Jurnalism cetatenesc

Trebuie sa fii asigurat pentru batrinete

Ramona Nicolae
18 ian 2008 729 vizualizări
ieri a fost ultima zi de alegere a unui fond privat de pensii

Ieri a fost ultima zi in care s-a mai putut opta pentru un fond privat de pensii. Cei care nu au facut acest lucru pina la aceasta data vor fi distribuiti aleatoriu, catre o societate care le va gestiona contributiile la fondul de pensii. Au fost obligati sa opteze pentru un fond de pensii privat toti cei cu virste intre 18 si 35 de ani, care contribuie la sistemul asigurarilor sociale de stat. Cei cu virste cuprinse intre 35 si 45 de ani pot adera, optional, la pilonul doi de pensii. Fiecare angajat va cotiza 2% din venitul brut, iar la pensionare contribuabilii urmeaza sa primeasca inapoi cel putin banii depusi, minus comisioanele de administrare a fondurilor. Citi dintre vrinceni au optat pentru un fond privat de pensii si citi dintre ei au incredere in acest sistem? Opiniile interlocutorilor cu privire la acest subiect le puteti citi in rindurile urmatoare:


Janina Asaftei, 28 ani, casnica, Marasesti


"Eu nu sint angajata in acest moment si nu am putut opta pentru pensia privata obligatorie. Stiu ca ziua de ieri a fost ultima in care te puteai inscrie la una din societatile de profil. Sper ca in curind sa am un loc de munca si voi opta sigur. Sotul meu este salariat si el si-a ales o societate pina acum. Nu se stie ce se va alege de acesti bani pe care-i dam noi acum. Poate luam bani multi, poate nu luam nimic, nu se stie. Era oricum necesar sa fie ceva suplimentar in afara pensiei de la stat."


Mihaela Ciubotaru, 22 ani, Focsani


"Mi-am ales societatea la care sa contribui cu cei 2% din salariu. Nu am vrut ca statul sa aleaga pentru mine. Nu prea am incredere in acest sistem, pentru ca sintem in Romania. Nu este nimic sigur in tara noastra. Am aminat pentru mai tirziu sa-mi fac o pensie privata, cu suma pe care o vreau eu."


Lupu Corina, 23 ani, Focsani


"Ieri a fost ultima zi in care ne-am putut inscrie la un fond privat de pensie, asa ca m-am conformat si am facut acest pas cu ceva timp in urma. Nu am vrut sa ma las pe mina calculatorului si sa aleaga el pentru mine."


Mihaela Pirvu, 28 ani, contabil, Focsani


"M-am inscris singura la o societate de asigurari de acest gen, pentru ca nu am vrut sa nimeresc pe oriunde. Nu am dorit sa ramin pe mina calculatorului. Sper sa fie bine cu aceasta contributie de 2%. Inca nu am optat pentru o pensie privata cu o suma mai mare, dar este posibil sa fac si acest pas. Pensia nu trebuie sa ne sperie foarte tare, dar trebuie sa avem grija si ce punem deoparte. Salariile sint foarte mici si pensia poate fi un motiv de ingrijorare pentru unii. Referitor la aceasta pensie privata obligatorie lumea are pareri si pro si contra. Nu se poate ca toti sa fie de acord cu acest sistem. Tot mi se retinea din salariu un anume procent, asa ca poate cu acest procentaj la o societate privata poate va fi mai bine. Mai multa incredere am in aceste companii private decit in stat."


Ionela Bacioiu, 29 ani, cadru didactic, com. Bisoca, jud. Buzau


"Am facut alegerea pentru o societate privata de asigurari si majoritatea celor din satul meu au facut lucrul acesta. Nu pot spune ca am incredere foarte mare in acest program, dar poate se va dovedi a fi bun. Oricum contribuiam la stat cu un anume procent. Inca nu mi-am facut o pensie privata optionala, dar daca ramin fara serviciu, voi face acest lucru. Eu locuiesc in zona de munte si viata este grea indiferent ce virsta ai, dar la batrinete este si mai greu."


Maricica Negoita, 34 ani, casier, Focsani


"Nu m-am inscris la un fond privat de pensii, am lasat calculatorul sa aleaga pentru mine. Nu prea am incredere in ceea ce ne-a obligat statul sa facem cu banii nostri. Oricum, m-am gindit serios sa-mi fac pe cont propriu o pensie privata si nu numai, chiar si de sanatate si de viata. Trebuie sa fii bine asigurat pentru batrinete."


Viorica Suster, 28 ani, confectioner, Focsani


"Mi-am ales societatea de asigurari unde sa contribui cu cei 2% din salariu. Am incredere in acest sistem nou pentru noi. Trebuie sa ne gindim si la pensie, mai ales ca vedem cit de greu este pentru majoritatea pensionarilor. Eu cred ca este mai bine cu o contributie la o societate privata, care ne poate gestiona mai bine banii."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.