Jurnalism cetatenesc

Sintem obisnuiti cu lampa sau cu luminarea

Ramona Nicolae
17 ian 2008 476 vizualizări
incalzirea vremii a readus curentul electric in casele oamenilor

Odata cu incalzirea vremii, a reintrat in normal si alimentarea cu energie electrica a localitatilor din judet. In urma cu citeva zile, chiciura a pus stapinire pe Vrancea si a produs numeroase avarii. Zeci de echipe de interventie ale Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice (SDEE) Focsani au depus eforturi de restabilire a alimentarii cu energie electrica a unui numar de 31 de localitati. Chiar si municipiul Focsani, citeva zile la rind a suferit din cauza numeroaselor intreruperi de electricitate. Si locuitorii din centrul orasului, dar si din alte zone, au stat minute bune pe intuneric. Au fost afectati vrincenii de aceste intreruperi de energie electrica sau sint obisnuiti pe timp de iarna cu aceste probleme cauzate de vreme? Opiniile interlocutorilor le puteti citi in rindurile urmatoare:


Gheorghita Tifescu, 76 ani, pensionar, Tataranu


"Am avut curentul electric intrerupt zilele din urma. Nu tot timpul insa, doar sporadic, timp de zece minute sau o ora. Acum, ca vremea s-a indreptat, nu s-a mai intrerupt curentul. Noi, cei de la tara, sintem obisnuiti cu lampa sau cu luminarea. Pe timp de iarna, chiar daca raminem fara curent, nu ar fi ceva grav, pentru ca, la virsta mea, am trecut de multe ori prin asa ceva. Erau inainte perioade mult mai lungi in care nu aveam lumina. Frigider nici nu avem nevoie, mai ales cu temperaturile scazute de afara."


Ionel Constantin, 70 ani, pensionar, Focsani


"Nu am avut probleme cu electricitatea zilele trecute. Am vazut insa ca au fost dificultati prin unele localitati din judet, dar la mine acasa nu s-a intimplat nimic. Este normal pina la urma sa se intimple asa ceva, avind in vedere temperaturile scazute si chiciura care a fost. Nici cei de la Electrica nu cred ca au cum sa previna aceste intreruperi de curent."


Culita Blanaru, 59 ani, pensionar, Focsani


"Locuiesc in Focsani, in cartierul Sud si am avut unele intreruperi de curent electric. Au fost anumite socuri ziua, dar nu s-a oprit mult timp lumina. Noaptea se mai opreste cite cinci minute, dar in rest nu au fost probleme mari. Acum, cu zilele acestea capricioase de iarna, cu inghet si cu chiciura, sint normale astfel de defectiuni. Nu este vinovat nimeni de aceste probleme cauzate de natura."


Tudora Constantin, 60 ani, pensionar, Naruja


"Nu am avut intreruperi de curent electric acasa. Firele au fost incarcate de gheata si zapada, dar nu ne-au afectat pina la urma. Daca ramineam fara lumina, aveam in casa luminari, lampi si apoi ne descurcam noi."


Ion Batog, 57 ani, fierar-betonist, sat Bogza, com. Sihlea


"Din cauza temperaturilor scazute si a chiciurei din ultimele zile au fost anumite intreruperi de curent electric. Si la noi a fost oprita lumina, o data douazeci de minute, alta data o ora si ceva, dar s-a reparat pina la urma. Am aprins luminarea seara, dar avem si lampi pentru ca trebuie sa fim pregatiti pentru astfel de situatii. Unii oameni sint nemultumiti de aceste intreruperi, dar nici cei de la Electrica nu au cum sa prevada si cum sa ne anunte diferitele probleme."


Domnica Milos, 45 ani, asistent social, com. Sihlea


"Am ramas zilele din urma fara curent acasa, dar nu mult timp, ci zece - douazeci de minute. Am avut o lampa pe care am aprins-o imediat, deoarece o avem intotdeauna la indemina. La tara sintem obisnuiti cu astfel de probleme. Daca sintem tarani, trebuie sa avem de toate, dar in primul rind felinar la caruta si lampa in casa. Nu ne este frica daca raminem fara lumina chiar si pe timp de noapte, ca n-are cine sa vina peste noi."


Vasile Ivan, 60 ani, instalator, com. Budesti


"Eu am ramas fara curent electric timp de doua luni, noiembrie si decembrie. Toata comuna a fost afectata atunci. Din cite stiu, tot vremea a fost de vina, inghetul si zapada a afectat firele de curent electric. De sarbatori am avut curent, dar pina atunci ne-am descurcat cu lampile si luminarile, cu ceea ce are omul de la tara in casa. Pentru bucatarie nu a fost chiar rau, deoarece a fost frig afara si nu am avut nevoie de frigider."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.