimb nu stiu ce am de facut, pentru ca cei de acolo sa nu ma insele."


Toadera Vlaicu, 59 ani, pensionar, Focsani


"Am schimbat pina acum de citeva ori valuta si nu am fost pacalita in nici un fel. De obicei am grija ca tranzactia sa fie corecta, verific daca percep comision si ma uit pe hirtiile pe care le primesc. Dar, citeodata, din cauza grijilor, din cauza diverselor probleme pe care le poate avea omul la un moment dat, nu am verificat nimic. Am luat banii si am plecat. Din pacate, acest lucru se poate intimpla des in zilele noastre, cu atitea probleme in jurul nostru."


Gheorghita Toader, 60 ani, pensionar, Focsani


"Am schimbat euro de citeva ori, pentru ca mi-au trimis copiii. Am vazut la televizor ca au fost oameni inselati de cei de la casele de schimb, astfel ca sint atent la tranzactia respectiva. Verific cursul afisat afara, apoi pe cel din interior si comisionul perceput. De multe ori insa se poate intimpla sa fii cu gindul la grijile tale. Nu toti cei care intra in casa de schimb sint oameni cu bani. Sint multi oameni simpli, care au copii in alte tari si mai primesc de la ei valuta. Dar ei tot necajiti si cu griji sint zi de zi aici, in tara."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.